A sütőt bírja, de vajon a mikrót is? Ezt kell tudnod a sütőpapírról

Ha a sütő forróságát bírja, akkor logikus gondolat, hogy a mikróba is be lehet tenni a sütőpapírt, nem? Görgess tovább, és Napi Tippünkből megtudhatod a választ!

A sütőpapír nélkülözhetetlen konyhai eszközünk, ami segít hibátlan sós és édes ételeket készíteni, miközben minimalizálja a mosogatás szükségességét. Ezek után logikusnak tűnik, hogy felmerül a kérdés: vajon a mikróban is biztonságosan használható a sütőpapír? Ha gondolkoztál már ezen, nem vagy egyedül, és mindjárt el is áruljuk a választ!

Használható a sütőpapír a mikróban?

Röviden: igen. A sütőpapír biztonságosan használható a mikrohullámú sütőben, hiszen akár 230°C hőmérsékletet is kibír, ami jóval meghaladja a legtöbb mikró teljesítményét, és nem tartalmaz olyan fémbevonatot, amely használat közben szikrát vethetne. Ezenkívül a sütőpapír nedvességálló, így nem ázik át és nem esik szét az ételek párolódása közben sem.

A sütőt bírja, de vajon a mikrót is? Ezt kell tudnod a sütőpapírról

Miért használj sütőpapírt a mikróban is?

Nemcsak hogy lehet használni a sütőpapírt a mikróban, de előnyökkel is jár.

A fröccsenések és a rendetlenség megelőzése: mikrózás közben előfordul, hogy a melegítés hatására az étel kifröccsen a mikró falára, ajtajára. Ezt nem túl élvezetes takarítgatni, ezért, ha sütőpapírt teszel az ételekre, az megakadályozhatja a nemkívánatos baleseteket.

Benntartja a nedvességet az ételekben: amikor a sós vagy édes ételeket sütőpapírba csomagolod, azzal bent tartod a nedvességet, csökkentve ezzel az étel kiszáradásának valószínűségét.

Egyenletes melegítés: sütőpapír alatt egyenletesebben oszlik el a hő, ezáltal biztosítva, hogy az ételek egyenletesen melegedjenek át.

Egészségügyi előnyök a műanyag csomagolóanyagok használatával szemben: a sütőpapírt úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek anélkül, hogy szennyeződne az étel.

Sokoldalúság: a sütőpapír tapadásmentes felületként szolgálhat az edények vagy tányérok kibéleléséhez, így könnyebb lesz őket takarítani. Belecsomagolhatsz szendvicseket vagy más ételeket, de akár húsokat és zöldségeket is párolhatsz a sütőpapír segítségével, ezzel hozzájárulva a nedvességének és tápanyagainak megőrzéséhez.

Olcsó: Nem drága, és alkalmanként még újra is lehet használni.

Tippek, hogyan használd a sütőpapírt a mikróban

Az alábbiakat érdemes szem előtt tartanod, hogy a maximumot hozd ki a sütőpapírból.

Hagyd szellőzni: amikor lefeded a sütőpapírral az ételt, ne zárd le túl szorosan, mivel így a gőz csapdába eshet, és emiatt az étel túlpuhulhat. Ha levest vagy más folyékony ételt teszel a mikróba, szúrj egy kis lyukat a sütőpapírba, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.

Tegyél rá valamit: hogy a sütőpapír "fedő" a helyén maradjon, tegyél rá valamilyen mikróban is használható tárgyat, hogy véletlenül se mozduljon el.

Kerüld a hosszabb ideig tartó mikrózást: bár a sütőpapír hőálló, ha hosszabb ideig túlzott hőhatásnak teszik ki, veszíthet a minőségéből.

Kerüld az olajos vagy zsíros ételeket: ugyan a sütőpapír ellenáll a nedvességnek, a zsíros vagy olajos ételek átitathatják a papírt, ami csökkenti a hatékonyságát.

Maradjon középen: figyelj, hogy a sütőpapír a mikrohullámú sütő közepén legyen, távol a mikró falaitól, hogy ne tapadjon hozzájuk vagy a forgó tálcához.

Tippek, hogyan használd a sütőpapírt a mikróban

Sütőpapír vs. mikróban is használható fedő: melyik a jobb?

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Mindkettő megakadályozza a fröccsenéseket azáltal, hogy befedi az ételeket, a mikróban is használható fedők azonban jobban illeszkednek az edényekhez. Mindkettő segít megtartani az ételek nedvességét a melegítés során. A fedelek viszont rendelkezhetnek szellőzőnyílásokkal is, amelyek lehetővé teszik a gőz távozását. A sütőpapírt a használathoz ki kell lyukasztani vagy össze kell hajtogatni, hogy a megfelelő formát kapd, míg ezekkel a fedőket szinte bármire ráteheted.

A fedelek általában tartósabbak és hosszú ideig használhatók, míg a sütőpapírt legfeljebb néhány alkalommal tudod ismételten betenni a mikróba, ha a minősége nem romlik.

Ezzel szemben a sütőpapír előnye, hogy könnyen formázható bármilyen formára, biológiailag lebomló, és káros vegyi anyagok kibocsátása nélkül ellenáll a magas hőmérsékletnek, így biztonságos és kényelmes választás a mikróban történő melegítéshez.

Tehát ha nincs speciális műanyag fedőd, amit a mikróban használhatnál, vagy például szendvicset szeretnél megmelegíteni a mikróban, a sütőpapír itt is megállja a helyét.

Forrásunk volt.


Még több trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...