Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy gumiszerű legyen a tojás

Eleged van a gumiszerű, rágós tojásos ételekből? Akkor a legfrissebb Napi Tippünk pontosan neked íródott, mert most megmutatjuk, hogy mi a megoldás erre a bosszantó problémára!

A legtöbb klasszikus tojásos étel elkészítéséhez szükségünk van valamilyen zsiradékra. Egyesek a vajra, mások az olívaolaj, megint mások pedig a zsírra esküsznek. A vaj azonban vitathatatlanul az egyik legízletesebb a felsorolt opciók közül. Ám, mint kiderült, ahhoz hogy a tojás ne legyen rágós, egy bizonyos pillanatban kell hozzá adni a vajat. Mutatjuk, hogy mire gondolunk!

Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy rágós legyen a tojás

Rendkívül fontos a vaj adagolásának időzítése

Nem számít, hogy omlettet, rántottát vagy bármilyen más típusú tojásos ételt készítesz, a vaj adagolása tényleg kulcsfontosságú. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy, amikor a tojások a serpenyőbe kerülnek, akkor hozzájuk kell adni a vajat. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a vaj megolvadjon, majd a főzési folyamat alatt szépen elveredjen a tojással.

Ettől az aprócska trükktől lesz extrán krémes textúrájú a tojásrántotta.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

A módszer mögött természetesen tudományos magyarázat is van. Amikor ugyanis forró serpenyőbe teszed a tojást, akkor a benne lévő víz elpárolog, a fehérjék pedig összehúzódnak, amitől kissé gumiszerű textúrája lesz.

Ám, ha ekkor vajat adsz a tojásokhoz, akkor elkerülheted a nem kívánt állag kialakulását.

Egy omlett vagy tükörtojás esetében azonban kissé alakítani kell a módszeren. Hiszen az említett finomságok esetében előfordulhat, hogy a vaj hamarabb elolvad, minthogy a tojások elkészülnének. A probléma kiküszöbölésére először is tedd a tojást egy tálba, majd helyezz egy-két kockára vágott vajat a serpenyőbe. Ezután nagyon óvatosan öntsd a tojást a serpenyőbe. Így a vaj pontosan a megfelelő pillanatban tud majd elolvadni.

Extra tipp: Ha lefagyasztod a kis kockákra vágott vajat, és ezt adod a tojásokhoz, akkor lelassíthatod az olvadási folyamatot, vagyis biztosan mindenhova kerül majd a vajból.

Forrásunk volt.


Olvasd el további cikkeinket is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...