Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy gumiszerű legyen a tojás

Eleged van a gumiszerű, rágós tojásos ételekből? Akkor a legfrissebb Napi Tippünk pontosan neked íródott, mert most megmutatjuk, hogy mi a megoldás erre a bosszantó problémára!

A legtöbb klasszikus tojásos étel elkészítéséhez szükségünk van valamilyen zsiradékra. Egyesek a vajra, mások az olívaolaj, megint mások pedig a zsírra esküsznek. A vaj azonban vitathatatlanul az egyik legízletesebb a felsorolt opciók közül. Ám, mint kiderült, ahhoz hogy a tojás ne legyen rágós, egy bizonyos pillanatban kell hozzá adni a vajat. Mutatjuk, hogy mire gondolunk!

Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy rágós legyen a tojás

Rendkívül fontos a vaj adagolásának időzítése

Nem számít, hogy omlettet, rántottát vagy bármilyen más típusú tojásos ételt készítesz, a vaj adagolása tényleg kulcsfontosságú. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy, amikor a tojások a serpenyőbe kerülnek, akkor hozzájuk kell adni a vajat. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a vaj megolvadjon, majd a főzési folyamat alatt szépen elveredjen a tojással.

Ettől az aprócska trükktől lesz extrán krémes textúrájú a tojásrántotta.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

A módszer mögött természetesen tudományos magyarázat is van. Amikor ugyanis forró serpenyőbe teszed a tojást, akkor a benne lévő víz elpárolog, a fehérjék pedig összehúzódnak, amitől kissé gumiszerű textúrája lesz.

Ám, ha ekkor vajat adsz a tojásokhoz, akkor elkerülheted a nem kívánt állag kialakulását.

Egy omlett vagy tükörtojás esetében azonban kissé alakítani kell a módszeren. Hiszen az említett finomságok esetében előfordulhat, hogy a vaj hamarabb elolvad, minthogy a tojások elkészülnének. A probléma kiküszöbölésére először is tedd a tojást egy tálba, majd helyezz egy-két kockára vágott vajat a serpenyőbe. Ezután nagyon óvatosan öntsd a tojást a serpenyőbe. Így a vaj pontosan a megfelelő pillanatban tud majd elolvadni.

Extra tipp: Ha lefagyasztod a kis kockákra vágott vajat, és ezt adod a tojásokhoz, akkor lelassíthatod az olvadási folyamatot, vagyis biztosan mindenhova kerül majd a vajból.

Forrásunk volt.


Olvasd el további cikkeinket is:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...