Erre figyelj nagyon oda, ha megduplázol egy receptet

Napi Tippünkben eláruljuk, mi az az aprócska, de annál fontosabb részlet, amire mindenképp figyelj oda, ha megduplázol egy receptet.

Előfordul, hogy van egy tuti recepted, de több személyre kell főznöd, mint amennyire a recept ki van találva. Esetleg épp a család kedvenc süteményét készíted, amiből tudod, hogy mindenki repetázni akar majd, ezért előrelátóan nagyobb adaggal készülsz. Ezekre a helyzetekre könnyű a megoldás, hiszen csak meg kell duplázni (esetleg triplázni...) a hozzávalók mennyiségét. Igen ám, de van egy részlet, ami fölött könnyű átsiklani. Hogy mi az? Észben kell tartani, hogy ha nagyobb adaggal dolgozol, akkor tovább fog tartani, hogy megsüljön az étel.

Erre figyelj nagyon oda, ha megduplázol egy receptet

Ne feledd, megduplázódhat a sütési idő

Szerencsére a dupla adag nem feltétlenül jelenti azt, az idő is megduplázódna, de legyen szó akár egy csokitortáról vagy valamilyen raguról, biztosan tovább bent kell hagynod a sütőben a megszokottnál.

Akkor van a legkönnyebb dolgod, ha külön kis porciókban sütött ételekkel dolgozol, például muffint, cupcakeket stb. készítesz, hiszen itt az önálló darabok sütési idejét nem befolyásolja, hogy mennyit készítesz belőlük (itt inkább csak az lehet a gond, hogy nincs elég hely a sütődben, akkor viszont tényleg megduplázódik az elkészítési idő).

Próbáld ki ezeket a finomságokat:

Bögrés cseresznyés muffin

A legpuhább cseresznyés muffin seperc alatt összedobható, ugyanis tésztája bögrés recepttel készül. Semmi méricskélés, semmi macera, mire észbe kapunk, már az asztalon díszeleg majd a ...

Csodás csokis muffin

Családunk nagy kedvence ez a recept, amit éveken át egy egyre csokifoltosabb, egyre szamárfülesebb papírról olvastunk le. Maga a sütemény persze maradt ugyanolyan: lustán összedobálós ...

Dunahullám-muffin

A Dunahullám-süti muffin kisöccse, eszméletlen finom és gyönyörű meglepetés lehet bármilyen alkalomra. A roppanós csokibevonat alatt házi, főzött vaníliakrém és savanykás meggyek ...

Ezzel szemben a nagy felületű tepsiben sütött ételeknél, süteményeknél, raguknál, kenyereknél már más a helyzet. Ha egyetlen, de nagyobb tortaformát használsz, akkor valószínűleg több percet kell várnod, mire a sütemény elkészül, és bár kevesebbet kell mosogatni, ennek az az ára, hogy esetleg megég a külseje. A legjobb megoldás egy torta receptjének megduplázásánál, ha két tepsire osztod az adagot, hogy azok külön süljenek meg. A torta felosztása ellenére előfordulhat, hogy az eredeti sütési időhöz még néhány percet hozzá kell adnod, de ez így is rövidebb lesz, mintha egyetlen tortaformát használnál.

Ugyanezt a szabályt alkalmazhatod más, egyben sütött ételek esetében is.

Ezeket az ínyencségeket is kóstold meg:

Áfonyalekváros muffin

A muffin az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemény, és pontosan az egyszerűsége miatt szeretjük oly nagyon. Ha kevés az időnk, és szeretnénk meglepni a családot, vagy a vendégeket ...

Mákos-citromos minimuffin

Nem készültél időben anyák napjára? Ezt a gyors és mutatós muffint pillanatok alatt meg tudod sütni – mákos és citromos köszönet, ez a minimum!

Banánkenyérmuffin

Ezek az édes kis banános muffinok nagyszerű nassolnivalók olyanoknak, akik gyors és megúszós desszertre vágynak, akik időhiányban szenvednek, vagy akik hátuk közepére sem kívánnak egy ...

Ha nem ezt az utat követed, vagyis még elosztva is a rendesnél nagyobb adagokkal dolgozol, akkor eleinte csak néhány percet adj hozzá a sütési időhöz, és közben folyamatosan figyeld, hogy mi történik a sütőben. Ha még így sincs kész, süsd tovább, és néhány percenként ellenőrizd az ételt.

Ügyelj arra, hogy ne engedj túl sok levegőt a sütőbe, mert az tovább hosszabbítja a sütési időt.

Összességében nincs kőbe vésve, hogy mennyivel növekszik meg a sütési idő egy recept megduplázásakor, mivel ez erősen függ az ételtől és a tepsitől, edénytől, amit használsz, tehát résen kell lenned.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


További ötletek várnak itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...