Ha eljön a sütőtökszezon, mindannyian sietünk a boltba, piacra, hogy beszerezzük az aromás, narancssárga zöldséget. Vásárlás közben persze azzal szembesülhetünk, hogy az „egyszerű” kanadai sütőtökön kívül ma már egy sor másik fajtát is hazavihetünk, ha kedvünk úgy tartja. Ezek pedig nem teljesen ugyanolyanok, érdemes őket elkülöníteni, megkülönböztetni a felhasználási cél szerint. Vegyük hát sorra a legnépszerűbb sütőtökfajtákat, és lássuk, melyik mire jó!
Nézd meg galériánkban a sütőtökfajtákat, a felhasználási tippekért kattints a képre!
A legismertebb sütőtökfajták és felhasználásuk
Kanadai sütőtök
Talán a legismertebb fajta ez, amit réges-régóta lehet kapni ősszel szinte minden zöldségesnél, boltban és piacon. Hosszúkás eleje és gömbölyödő vége jellegzetes alakot ad neki, héja világos, húsa pedig sötét narancssárga. Mivel vizesebb, érdemes ebből levest, krémlevest és ivólevet készíteni. Íze markáns, de nem olyan mély, és nem olyan aromás, mint más fajtáké – érdemes bőkezűen fűszerezni.
Hokkaido tök
Ugyan a neve arra utal, de nem Japánból származik ez a tök – a világ több országában is termesztik a kisebb méretű, gömbölyded zöldséget. Harsányan narancssárga, néha zöld foltokkal szemezett héja sütve fogyasztható: és ezzel még nem ér véget a hokkaido különleges tulajdonságainak listája. Húsa kevésbé vizes, „lisztesebb” így érdemes elsősorban megsütni, majd így felhasználni (egytálételekhez, ragukhoz, leveshez, süteményekhez), de vékonyabb szeletekre vágva meg is párolhatjuk. Kellemesen édeskés, a megfelelő hőkezelés hatására szinte mézes aromájú tök, amely tulajdonságát édességeknél is érdemes kihasználni.
Muskotályos sütőtök
Az összes tökök közül a legimpozánsabb: fodros-redős külseje és hatalmas mérete már alapból izgalmassá teszi ezt a sütőtökfajtát. Garantáltan megakad majd rajta a szemünk, és érdemes engednünk a csábításának: nyersen is édeskés, különlegesen aromás íze szinte diósnak, szó szerint muskotályosnak mondható. Ezt a tulajdonságát sütve és főzve sem veszíti el, sőt a sütés során még jobban elmélyülnek az alapból is karakteres ízek. Ezt a fajtát szinte bármire használhatjuk, bár érdemes inkább olyan ételekbe tenni, ahol különleges aromáját nem nyomják el más ízek, alapanyagok, hozzávalók.
Ezeket az ízes recepteket feltétlenül készítsd el:
Egyszerű sütőtökkrémleves
A sütőtök és a hűvös idő úgy járnak együtt, mintha egymásnak lennének teremtve, úgyhogy kényeztessük magunkat egy tál meleg, lágy, sütőtökös levessel. Egyszerű recept, nincs ...
Sütőtökös kevert sütemény
Ha ősz, akkor sütőtök. És ha nem szeretnénk sokat tökölni, akkor íme egy egyszerű kevert sütemény.
Sütőtökös gnocchi kókusztejjel
Ősszel az egyik kedvenc alapanyagunk a sütőtök, amit sokféleképpen tudunk hasznosítani. Most egy sütőtök alakú gnocchi készült belőle, amiért egyszerűen odáig vagyunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek és tanácsok várnak itt: