Minden tökéletesen sikerült, szaftos, édes piskóta, muffin és torta mögött egy ügyesen bekevert süteménytészta rejlik. No, meg persze egy felkészült házi cukrász, aki pontosan tudja, mit, mikor és hogyan kell a tálba tennie, kevernie, habosítania, óvatosan forgatnia, ésatöbbi. Persze a felkészült cukrászok sem úgy születnek, hogy maguktól tökéletes süteménytésztát kevernek, ők is tanulták a furfangokat valahol, mondjuk egy alábbihoz hasonló cikkből.
Nézd meg galériánkban a sütitészták bekeverésének furfangjait, a tippekért kattints a képre!
5 tipp, hogy könnyebben menjen a sütitészták bekeverése
Hagyd kint a vajat
Minden süteménybe kell valamilyen zsiradék, a legtöbb massza alapját pedig vaj adja…ráadásul nem is kevés. A tészták szerkezetének kialakításához fontos a vaj cukorral történő kihabosítása – ezt pedig csak akkor tudjuk alaposan megejteni, ha zsiradékunk teljesen puha. Gondoljunk előre, tegyük ki a pultra a tömböt 2-3 órával sütés előtt!
Mérj ki mindent előre
Mint a profi konyhákban, otthon is érdemes megejteni azt az előkészítő lépést, amelynek során minden felhasználandó alapanyagot kimérünk kis tálakba. Így, amikor végül elérünk a massza összeállításához, már nem kell méregetni és a cukrot vagy a tejet keresgélni, minden kéznél lesz. Ugyan kicsit többet kell a végén mosogatni, de a sütemény sikerének érdekében ennyi talán belefér.
Legyen kéznél spatula
Egy alapvető süteménytészta összeállításához nem kell túl sok eszköz – egy kézi mixer nagyjából elég is ahhoz, hogy minden összeálljon. De tényleg csak nagyjából: nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat és egységesebb masszát alkothatunk, ha egy szilikonspatulát is bevetünk. Ezzel kaparjuk le a vaj és cukor habosítása közben a tál oldalára ragadt krémet, ahogy később is, miután egyesével hozzáadtuk a különböző nedves és száraz hozzávalókat. A spatulával ráadásul az utolsó cseppig kinyerhetjük a masszát a tálból.
Szitálj alaposan
Sok recept külön dolgozza össze a nedves és a száraz hozzávalókat. Ez leginkább azért fontos, hogy a masszánk teljesen csomómentes maradhasson. Ugyanezt a célt támogatja egy szita bevetése is: a lisztet, sót, sütőport, és mindenféle száraz alapanyagokat átszitálva vegyítsük a nedvesekkel.
Dolgozz türelmesen
A süteménytészta bekeverése során mégsem a különböző technikai és cukrászati furfangok döntenek majd, hanem a saját türelmünk. Adjunk időt magunknak a hozzávalók kimérésére, a vaj kihabosítására, ahogy a tojások egyenkénti masszához adására is. Dolgozzunk alaposan, nyugodtan, mert végső soron ez lesz a siker kulcsa.
Isteni sütemények, amelyeknél bevetheted a fentieket:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: