Biztosan te is számtalan trükköt, praktikát hallottál a nagymamádtól, szomszédtól, olvastál az interneten vagy láttál az Instagramon, ami a sütisütést hivatott megkönnyíteni vagy épp tökéletesíteni: ne keverd túl a tésztát, addig süsd, amíg a fogpiszkáló tisztán nem jön ki a sütiből, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt bármit is kezdenél vele.
Bár vannak olyanok, amelyek valóban működnek, itt az ideje néhányat felülvizsgálni, például az utolsót a süti hőmérsékletéről, annak érdekében, hogy mindig finom, puha belsőt kapj.
Egészen konkrétan, ha még forrón becsomagolod a süteményt celofánba, azzal azonnal és könnyedén javíthatsz az állagán. Ezt ’hot wrap’ technikának nevezik, amit magyarul ’forró takarásként’ lehetne lefordítani.
Lássuk, miről is van szó:
Ahogy a sütemények hűlnek, a kipárolgó gőz révén nedvességet veszítenek. Míg vannak, akik utólag szirupot adnak a süteményekhez folyadékpótlás gyanánt, előnyösebb első körben megőrizni a sütemény nedvességtartalmát. Ha még melegen becsomagolod a süteményt, akkor megelőzöd, hogy elszökjön a folyadék a süti tésztájából. Felmerülhet benned teljesen jogosan a kérdés, hogy nem lesz-e túlságosan nedves a desszert ezzel a technikával, de szerencsére ettől nem kell tartanod.
Hogyan is néz ki ez a technika pontosan
Hagyd 15 percig hűlni a süteményed a formájában, majd ezután tedd celofánra, és csomagold bele. Még jobb, ha a formával együtt csomagolod be – ha például nincs rá azonnal szükséged. Ezzel még egyszerűbb lesz a tárolás és a hűtés, mivel a lehűtött tortaformákat a hűtőbe vagy a fagyasztóba is beteheted anélkül, hogy megsérülne a sütemény. Csak arra ügyelj, hogy a becsomagolt süteményt valóban hagyd kihűlni, mielőtt a hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba helyezed.
A hot wrap technikát mindenféle süteményhez használhatod, így réteges süteményekhez, tepsis süteményekhez, kuglófokhoz és banánkenyerekhez – illetve ehhez hasonló finomságokhoz – lehet használni. Különösen hasznos minden olyan édesség esetében, ami vastag, emiatt hosszú ideig sül, a széle pedig kérges.
Túlsütötted a süteményt?
Ez a tipp még hasznosabbá válik azáltal, hogy megakadályozza a további kiszáradást, ezáltal mentheti a menthetőt. Az egyetlen alkalom, amikor ajánlott kihagyni ezt a lépést, a cupcakek, mert a gőz miatt elválhat tőlük a papír.
További konyhai tippeket leshetsz el innen: