Nem mindegy, mivel kened ki a tepsit – Mutatjuk, mikor mit használj!

Mindegy, mit sütünk, valamilyen védőbevonattal el kell látnunk az edényünket, hogy a benne készülő finomság ne ragadjon végzetesen a kerámiához, fémhez, üveghez. Az már azonban kevésbé mindegy, mi kerül a tepsire: a Napi Tipp keretében nézzük meg az opciókat!

Gyakran elhangzik, hogy a különböző húsos és zöldséges rakottasok, tészták, felfújtak és sütemények sütésénél érdemes odafigyelni a használt sütőedény anyagára (fém, üveg, kerámia), és ezzel az állítással nem is akarnék harcra kelni. Ami azonban a legtöbb esetben jóval jelentősebb a sütőedény anyagánál, az a tepsi kikenése: teszünk-e rá bármit, csak zsiradékot használunk vagy más „tapadásgátlókat” is bevetünk? Mindezek fontos kérdések, ugyanis nem mindig egy kaptafára történik a tepsi kikenése. Nézzük most meg közelebbről az egyes módszereket és a hozzájuk passzoló ételeket.

Nem mindegy, mivel kened ki a tepsit – Mutatjuk, mikor mit használj!

Semmi

Igen, olyan esetek is vannak, amikor érdemes elhagyni a sütőedény kikenését. Erre a legjobb példa a tojásos piskóta: a légies massza ugyanis a forró, csupasz fémedényre „kapaszkodva” nő magasra, ha kizsírozzuk, nem lesz olyan tornyos. Persze az aljára így is érdemes egy sütőpapírt tenni, hogy ott ne ragadjon le.

Szintén nem szükséges kikenni az edényt egyes sütőben befejezett egytálaknál vagy szaftos-szószos ételeknél, mint például a sült tészták (lasagne), illetve alapból vajas tésztájó pitéknél (quiche).

Baconös-gombás quiche póréhagymával

A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...

Olaj

Sós főételek esetében érdemes vékonyan kiolajozni a tepsit, mert a zsiradék semleges íze nem szól majd bele a fogás összhangjába. Szintén olajat használjunk az olyan „furcsa” alakú sütőedényeknél, mint a kuglófforma: így biztosak lehetünk benne, hogy még a legkisebb, legeldugottabb résbe is eljut majd a zsiradék.

Egybesült lencsés gombafasírt

Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha ...

Vaj

A vajjal kikent tepsik egyenletes barnulást és enyhén „kérges” külsőt adnak a legtöbb süteménynek: kevert tésztáknál mindig ezt használjuk, ahogy torták esetében is.

Blondie mézeskalácsfűszerrel

A blondie a brownie szőke kistestvére, amibe étcsoki helyett fehér csokoládé kerül, hogy világos maradjon a tészta. A végeredmény ugyanolyan omlós és szaftos lesz, ami még ...

Tradicionális flódni

A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. ...

Vaj és liszt

Ugyan szinte 100%-os tapadásmentességet biztosít a dupla kikenés, sokan nem szeretik ezt a módszert, mert hajlamos lisztes nyomokat hagyni a sütemények oldalán. Csak abban az esetben vessük be, ha nagyon folyékony masszával dolgozunk, mert ez alapból hajlamosabb a letapadásra, de fel is tudja szívni az esetleg hátramaradó lisztet.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Mákos-meggyes bögrés süti

A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek ezt a bögrés sütit, hogy a lehető ...

Vaj és zsemlemorzsa

Zsemlemorzsát minden olyan esetben szórjunk a vajjal kikent edény felületére, ha a benne sülő ételeknek extrán ropogós külsőt szeretnénk adni. Erre szükség lehet például olyan tészták esetében, mint az amerikai sajtos makaróni vagy a stíriai metélt, de olyan desszerteknél is, mint a rizskoch (és egyéb édes felfújtak).

Márványrizskoch kétféle sodóval

Izgalmas új köntöst kap a klasszikus rizskoch: masszájának fele kakaós ízesítéssel, a másik vaníliásan sül. Ugyanezt a kettősséget tükrözi a tálalás is: a lekvár helyett/mellett ...

Noky&cheese

Nincs mese, az amerikai mac&cheese őrület beférkőzik mindenhová, amit lehet, azt sajtszószos mocsárba süppesztünk. Ha már gnocchival is kipróbáltuk, miért ne lehetne a makaróni helyett ...

Stíriai metélt 2.

 A tiroli túrós galuska vaníliaszószban kisütve legalább annyira macerás, amennyire finom, de  hatalmas sikert lehet vele elérni. A túrós galuska elkészítése igényel egy kis időt ...

Zsír

Az állati eredetű zsiradékot minden olyan fogásnál vessük be, ahol nemcsak a tapadásgátlás elsődleges szempont, hanem a karakteres íz is. Egy jó minőségű mangalica- vagy kacsazsírral kiváló alaparomát adhatunk egy húsos vagy gabonás rakottasnak, egytálételnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos és kreatív konyhai tippek várnak itt:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...