Aligha létezik a tepsiben sült ételeknél egyszerűbb fogás a világon. Szuper gyorsan el lehet készíteni a tepsis ételeket, a végeredmény pedig garantáltan minden családtagot levesz a lábáról.
5 szarvashiba, melyet mindenki elkövet, amikor tepsiben sült ételt készít
1.) Túlzsúfolod a tepsit
A tepsiben elkészített ételek egyik nagy szépsége abban rejlik, hogy egy csomó hozzávalót egy helyre tudsz tenni, majd a munka nagy része a sütőre hárul. Ám túl sok összetevő felhalmozása sok esetben katasztrófához vezet. Ha ugyanis a sütni kívánt hozzávalókat egymásra pakolod, akkor nem tudnak majd egyenletesen megsülni, vagy épp ellenkezőleg, túlságosan is átsülnek majd. A probléma elkerülése érdekében mindig a legnagyobb serpenyőt használd, így elegendő hely áll majd a rendelkezésedre.
2.) Nem melegíted elő a sütőt
A sütő előmelegítése elengedhetetlen az olyan recepteknél, mint a tepsis ételek. Ha figyelmen kívül hagyod ezt a fontos lépést, akkor a tepsiben minden alacsonyabb hőmérsékleten kezd el sülni, emiatt pedig nagyobb valószínűséggel fog egyenetlenül elkészülni. Mindig ügyelj arra, hogy a hozzávalók előkészítésekor már be legyen kapcsolva a sütő. Készítsd el ezt a mennyei tepsis csirkecombot!
3.) Túl sok olajat használsz
A tepsis ételek általában nem igényelnek sok olajat. Ennek az az oka, hogy a túl sok olaj hajlamos ellepni a hozzávalókat a tepsiben, így az étel kicsit sem lesz étvágygerjesztő. Általánosságban elmondható, hogy csak annyi olajra van szükséged, mely enyhén bevonja az ételt, és megakadályozza a tepsihez való hozzátapadást. A tökéletes eredmény elérése érdekében soha ne önts olajat közvetlenül a tepsire, inkább használj sütőolaj spray-t.
4.) Nem használsz elegendő fűszert
Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz a tepsis ételek készítésekor, de szerencsére könnyedén orvosolható a probléma. Tényleg érdemes ezt a tippet megfogadnod, hiszen csak így lesznek a lehető leggazdagabb ízűek. Először is ne csak só és bors kerüljön a hozzávalókra, hanem más fűszerek is. Tehetsz rá például szójaszószt, gyömbért, paprikát, fokhagymát, szárított bazsalikomot vagy oregánót is. De akár friss fűszernövényeket is! Kóstoltad már ezt a tepsis mustáros tarját zöldségekkel?
5.) Túl apróra vágod a hozzávalókat
A hozzávalók túl apróra vágása megnöveli az egyenetlen sülés és odaégés esélyét. Gondolj csak bele, a kis hasábokra szeletelt sárgarépa nyilvánvalóan rövidebb idő alatt készül el, mint a nagyobb darabok. Arról nem is beszélve, hogy az apróra vágott zöldségek pépessé válhatnak, és elveszíthetik ropogósságukat. Próbáld ki ezt a tepsis krumplit!
Még több konyhai tipp vár rád: