Sós vagy sótlan vajat használjunk sütés/főzés közben?

Biztosan te is találkoztál már a boltok hűtős pultjaiban sós vajjal is a sima mellett, és elgondolkodhattál azon mibe teszünk ilyet. Napi Tippünkben mutatjuk melyiket érdemes használni és miért.

Az első gondolatunk a sós vaj kapcsán az lehet, hogy biztosan megkönnyíti a sütést-főzést, hiszen akkor már nem kell extrán sózni. Azonban pont ez az, ami miatt nehéz kontrollálni az étel sótartalmát, ez pedig egészségünket tekintve sem elhanyagolandó tényező. Emiatt is javasolják azt maguk a séfek is, hogy sima vajat használjunk a sós vaj helyett.

Sós vagy sima vaj legyen?

A legtöbb recept, különösen a sütemények és pékáruk esetében, sótlan vajat ír az összetevők sorában.

Ezt érdemes betartani, mert az édesnek szánt sütemény könnyen válhat valamilyen sós mutánssá.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a sós vaj teljesen elvetendő, de sokkal inkább megéri ezt egyfajta kenceként használni. Jól áll például a kenyérnek, kalácsnak, sós muffinnak, de a párolt zöldségeknek és roston húsoknak is.

Ezekbe az édességekbe ne sós vaj kerüljön:

Vajas kifli

Ez a finom  péksütemény napokig puha marad, ha maradna belőle, de nagyon eteti magát!

Shortbread, a skót vajas keksz

Ez a hagyományos skót keksz a legtipikusabb teasütemény, ami a legtöbb brit háztartásban ott figyel a kamrapolcon. A sütemény sikere az omlósságában és a rengeteg belesütött vajban ...

Vajas palacsintatészta

A palacsinta alapreceptek közül nekem ez vált be a legjobban. Ez kicsit vastagabb végeredményt ad, de aki szereti a hajszálvékony tésztát, az a tej mennyiségét csökkentse és adjon hozzá ...

Vegyíteni is lehet, vagyis egy főzés alatt használjunk fele-fele arányban sós és sótlan vajat, viszont ezután ne feledkezzünk meg visszavenni a további sóhasználatból.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...