Imádod az ázsiai konyhát? Szeretnél valami újat kipróbálni? Akkor ismerkedj meg a thai currypasztával! Az sem gond, ha még sosem használtad, mert most 5 egyszerű módot hozunk, miként dobhatod fel vele a mindennapi ételeidet.
Mi az a thai currypaszta?
A currypaszta nem meglepő módon a thai konyha egyik meghatározó alapanyaga, amely olyan összetevőkből készül többek között, mint a mogyoróhagyma, a csili, a fokhagyma, a galangal és a kömény. Mivel széles körben ismert és kedvelt, így a thai konyhán túl is rendkívül sokoldalúan felhasználható más receptekben is: például pácokban vagy sült ételekhez keverve is megállja a helyét. Sokféle thai currypaszta létezik, melyek mind különböző fűszereket és egyedi aromakeveréket tartalmaznak.
5 felhasználási mód, hogy belecsempészd a currypasztát a főztödbe!
Készíts curryt
A thai currypaszta legáltalánosabb felhasználási módja a curry készítése. Ennek első lépése, hogy körülbelül egy-két evőkanál olajat melegíts fel körülbelül két evőkanál currypasztával. Akárcsak a legtöbb étel esetében, a tökéletes curry receptje is házról házra, konyháról konyhára változik, ezért hozzá kell tenni, hogy a paszta mennyiségét a saját ízlésed és a curry mennyiségének függvényében változtathatod. Több paszta használatával mélyebb, fűszeresebb ízt kapsz, míg kevesebbel enyhébbet. Miután a pasztát egy-két percig kevergetve sütöd, add hozzá a választott fehérjét és a zöldségeket. A kókusztej hozzáadása után főzd tovább a curryt, amíg eléri a kívánt állagot. A kókusztej használatára vonatkozó ökölszabály az, hogy nagyjából egy csésze kókusztejet használj egy evőkanálnyi pasztára. Kóstolj, és utána igazíts a mennyiségen. Miután a kókusztej néhány percig főtt, díszítsd a curryt friss korianderrel és szeletelt csilivel, majd tálald rizzsel vagy esetleg tésztával.
Használd pácnak vagy máznak
A thai currypaszta grillezett vagy sült húsok pácaként is használható. Egyszerűen keverd össze a currypasztát egy kevés olajjal, és kend a kiválasztott húsra, majd hagyd állni sütés előtt. A paszta extra ízt ad a húsnak, és segít megpuhítani azt, miközben fő. Ugyanez vonatkozik a mázra is: a thai currypasztát összekeverheted egy kis olajjal, amivel aztán bedörzsölöd a húst, hogy még gazdagabb legyen az íze grillezés vagy sütés után, egyúttal puhább is legyen.
Add hozzá a stir fryhoz
Leggyakrabban a vörös currypasztát használják ehhez a módszerhez, mivel ez a fajta a legsokoldalúbb a thaiföldi konyhában, azonban más változatokkal is kísérletezhetsz, mivel ezek is erőteljes ízt adnak majd az ételnek. Ehhez keverd össze a pasztát egy kevés olajjal, és kevergetve süsd meg a választott fehérjét és zöldségeket, amíg át nem főnek, majd jöhet a többi hozzávaló, például zöldségek, rizs vagy tészta.
Keverd bele egy mártogatósba
Ez nem egy tradicionális megoldás, de a gasztronómia az állandó kísérletezésről, új ízek kipróbálásáról szól, így arra biztatunk, hogy bátran használd mártogatósok összeállításánál a thai currypasztát! Keverd ki egy kis sűrű kókusztejszínnel vagy joghurttal. Először körülbelül egy evőkanálnyi pasztát használj csészénként, és szükség esetén innen építkezz tovább. Ezután zöldségekkel, kekszekkel vagy kenyérrel tálald egyszerű előételként.
Még több őszi étel, recept és ötlet: