A sütőt bírja, de vajon a mikrót is? Ezt kell tudnod a sütőpapírról

Ha a sütő forróságát bírja, akkor logikus gondolat, hogy a mikróba is be lehet tenni a sütőpapírt, nem? Görgess tovább, és Napi Tippünkből megtudhatod a választ!

A sütőpapír nélkülözhetetlen konyhai eszközünk, ami segít hibátlan sós és édes ételeket készíteni, miközben minimalizálja a mosogatás szükségességét. Ezek után logikusnak tűnik, hogy felmerül a kérdés: vajon a mikróban is biztonságosan használható a sütőpapír? Ha gondolkoztál már ezen, nem vagy egyedül, és mindjárt el is áruljuk a választ!

Használható a sütőpapír a mikróban?

Röviden: igen. A sütőpapír biztonságosan használható a mikrohullámú sütőben, hiszen akár 230°C hőmérsékletet is kibír, ami jóval meghaladja a legtöbb mikró teljesítményét, és nem tartalmaz olyan fémbevonatot, amely használat közben szikrát vethetne. Ezenkívül a sütőpapír nedvességálló, így nem ázik át és nem esik szét az ételek párolódása közben sem.

A sütőt bírja, de vajon a mikrót is? Ezt kell tudnod a sütőpapírról

Miért használj sütőpapírt a mikróban is?

Nemcsak hogy lehet használni a sütőpapírt a mikróban, de előnyökkel is jár.

A fröccsenések és a rendetlenség megelőzése: mikrózás közben előfordul, hogy a melegítés hatására az étel kifröccsen a mikró falára, ajtajára. Ezt nem túl élvezetes takarítgatni, ezért, ha sütőpapírt teszel az ételekre, az megakadályozhatja a nemkívánatos baleseteket.

Benntartja a nedvességet az ételekben: amikor a sós vagy édes ételeket sütőpapírba csomagolod, azzal bent tartod a nedvességet, csökkentve ezzel az étel kiszáradásának valószínűségét.

Egyenletes melegítés: sütőpapír alatt egyenletesebben oszlik el a hő, ezáltal biztosítva, hogy az ételek egyenletesen melegedjenek át.

Egészségügyi előnyök a műanyag csomagolóanyagok használatával szemben: a sütőpapírt úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek anélkül, hogy szennyeződne az étel.

Sokoldalúság: a sütőpapír tapadásmentes felületként szolgálhat az edények vagy tányérok kibéleléséhez, így könnyebb lesz őket takarítani. Belecsomagolhatsz szendvicseket vagy más ételeket, de akár húsokat és zöldségeket is párolhatsz a sütőpapír segítségével, ezzel hozzájárulva a nedvességének és tápanyagainak megőrzéséhez.

Olcsó: Nem drága, és alkalmanként még újra is lehet használni.

Tippek, hogyan használd a sütőpapírt a mikróban

Az alábbiakat érdemes szem előtt tartanod, hogy a maximumot hozd ki a sütőpapírból.

Hagyd szellőzni: amikor lefeded a sütőpapírral az ételt, ne zárd le túl szorosan, mivel így a gőz csapdába eshet, és emiatt az étel túlpuhulhat. Ha levest vagy más folyékony ételt teszel a mikróba, szúrj egy kis lyukat a sütőpapírba, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.

Tegyél rá valamit: hogy a sütőpapír "fedő" a helyén maradjon, tegyél rá valamilyen mikróban is használható tárgyat, hogy véletlenül se mozduljon el.

Kerüld a hosszabb ideig tartó mikrózást: bár a sütőpapír hőálló, ha hosszabb ideig túlzott hőhatásnak teszik ki, veszíthet a minőségéből.

Kerüld az olajos vagy zsíros ételeket: ugyan a sütőpapír ellenáll a nedvességnek, a zsíros vagy olajos ételek átitathatják a papírt, ami csökkenti a hatékonyságát.

Maradjon középen: figyelj, hogy a sütőpapír a mikrohullámú sütő közepén legyen, távol a mikró falaitól, hogy ne tapadjon hozzájuk vagy a forgó tálcához.

Tippek, hogyan használd a sütőpapírt a mikróban

Sütőpapír vs. mikróban is használható fedő: melyik a jobb?

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Mindkettő megakadályozza a fröccsenéseket azáltal, hogy befedi az ételeket, a mikróban is használható fedők azonban jobban illeszkednek az edényekhez. Mindkettő segít megtartani az ételek nedvességét a melegítés során. A fedelek viszont rendelkezhetnek szellőzőnyílásokkal is, amelyek lehetővé teszik a gőz távozását. A sütőpapírt a használathoz ki kell lyukasztani vagy össze kell hajtogatni, hogy a megfelelő formát kapd, míg ezekkel a fedőket szinte bármire ráteheted.

A fedelek általában tartósabbak és hosszú ideig használhatók, míg a sütőpapírt legfeljebb néhány alkalommal tudod ismételten betenni a mikróba, ha a minősége nem romlik.

Ezzel szemben a sütőpapír előnye, hogy könnyen formázható bármilyen formára, biológiailag lebomló, és káros vegyi anyagok kibocsátása nélkül ellenáll a magas hőmérsékletnek, így biztonságos és kényelmes választás a mikróban történő melegítéshez.

Tehát ha nincs speciális műanyag fedőd, amit a mikróban használhatnál, vagy például szendvicset szeretnél megmelegíteni a mikróban, a sütőpapír itt is megállja a helyét.

Forrásunk volt.


Még több trükk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek