4 gyors és olcsó recept a tavaszi „zöldhulladék” felhasználására

Hónapos retek, új- és medvehagyma: a hosszú tél után úgy meg tudunk örülni ezeknek a friss, szezonális, tavaszi zöldségeknek, hogy hétről hétre csomót veszünk belőlük. A kicsattanó öröm ellenére nagy részüket mégis a szemétbe dobjuk: nézzük, mit tehetünk ez ellen, segít a Napi Tipp!

A tavasz első felében ugyan vehetünk már frissen termett, zsenge zöldségeket, azonban ezek nagy része még inkább csak nyers evésre, semmint főzésre alkalmas. Ráadásul, a március-áprilisi szezontermények gyakran olyan zöldségrészeket is tartalmaznak, amelyek a konvencionális gondolkodás szerint nem ehetőek, hanem „hulladéknak” számítanak. A retek, az újhagyma, a medvehagyma vagy a zöldfűszerek mind kiváló példaként hozhatók fel ebben a kérdéskörben, ugyanis ezek szárait, leveleit, a „zöldhulladékot” a legtöbbször kidobjuk. Ahelyett, hogy így tennénk, nézzünk most pár egyszerű módszert a felhasználásukra.

Kenyérszelet zöld pestóval és tükörtojással
Receptek a tavaszi „zöldhulladék” felhasználására

Saláta, szendvics

Amennyiben a leveleink, száraink frissek, sértetlenek és szép állapotban vannak, akár nyersen is megehetjük őket. Távolítsunk el a levágott csokorból minden sérült, fonnyadt vagy elhervadt részt, majd alaposan mossuk meg a zöldségeket.

A harsányan ress zöld részek képesek felfrissíteni bármilyen zöldséges salátát vagy gazdagon pakolt szendvicset: hagymás vagy „salátás” aromájuk cseppet sem tolakodó, épp annyira érezteti magát, mint szükséges.

Vegán cézársaláta

A cézársaláta mindig egy jó megoldás, ha nem tudjuk, mit együnk. Finom, egészséges, és pikk-pakk elkészül. Mi most csavartunk rajta, és az egészet növényi alapokra építettük.

Laktató rizssaláta

Ha akad némi maradék rizs a konyhában, ne dobjuk a kukába, inkább készítsünk belőle gazdag, maradékmentő rizssalátát. Az alábbi recept csupán egy javaslat, a salátához bármit ...

Pesto

Házi pestót nem gyakran készít az ember, leginkább abból az okból kifolyólag, mert az alapját adó friss bazsalikom viszonylag ritkán fellelhető jószág, nem mellesleg még borsos árú is. Azonban, ha a zöld szósz nagy részét adó levelek, szárak ingyen vannak, akár minden héten nekieshetünk az illusztris krém elkészítésének.

Az erőteljesebb ízű vagy keményebb leveleket, szárrészeket érdemes turmixolás előtt blansírozni (tehát rövid ideig forró vízben főzni, majd jeges vízben sokkolni), ezzel kellemesebb aromát és egységesebb állagot adva a végterméknek. A pesto többi hozzávalójával is lehetünk hasonlóan megengedőek: a zöldségekhez adjunk olajat, sót, borsot és bármilyen olajos magot (dió, mogyoró, mandula, tökmag), a sajtot pedig akár teljesen el is hagyhatjuk.

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Rusztikus medvehagyma pesto

Az a pár perc plusz munka, amit a mozsár jelent, abszolút megéri - a darabos, rusztikus medvehagyma pesto az egyik legfinomabb dolog, ami a tavaszi zöld levelekből készülhet!

Szósz, mártás, kence

Persze a pestót csak limitált mennyiségű recepthez tudjuk felhasználni: tésztát, rizottót készíthetünk vele. Azonban, ha ezt a turmixolt zöldséges alapot elkeverjük más alapanyagokkal, az így kapott kencét akár nyersen, kenyérre kenve vagy mártogatva is fogyaszthatjuk.

Készítsünk zöld hummuszt, esetleg túrókrémet (juhtúróból, ricottából, sima túróból), fűszeres sajtkrémet, de a hagymás szárrészeket akár egy házi májasban is megmenthetjük.

Legfinomabb körözött

A körözött az egyik legfinomabb szendvicsfeltétünk, ráadásul alig pár perc alatt elkészíthető. Vannak, akik juhtúróval készítik, mások sima túróval, míg megint mások pedig ...

Leves, főzelék

Megannyi olyan tavaszi leves van, amit kiegészíthetünk friss spenót- vagy sóskalevelekkel. Persze, ha nem akarjuk megvenni ezeket a zöldségeket a piacon, helyettesíthetjük őket a retekből, újhagymából megmentett, ingyen maradékokkal.

Fontos, hogy a zsenge zöldeket a főzés utolsó stádiumában keverjük a fazék tartalmához, és csak rövidebb ideig hőkezeljük: így az ízük is megmarad és nem főnek teljesen szét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek segítenek:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!