Ezt kell tudnod, hogy tökéletes quinoát főzz

Napi Tippünkben elárulunk minden trükköt, amit a quinoa főzésről tudnod kell!

Ne félj a quinoától! Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, ráadásul a quinoa egészséges és gluténmentes, így remekül helyettesítheti az orzót vagy a kuszkuszt, illetve más gabonából készült alapanyagokat számtalan ételben. Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes quinoa.

Mi a helyes víz-quinoa arány?

Az ideális arány két csésze víz egy csésze quinoára. Ha ezt az arányt alkalmazod, a főzési folyamat végén nem szabad felesleges víznek maradni, amit le kellene szűrnöd.

Ha még intenzívebb ízű köretet szeretnél kapni, víz helyett zöldség- vagy csirkealaplevet is használhatsz a főzéshez.

Ilyen esetben azonban érdemes csökkenteni a főzés kezdeti fázisában a hozzáadott só mennyiségét, ha az alaplevedben már amúgy is van.

Ezt kell tudnod, hogy tökéletes quinoát főzz

Mennyi ideig kell főzni a quinoát?

Tűzhelyen nagyjából 15 percet vesz igénybe a folyamat.

Ha azonban mondjuk rizsfőzőt használnál erre a célra, akkor ugyanazzal a quinoa-folyadék aránnyal dolgozz, mint fentebb, a főzési idő viszont a készüléked típusától fog függeni.

Ezzel szemben kuktában a quinoa főzéséhez csökkentsd víz mennyiségét 1 és fél csészére, és főzd úgy, mint a rizst; három percig magas nyomáson, majd hagyd 10 percig állni, végül vedd le a kukta fedelét.  A rizshez hasonlóan a quinoát is érdemes tálalás előtt villával átforgatni, hogy könnyű és bolyhos legyen.

Be kell áztatni a quinoát főzés előtt?

Röviden, nem, nem kell beáztatni a quinoát. Azonban állítólag az áztatással eltávolíthatod a fitinsavat, ami megkönnyítheti a quinoa emésztését. Ha csak a kesernyés íztől szeretnél megszabadulni, öblítsd át hideg víz alatt körülbelül egy percig a quinoát. Ez eltávolítja a szaponin, nevű a természetben előforduló vegyi anyagot, amely az álgabona külsejét borítja és ami a quinoa jellegzetesen földes ízét adja.

Hogyan tárold a quinoát

A nyers, száraz quinoát légmentesen záródó edényben, sötét, hűvös helyen tárold, ezzel távol tartva tőle a nedvességet, így megelőzve a romlást. Ily módon nagyjából egy évig eláll a quinoa. A főtt quinoát is légmentesen záródó edényben, értelemszerűen hűtőszekrényben kell tárolni, de három-öt napon belül el kell fogyasztani vagy le kell fogyasztani.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...