Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy gumiszerű legyen a tojás

Eleged van a gumiszerű, rágós tojásos ételekből? Akkor a legfrissebb Napi Tippünk pontosan neked íródott, mert most megmutatjuk, hogy mi a megoldás erre a bosszantó problémára!

A legtöbb klasszikus tojásos étel elkészítéséhez szükségünk van valamilyen zsiradékra. Egyesek a vajra, mások az olívaolaj, megint mások pedig a zsírra esküsznek. A vaj azonban vitathatatlanul az egyik legízletesebb a felsorolt opciók közül. Ám, mint kiderült, ahhoz hogy a tojás ne legyen rágós, egy bizonyos pillanatban kell hozzá adni a vajat. Mutatjuk, hogy mire gondolunk!

Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy rágós legyen a tojás

Rendkívül fontos a vaj adagolásának időzítése

Nem számít, hogy omlettet, rántottát vagy bármilyen más típusú tojásos ételt készítesz, a vaj adagolása tényleg kulcsfontosságú. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy, amikor a tojások a serpenyőbe kerülnek, akkor hozzájuk kell adni a vajat. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a vaj megolvadjon, majd a főzési folyamat alatt szépen elveredjen a tojással.

Ettől az aprócska trükktől lesz extrán krémes textúrájú a tojásrántotta.

A módszer mögött természetesen tudományos magyarázat is van. Amikor ugyanis forró serpenyőbe teszed a tojást, akkor a benne lévő víz elpárolog, a fehérjék pedig összehúzódnak, amitől kissé gumiszerű textúrája lesz.

Ám, ha ekkor vajat adsz a tojásokhoz, akkor elkerülheted a nem kívánt állag kialakulását.

Egy omlett vagy tükörtojás esetében azonban kissé alakítani kell a módszeren. Hiszen az említett finomságok esetében előfordulhat, hogy a vaj hamarabb elolvad, minthogy a tojások elkészülnének. A probléma kiküszöbölésére először is tedd a tojást egy tálba, majd helyezz egy-két kockára vágott vajat a serpenyőbe. Ezután nagyon óvatosan öntsd a tojást a serpenyőbe. Így a vaj pontosan a megfelelő pillanatban tud majd elolvadni.

Extra tipp: Ha lefagyasztod a kis kockákra vágott vajat, és ezt adod a tojásokhoz, akkor lelassíthatod az olvadási folyamatot, vagyis biztosan mindenhova kerül majd a vajból.

Forrásunk volt.


Olvasd el további cikkeinket is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek