Előfordul, hogy van egy tuti recepted, de több személyre kell főznöd, mint amennyire a recept ki van találva. Esetleg épp a család kedvenc süteményét készíted, amiből tudod, hogy mindenki repetázni akar majd, ezért előrelátóan nagyobb adaggal készülsz. Ezekre a helyzetekre könnyű a megoldás, hiszen csak meg kell duplázni (esetleg triplázni...) a hozzávalók mennyiségét. Igen ám, de van egy részlet, ami fölött könnyű átsiklani. Hogy mi az? Észben kell tartani, hogy ha nagyobb adaggal dolgozol, akkor tovább fog tartani, hogy megsüljön az étel.
Ne feledd, megduplázódhat a sütési idő
Szerencsére a dupla adag nem feltétlenül jelenti azt, az idő is megduplázódna, de legyen szó akár egy csokitortáról vagy valamilyen raguról, biztosan tovább bent kell hagynod a sütőben a megszokottnál.
Akkor van a legkönnyebb dolgod, ha külön kis porciókban sütött ételekkel dolgozol, például muffint, cupcakeket stb. készítesz, hiszen itt az önálló darabok sütési idejét nem befolyásolja, hogy mennyit készítesz belőlük (itt inkább csak az lehet a gond, hogy nincs elég hely a sütődben, akkor viszont tényleg megduplázódik az elkészítési idő).
Próbáld ki ezeket a finomságokat:
Ezzel szemben a nagy felületű tepsiben sütött ételeknél, süteményeknél, raguknál, kenyereknél már más a helyzet. Ha egyetlen, de nagyobb tortaformát használsz, akkor valószínűleg több percet kell várnod, mire a sütemény elkészül, és bár kevesebbet kell mosogatni, ennek az az ára, hogy esetleg megég a külseje. A legjobb megoldás egy torta receptjének megduplázásánál, ha két tepsire osztod az adagot, hogy azok külön süljenek meg. A torta felosztása ellenére előfordulhat, hogy az eredeti sütési időhöz még néhány percet hozzá kell adnod, de ez így is rövidebb lesz, mintha egyetlen tortaformát használnál.
Ugyanezt a szabályt alkalmazhatod más, egyben sütött ételek esetében is.
Ezeket az ínyencségeket is kóstold meg:
Ha nem ezt az utat követed, vagyis még elosztva is a rendesnél nagyobb adagokkal dolgozol, akkor eleinte csak néhány percet adj hozzá a sütési időhöz, és közben folyamatosan figyeld, hogy mi történik a sütőben. Ha még így sincs kész, süsd tovább, és néhány percenként ellenőrizd az ételt.
Ügyelj arra, hogy ne engedj túl sok levegőt a sütőbe, mert az tovább hosszabbítja a sütési időt.
Összességében nincs kőbe vésve, hogy mennyivel növekszik meg a sütési idő egy recept megduplázásakor, mivel ez erősen függ az ételtől és a tepsitől, edénytől, amit használsz, tehát résen kell lenned.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ötletek várnak itt: