Íme a nyomos ok, amiért megéri lefagyasztani a tészta főzővizét

A fagyasztás az egyik kedvenc trükkünk, Napi Tippünkben pedig azt is eláruljuk, miért fagyaszd le a tészta főzővizét!

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy egy egyszerű módszerrel mindig kéznél lehet egy titkos összetevő, amely új magasságokba emelheti kulináris alkotásaidat. A tészta főzővizének lefagyasztása ugyanis nemcsak fenntartható gyakorlat, hanem egy praktikus trükk is, amellyel időt takaríthatsz meg, és ízgazdag remekművekké varázsolhatod az ételeidet. Tényleg pofonegyszerű az egész, annyi a lényeg, hogy miután megfőzted a tésztát, ne a lefolyóba öntsd a maradék vizet, hanem a fagyasztóba (pontosabban előtte egy tárolóedénybe, majd így mehet a fagyóba).

Íme a nyomos ok, amiért megéri lefagyasztani a tésztafőző vizet

De miért kell egyáltalán lefagyasztani a tésztavizet?

Nos, ez a kulináris gyöngyszem nem akármilyen víz. A tésztából a főzés során felszabaduló keményítővel van átitatva, ami természetes sűrítőanyaggá teszi.

Amikor hozzáadod a szószokhoz vagy levesekhez, selymes textúrát és finom ízt kölcsönöz, éttermi minőségűvé téve az ételeket.

Fokhagymás "alfredo"

Az alfredo az egyik kedvenc tésztaszószunk, ez pedig akkor sincs másképpen, ha vegán verzióban készítjük el. A krémességet a puhára áztatott kesudió, míg a karakteres "sajtos" ízt a ...

A folyékony arany fagyasztásához tehát főzés után ne öntsd ki, hanem mondjuk jégkockatartóba gyűjtsd össze, esetleg egy hőálló edénybe öntsd. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt átraknád a fagyasztóba. A csak néhány evőkanálnyi mennyiséget igénylő receptekhez jó választás a jégkockatartó, mert így könnyebb adagolni. Nagyobb mennyiséget igénylő receptekhez fagyaszd le csészényi adagokban. A maximális frissesség érdekében fagyasztás után tedd át egy cipzáras zacskóba, ahelyett, hogy a jégkockatartóban hagynád.

Amikor eljött a felhasználás ideje, ne feledd, a türelem ínycsiklandó ételeket terem.

Tedd át a fagyasztóból a hűtőbe, és hagyd, hogy egy-két nap alatt lassan felolvadjon. Ez a fokozatosság biztosítja, hogy a keményítő sértetlen marad, így készen áll majd, hogy ellássa sűrítő feladatait.

A tésztavizet ráadásul sokoldalúan használhatod a receptekben. Sűríthetsz vele olyan mártásokat, mint az Alfredo, a carbonara vagy akár a paradicsomszósz, és ezzel a mártás ízletes, krémes textúrát kaphat, anélkül, hogy túlzott mennyiségű tejszínre vagy vajra lenne szükség. Emellett kiválóan helyettesíti az alaplevet, húslevest a különböző ételekben, mélységet és ízt garantálva. Sőt, a kenyér- és pizzatészta receptjeit is feljavíthatod vele, de még növényeket is lehet öntözni vele!

Forrásunk volt.


Még több okos konyhai tipp és trükk vár itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...