Süss sós pitéket, mert messze még a gyümölcsszezon

A pitéket általában kérdés nélkül elkönyveljük az édesség kategóriába, pedig egyáltalán nem kell ilyen korlátozott határok között mozognunk velük. Készítsünk bátran sós pitéket, hiszen az idénygyümölcsökre bizony még várni kell! A Napi Tipp segít.

Talán csak a magyar ennyire édesszájú, ha pitékről van szó: más országok nemzeti konyháiban csak úgy tobzódnak a sós piték. Én a magam részéről abszolút megértem ezt az odaadást, ugyanis rengeteg izgalmas lehetőség rejlik a zöldséges, húsos és mindenféle más töltelékekkel megtömött, omlós pitetésztában. Nézzük most röviden, miből és hogyan készíthetünk sós pitéket, hogy a nyári gyümölcsös bőségig is ellegyünk valamivel.

Süss sós pitéket, mert messze még a gyümölcsszezon

A pitetészta

Többféle tésztát is használhatunk sós piték készítésénél. A legegyszerűbb, ha kész réteslapot vagy leves tésztát vásárolunk, és azzal dolgozunk. Bár fontos megjegyezni, hogy a réteslap nem alkalmas minden töltelékhez: ha túl nedves, nagyon szószos, akkor inkább forduljunk a masszívabb tésztákhoz.

Amennyiben a házi készítésű tészta mellett döntünk, akkor készítsünk egyszerű vajas tésztát. Ehhez csak lisztre, vajra és jéghideg vízre lesz szükségünk. A vajból feleannyi kell súlyra, mint a lisztből: ezt kell majd elmorzsolni a liszttel, végül annyi jéghideg vizet hozzáadni, hogy összeálljon a tészta. Ez a legklasszikusabb, omlós tészta, talán ezzel a legfinomabb a legtöbb sós pite.

Póréhagymás tart

Nem szégyen az, ha az embernek nincs kedve vagy ideje tésztát gyúrni, igenis nagyon praktikus dolog az előre gyártott tészta – ehhez a recepthez pedig tökéletes is. Íme a mi végtelenül ...

Húsos töltelékek

Készíthetjük a piténket húsos töltelékkel: ez a legtöbbször csak annyit jelent, hogy egy pörköltre hajazó ragut készítünk (lisztes sűrítéssel), majd megsütjük a tészta ölelésében, de kerülhet darált húsos töltelék is a pitékbe.

Mivel ezek nagyon szaftos, nagyon tartalmas töltelékek, érdemes elősütni a tésztát, nehogy nyers maradjon belülről.

BBC csirkés-pórés pite

Nézelődtem a BBC videóreceptes oldalán, ott bukkantam erre a receptre. A szakács hölgyet Lesley Waters-nek hívják, sosem hallottam róla, de szimpatikus : ) A videó itt található, angolul ...

Angolos, fűszeres húsos pite

Különleges ízvilágú húsos pite a műfaj kalandos kedvű rajongóinak, és az anglomán lelkületűeknek, amit akár ünnepi fogás gyanánt is elkészíthetünk.

Báránypite

Pitetészta alá rejtett tejszínes bárányragu - köret és főétel is egyben. www.lurpak.com/hu-hu/

Zöldséges töltelékek

Persze zöldségeket is adhatunk a töltelékhez (a gomba, borsó, répa és krumpli például kifejezetten népszerű kiegészítők), sőt, süthetünk teljesen vegetáriánus pitéket is. A sűrítés itt is liszttel történik: szinte olyan, mintha főzeléket készítenénk, majd tésztába zárnánk.

Érdemes mindig valamilyen hüvelyest is használni, hogy tényleg jó tartalmas legyen a pite, valamint a leveles zöldek (pl. spenót) is kiváló kiegészítők lehetnek.

Zöldséges-csirkés pite

Ez egy újabb variációja az egyszerű pitetésztámnak. Az elkészítése közben Arya Stark jutott az eszembe a Trónok harca című sorozatból, így az ő családjának a címerállatát ...

Spenót-torta

A mélyhűtőben már elég régóta várakozott  egy zacskós parajpüré. Főzeléknek kevés lett volna, ezért készült belőle ez a torta.

Gombás-brokkolis pite

Ízletes, könnyű étel. A brokkoli és a gomba kitűnően illik egymáshoz. A pite zamatára az aranybarnára sült sajt teszi fel a koronát. Ajánlom kipróbálásra!

Nyitva-csukva

A sütés során több utat választhatunk:

  1. A legegyszerűbb, ha egy sütőtálba vagy hőálló fazékba tesszük az előfőzött tölteléket, majd egyszerűen a tetejére fektetjük a kinyújtott tésztát. A széleket alaposan nyomjuk le, a közepét vágjuk be, hogy ki tudjon szabadulni a gőz, majd kenjük le egy felvert tojással.
  2. Zárt piték esetében süssük elő az alsó tésztát (sütőpapírral kibélelve, valamilyen súllyal, például szárazbabbal vagy rizzsel lenyomva), utána tegyük bele a tölteléket, végül zárjuk le a felső réteggel és süssük készre.
  3. De készíthetünk quiche-jellegű, nyitott pitéket is: ilyenkor is fontos az elősütés, azonban utána a töltelékre nem kerül tészta, így van esélye jobban megsülni, megpirulni.

Hagymás-sajtos pite

A múlt héten lapozgattam egy újságot, és rátaláltam egy finom receptre. Egyből megakadt rajta a szemem - sajt is, hagyma is - gondoltam meg is sütöm. Kicsit átalakítottam a ...

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a szokatlan, de isteni receptek is próbáld ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...