A mézet amellett, hogy a teába csurgatnád, számos ételben is felhasználhatod. Készíthetsz belőle pácokat a húsos ételeidhez, de valószínűleg a legtöbbször sütésnél kerül elő az aranyló alapanyag. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy nem könnyű mézes süteményeket készíteni. Ezért hoztunk néhány tippet és trükköt Carla Hall séftől, amit érdemes észben tartanod, ha mézzel sütsz.
Carla Hall amerikai séf és televíziós személyiség, aki zsűritag volt a Top Chef című főzőverseny két évadában is, valamint műsorvezető volt a The Chew nevű egyórás talkshow-ban, illetve számos más műsorban is feltűnt. Nemrég az amerikai National Honey Board tagja lett, így a Tasting Table-nek adott exkluzív interjújában azzal kapcsolatban is megosztott tippeket, hogyan kell a mézzel dolgozni a konyhában.
Kezdésnek elmondta:
Tudni kell, hogy nem lehet a mézet egy az egyben a cukorral helyettesíteni. Nem lehet felcserélni egyenlő arányban a mézet és a cukrot. Fél csészével kell csökkenteni a mézet ... Sütéskor minden egyes csésze méz után negyed csészével kell csökkenteni a folyadékot, mert a méz folyadék. Nem akarsz több folyadékot hozzáadni.
Nem csak a csökkentett cukor és folyadék miatt kell aggódnod, ha mézzel sütsz. Extra szódabikarbónát is hozzá kell adnod, hogy kiegyensúlyozd a készülő finomság pH-értékét, plusz ez segít, hogy a méz extra súlya ellenére a sütemény megemelkedjen. Ezenkívül a sütő hőmérsékletét körülbelül 10 Celsius fokkal kell csökkenteni.
„Nagyon sok tudomány van a dologban, de vannak nagyon egyszerű technikák, amelyek segítenek abban, hogy sikeres legyen a végeredmény" – bátorított minden hobbi sütögetőt Carla Hall. A jó hír? Ha nem vagy annyira oda a tudományért, akkor is használhatod a mézet más helyeken a konyhában, anélkül, hogy aggódnod kellene a pontosság miatt. Hall szerint például, ha olyan ételeket készítesz, mint egy barbecue szósz, salátaöntet vagy pác, akkor menet közben megkóstolhatod, és szükség szerint változtathatsz az alapanyagok mennyiségén.
Az egyik dolog, amit a mézben szeretek, az az, hogy minden az adott méz ízéről szól, ezért arra bátorítom az embereket, hogy tegyenek egy kis mézet a receptjeikbe, és aztán kóstolják meg" – mondta az interjúban.
„Aztán azt mondhatják, hogy „Ó, ez nagyszerű", vagy „nekem egy kicsit keserűbb kell", vagy „nekem egy kicsit több sav kell", vagy „nekem egy kicsit több só kell.”
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp leselkedik rád itt: