Mindegy, mit sütünk, valamilyen védőbevonattal el kell látnunk az edényünket, hogy a benne készülő finomság ne ragadjon végzetesen a kerámiához, fémhez, üveghez. Az már azonban kevésbé mindegy, mi kerül a tepsire: a Napi Tipp keretében nézzük meg az opciókat!
Gyakran elhangzik, hogy a különböző húsos és zöldséges rakottasok, tészták, felfújtak és sütemények sütésénél érdemes odafigyelni a használt sütőedény anyagára (fém, üveg, kerámia), és ezzel az állítással nem is akarnék harcra kelni. Ami azonban a legtöbb esetben jóval jelentősebb a sütőedény anyagánál, az a tepsi kikenése: teszünk-e rá bármit, csak zsiradékot használunk vagy más „tapadásgátlókat” is bevetünk? Mindezek fontos kérdések, ugyanis nem mindig egy kaptafára történik a tepsi kikenése. Nézzük most meg közelebbről az egyes módszereket és a hozzájuk passzoló ételeket.
Nem mindegy, mivel kened ki a tepsit – Mutatjuk, mikor mit használj!
Semmi
Igen, olyan esetek is vannak, amikor érdemes elhagyni a sütőedény kikenését. Erre a legjobb példa a tojásos piskóta: a légies massza ugyanis a forró, csupasz fémedényre „kapaszkodva” nő magasra, ha kizsírozzuk, nem lesz olyan tornyos. Persze az aljára így is érdemes egy sütőpapírt tenni, hogy ott ne ragadjon le.
Szintén nem szükséges kikenni az edényt egyes sütőben befejezett egytálaknál vagy szaftos-szószos ételeknél, mint például a sült tészták (lasagne), illetve alapból vajas tésztájó pitéknél (quiche).
Egyik kedvenc édességünket, a piskótatekercset ezúttal mennyei citromkrémmel csavartuk fel, és igazán kellemes, savanykás nassolnivaló lett belőle. A citromkrém, vagyis lemon curd titka a ...
A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...
Olaj
Sós főételek esetében érdemes vékonyan kiolajozni a tepsit, mert a zsiradék semleges íze nem szól majd bele a fogás összhangjába. Szintén olajat használjunk az olyan „furcsa” alakú sütőedényeknél, mint a kuglófforma: így biztosak lehetünk benne, hogy még a legkisebb, legeldugottabb résbe is eljut majd a zsiradék.
A kuglófok amennyire szépek, olyan egyszerűen elkészíthetők, hiszen gyakorlatilag egy szimpla kevert süteményről van szó. Általában kakaósan vagy vaníliásan szokás készíteni, mi ...
Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha ...
A vajjal kikent tepsik egyenletes barnulást és enyhén „kérges” külsőt adnak a legtöbb süteménynek: kevert tésztáknál mindig ezt használjuk, ahogy torták esetében is.
A blondie a brownie szőke kistestvére, amibe étcsoki helyett fehér csokoládé kerül, hogy világos maradjon a tészta. A végeredmény ugyanolyan omlós és szaftos lesz, ami még ...
A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. ...
Minden család almás pitéje más. Grétiéké például egészen klasszikusnak mondható tejfölös, cukormentes tésztájával, vaskos almatöltelékével, megható háziasságával. Talán még a ...
Vaj és liszt
Ugyan szinte 100%-os tapadásmentességet biztosít a dupla kikenés, sokan nem szeretik ezt a módszert, mert hajlamos lisztes nyomokat hagyni a sütemények oldalán. Csak abban az esetben vessük be, ha nagyon folyékony masszával dolgozunk, mert ez alapból hajlamosabb a letapadásra, de fel is tudja szívni az esetleg hátramaradó lisztet.
Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...
Gyors és egyszerű, valamint gluténmentes ez a csokitorta, ha a tejet magitallal, vagy kókuszitallal, a tojást jó érett banánnal vagy lenmagliszt és víz keverékével kiváltjuk, akkor ...
A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek ezt a bögrés sütit, hogy a lehető ...
Vaj és zsemlemorzsa
Zsemlemorzsát minden olyan esetben szórjunk a vajjal kikent edény felületére, ha a benne sülő ételeknek extrán ropogós külsőt szeretnénk adni. Erre szükség lehet például olyan tészták esetében, mint az amerikai sajtos makaróni vagy a stíriai metélt, de olyan desszerteknél is, mint a rizskoch (és egyéb édes felfújtak).
Izgalmas új köntöst kap a klasszikus rizskoch: masszájának fele kakaós ízesítéssel, a másik vaníliásan sül. Ugyanezt a kettősséget tükrözi a tálalás is: a lekvár helyett/mellett ...
Nincs mese, az amerikai mac&cheese őrület beférkőzik mindenhová, amit lehet, azt sajtszószos mocsárba süppesztünk. Ha már gnocchival is kipróbáltuk, miért ne lehetne a makaróni helyett ...
A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrós galuska elkészítése igényel egy kis időt ...
Zsír
Az állati eredetű zsiradékot minden olyan fogásnál vessük be, ahol nemcsak a tapadásgátlás elsődleges szempont, hanem a karakteres íz is. Egy jó minőségű mangalica- vagy kacsazsírral kiváló alaparomát adhatunk egy húsos vagy gabonás rakottasnak, egytálételnek.
Sokáig kísérleteztem a legszaftosabb rakott krumpli receptjével. Lelki szemeim előtt mindig nagyanyám verziója lebegett, ami olyan friss, de mégis szaftos volt, hogy eddigi életemben mindig ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos és kreatív konyhai tippek várnak itt:
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A mai nap kevés lesz az időnk főzőcskére, mert próbálunk mindent IS menedzselni az ünnepekre, szóval gyors leves és főétel készül. A süti pedig karácsonyi, természetesen.
A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.
Logikusnak tűnik, hogy amíg az ételünk szépen melegszik a mikrohullámú sütőben, addig mi elpakoljunk a szobában vagy leszaladjunk a szeméttel. De ahogy a gáztűzhelyen nem hagyunk ételt őrizetlenül – legalábbis csak kivételes esetekben –, úgy a mikrót sem jó ötlet működés közben magára hagyni.
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...