Ugyan az őszi szezon ezen pontján már elindulhat a belecsömörlés a sok sütőtökbe, de azért még nem árt, ha kitartunk kicsit, hisz’ messze még a tavasz. Dolgozzunk inkább azon, hogyan tehetjük izgalmasabbá saját magunk számára a narancssárga zöldség fogyasztását, ezzel egybekötve pedig azt is, hogy milyen módon lehetünk a leghatékonyabbak a konyhában. Nézzük, hogyan és mire használható fel a sütőtök összes (de tényleg összes) része!
Nézd meg galériánkban a teljes sütőtök felhasználásának módját!
Így használj fel változatosan egy teljes sütőtököt
Nyers zöldség
Természetesen magát a nyers tökbelsőt szinte bárhogy felhasználhatjuk. Azonban, ha tényleg izgalmasan, újszerűen dolgoznánk vele, készítsünk belőle savanyút vagy friss, fanyar salátát. Reszeljük le a zöldséget, majd öntsük nyakon forró, ecetes felöntőlével (1:1 arányban víz és ecet, némi cukor, só) és hagyjuk állni kicsit. Fűszeres húsok, sültek mellé, de akár szendvicsben is kiváló.
Sült zöldség
Amennyiben gyors vacsora vagy ebéd gyanánt megsütöttünk pár szelet mézédes tökkaréjt, de nem fogytak el mind, a másnapos sült zöldséget alakítsuk át gabonával, darált hússal vagy hüvelyessel pakolt, sajttal leszórt töltött „csónakká”. Így ugyan kétszer sült zöldség lesz, de ha már előre megfőzött tölteléket használunk, a töknek nem kell majd több idő a sütőben, mint ami alatt a sajt aranybarnára pirul.
Sütőtökpüré
Néha előfordulhat, hogy megsütünk egy egész tököt, majd húsát pürésítve használjuk. Ha netalántán ebből a krémes, sült zöldségből maradna, ne várjunk túl sokáig, mert nem áll el 1-2 napnál tovább a hűtőben. A maradék felhasználására tehát gyors és maceramentes megoldás kell, esetleg a krémlevesen túl. Keverjük a pürét besamel mártásba, így landoljon tésztán, lasagnén, más rakottason.
Magvak
A teljesen egyértelmű pirításon kívül más helyre is kerülhet a friss sütőtök magja. Készítsünk vele egy adag házi granolát: zabpelyhes alappal, tetszőleges magos és aszalt gyümölcsös kiegészítésekkel, egy mézes-olívaolajos öntettel landolhat a forró sütőben, hogy ott ropogósra süljön. A legfinomabb őszi reggeli válhat belőle!
Rostok és héj
Még a felhasználhatatlannak tűnő részek is kapnak funkciót: mind nyers, mind sült formában főzhetünk a kikapart rostokból és a (megmosott) héjból alaplevet, amit beleönthetünk rizottókba, krémlevesbe, raguba, bármilyen ételbe, aminek adnánk egy kellemesen őszies, sütőtökös ízvonalat.
Hasznos receptek a sütőtök teljes feldolgozásához:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Vannak ám további sütőtökös ötleteink is: