Amikor az ember spárgát vesz, majd nekiáll vele főzni, szomorúan nézheti a zöldség letördelt végeit, amelyek egyre nagyobb halomban gyűlnek a ress, rügyes részektől elválasztva. Ha pazarlásnak tűnik, az azért van, mert ez bizony igenis pazarlás – legalábbis akkor, ha a kukába vagy a komposztba hajigáljuk a spárga letörögetett végeit. Persze ne legyünk ilyen maflák, inkább ismerjük meg azokat a recepteket, amelyek külön örülnek a zöldség fás feleslegének.
Nézd meg galériánkban, mely ételekben landolhat a spárgavég, a receptekért kattints a képre!
5 recept, ami kifejezetten örül majd a letört spárgavégeknek
Rizottó
Minden rizottóhoz kell egy alaplé, és minden alapléhez kell egy marék zöldséghulladék, amitől igazán ízes lesz. Ha épp egy árva hagymahéj vagy répavég sincs kéznél, dolgozzunk azzal, ami adott: nevesen a spárga végeivel. A belőle főzött, smaragdzöld alaplé bármilyen tavaszi rizottót csodássá tesz.
Krémleves
A legjobb, ha a spárgakrémleveshez nemcsak a zöldség rügyes, zsenge részeit, hanem a fás darabokat is felhasználjuk. Először főzzünk alaplevet belőlük (amivel egyszerre hígíthatjuk és ízesíthetjük a levesünket), majd az így megpuhított végeket turmixoljuk le, amennyire csak tudjuk, és passzírozzuk át egy sűrű szitán. A tiszta, rostmentes pépet szintén adjuk a krémleveshez, ezáltal is többet kinyerve az értékes alapanyagból.
Tészta
Tésztafőzés során két különböző módon is hasznosulhatnak a spárgavégeink. Egyrészt egyszerűen beledobálhatjuk őket (egy alapos öblítés után természetesen) közvetlenül a tészta főzővizébe. Itt nem ér el majd olyan drasztikus hatást, de a kifőtt spagettiken és pennéken enyhén érezhetjük majd a zöldség karakteres aromáját. Ha ennél többre vágynánk, szórjuk a végeket a szószba: a tejszínt, a passzírozott paradicsomot a spárgavégekkel összemelegítve ízesíthetjük a mártás alapját. A leszűrés után folytassuk a szósz elkészítését a megszokottak szerint.
Zöldségleves
Bármilyen tavaszi zöldséglevesbe és minestronéba bekerülhet a spárga, és nem csak nemes részeivel. Minden hasonló jellegű levesnél jó ötlet egy „előalaplevet” főzni: egy olyan ízes folyadékot, ami már alapból rengeteg ízt tartalmaz, már azelőtt, hogy a zöldségeket beletettük volna. A spárgavég mellett kerülhet a tavaszi „előalaplébe” borsóhüvely, zöldhagymaszár, répahéj, bármi, amit otthon találunk, és illik a készülő fogáshoz. A lényeg csak annyi, hogy minden zöldségszár és –héj tiszta legyen.
Ezekben a spárgás ételekben otthonra lelehetnek a zöldségvégek:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tippek, amelyek jól jönnek majd: