Ne félj a quinoától! Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, ráadásul a quinoa egészséges és gluténmentes, így remekül helyettesítheti az orzót vagy a kuszkuszt, illetve más gabonából készült alapanyagokat számtalan ételben. Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes quinoa.
Mi a helyes víz-quinoa arány?
Az ideális arány két csésze víz egy csésze quinoára. Ha ezt az arányt alkalmazod, a főzési folyamat végén nem szabad felesleges víznek maradni, amit le kellene szűrnöd.
Ha még intenzívebb ízű köretet szeretnél kapni, víz helyett zöldség- vagy csirkealaplevet is használhatsz a főzéshez.
Ilyen esetben azonban érdemes csökkenteni a főzés kezdeti fázisában a hozzáadott só mennyiségét, ha az alaplevedben már amúgy is van.
Mennyi ideig kell főzni a quinoát?
Tűzhelyen nagyjából 15 percet vesz igénybe a folyamat.
Ha azonban mondjuk rizsfőzőt használnál erre a célra, akkor ugyanazzal a quinoa-folyadék aránnyal dolgozz, mint fentebb, a főzési idő viszont a készüléked típusától fog függeni.
Ezzel szemben kuktában a quinoa főzéséhez csökkentsd víz mennyiségét 1 és fél csészére, és főzd úgy, mint a rizst; három percig magas nyomáson, majd hagyd 10 percig állni, végül vedd le a kukta fedelét. A rizshez hasonlóan a quinoát is érdemes tálalás előtt villával átforgatni, hogy könnyű és bolyhos legyen.
Be kell áztatni a quinoát főzés előtt?
Röviden, nem, nem kell beáztatni a quinoát. Azonban állítólag az áztatással eltávolíthatod a fitinsavat, ami megkönnyítheti a quinoa emésztését. Ha csak a kesernyés íztől szeretnél megszabadulni, öblítsd át hideg víz alatt körülbelül egy percig a quinoát. Ez eltávolítja a szaponin, nevű a természetben előforduló vegyi anyagot, amely az álgabona külsejét borítja és ami a quinoa jellegzetesen földes ízét adja.
Hogyan tárold a quinoát
A nyers, száraz quinoát légmentesen záródó edényben, sötét, hűvös helyen tárold, ezzel távol tartva tőle a nedvességet, így megelőzve a romlást. Ily módon nagyjából egy évig eláll a quinoa. A főtt quinoát is légmentesen záródó edényben, értelemszerűen hűtőszekrényben kell tárolni, de három-öt napon belül el kell fogyasztani vagy le kell fogyasztani.
Még több friss hír: