Egy sütés nélküli torta csak akkor lesz igazán isteni, ha az alját képező tortaalapot is tökéletesen eltaláljuk. Egyrészt oda kell figyelnünk annak állagára: hogy megkössön, ne hulljon darabjaira, de közben mégse legyen túl kemény, elvághatatlan. Másrészről az íz is fontos: ugyanúgy, mint egy klasszikus piskóta esetében, a sütésmentes tortaalapnál is gondoskodnunk kell az ízesítésről. Mindkét elvárásnak megfelelhetünk, ha bolti kekszet és vajat használunk, persze ezen kívül egy sor másik alapanyagot is bevethetünk. Például az alábbiakat.
Nézd meg galériánkban a sütésmentes tortalapokat, a receptekért kattints a képre!
4 sütésmentes alap a tortádnak, ha unod a kekszet
Zabpehely+mogyoróvaj
Egyre gyakrabban található meg a kamrákban ez a két alapanyag, és ha épp nem reggeli zabkását főzünk velük, hát készítsünk isteni és gyors tortaalapot. A mogyoróvaj kiváló kötőanyag (persze lehet segíteni neki némi mézzel és kókuszzsírral/olajjal), az apróbb szemű gabonából minimális keveréssel kohézív alapot alkot. Szüksége lehet némi édesítésre, valamint alatta vagy zsírozzuk ki a formát vagy tegyünk alá sütőpapírt. Kiválóan passzol gyümölcsös (főleg bogyós) tortákhoz, de a banános, csokoládés vagy kókuszos finomságoknak is jóbarátja lesz.
Kukoricapehely
Ismét egy ropogós reggeli étel, ami torták alapját adhatja: a cornflakes lapjait enyhén összetörve (jobb, ha picit rusztikus marad és nem lesz teljesen porszerű), majd vajjal, mogyoróvajjal vagy olvasztott csokoládéval vegyítve megkaphatjuk hobbicukrász-karrierünk egyik legizgalmasabb sütésmentes tortaalapját. Mivel a pehely íze semleges, maximum enyhén édeskés, bármilyen tortát építhetünk rá.
Dió+datolya
A vegán desszerteknek nem könnyű megfelelő alapot találni, hiszen, ha az ember nem akar egyszerűen (szinte hanyag módon) vegán bolti kekszet és margarint vegyíteni, bizony, nem túl sok a lehetőség. Itt jöhetnek be a képbe az olajos magvak, azok közül is a dió, amit datolyával összeturmixolva nemcsak állagban, de ízben is tökéletes tortaalapot kaphatunk. Mivel az aszalt gyümölcs önmagában édes, cukrot sem kell hozzáadnunk, maximum egy csipet sót, és ha nem akarna összeállni, egy kevés kókuszzsírt.
Csokoládé+kókuszreszelék
Egzotikusabb hangulatú tortákhoz használjuk a kókusz és a csokoládé fantasztikus kombinációját. A sütemény egyéb ízeitől függően bevethetünk ét-, tej- vagy akár fehér csokoládét is, mindhárommal más szinten, de ugyanolyan lelkesen működik majd együtt a kókusz. Ízlés szerint édesíthetjük, bár a csokoládé miatt nem szükséges, valamint a megkötésre rásegíthetünk egy kevés olajjal vagy kókuszzsírral.
Néhány isteni recept, amiben bevetheted a tudást:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Klassz konyhai tippek várnak itt is: