Sokan azt javasolják, hogy a sárgabarackot még keményen érdemes megvenni, így nem fog szétnyomódni a hazaúton és a későbbiekben is sokkal hosszabb életű lesz, mint ha már alapból túléretten vásárolnánk. Ez jó gondolat, persze az sem mindegy, hogy a meghosszabbított élettartama alatt mihez kezdünk vele a konyhában – a nyári melegben ugyanis hirtelen megadhatja magát a sárgabarack az enyészetnek. Nézzük, milyen módokon menthetjük meg!
Nézd meg galériánkban a sárgabarack tárolásának helyes módját, a tippekért kattints a képre!
Ha így tárolod, hosszabb életű marad a sárgabarack
Jobb nekik a hidegben
Mint sok másik gyümölcs (és zöldség), a barack is jobban szereti a hűs környezetet. Főleg nyáron, amikor szezonja van, a hatalmas kánikulában jóval tovább eltarthatjuk, ha a konyhapult helyett a hűtőbe helyezzük. Persze a pulton is maradhat, ilyenkor keressünk neki egy fénytől védett, árnyékos helyet, esetleg tegyük a kamrába egy polcra.
Ne zárd be őket
Mindegy, hogy hidegre vagy szobahőre kerülnek, a barackokat ne tegyük teljesen zárt közegbe. Kerüljük a dobozok vagy bezárt zacskók használatát, inkább részesítsük előnyben a nyitott tárolókat, mélyebb tálakat vagy félig nyitva hagyott fagyasztózacskókat. Ezekben nem alakul ki olyan nedves környezet, ami a szavatosság szempontjából előnytelen.
Nem bírják a tömegnyomort
Szintén kerülendő a barackok nagyon egymás mellé zsúfolása: ha nagy a tömegnyomor a tálon vagy a tárolóban, nehezebben tudnak „lélegezni” a gyümölcsök, és hamarabb megindulnak az enyészet felé. A kialakuló nedvesség először felpuhítja a húsukat, majd rohadásnak, végül pedig penészedésnek indulnak. Ha nagyon közel vannak egymáshoz a szemek, a romlást is nehezebb észrevenni.
Kontrolláld a nedvességet
A fentiekből már láthatjuk, hogy – mind a hűtőben, mind a konyhapulton – a sárgabarack nagy ellensége a nedvesség. Ha ezt megtanuljuk valahogyan kontrollálni, akkor megszereztük a meghosszabbított szavatosság kulcsát. Jó módszer lehet a gyümölcsöket egy réteg papírtörlőre helyezni, ami magába szívja majd a felszabaduló nedvességet. Itt csak arra figyeljünk, hogy időben cseréljük ki a papírt, ha az nagyon elázna.
Isteni sárgabarackos receptek várnak itt:
Szaftos barackos gombóc
Nyár közepén terebélyes fáikon beérnek az első aranysárga barackok, és remélhetőleg a konyhánkig is megtalálják az útjukat. Ha ez így történne, készítsünk belőlük klasszikus ...
Süppedős barackos süti
A piskótánál kicsit sűrűbb, vajtól és citromtól illatozó tészta belesüppedt fél barackokkal, kell ennél finomabb nyári nyalánkság? Egyszerű, próbáljátok ki!
Túrókrémes-barackos leveles pite
Friss, üde és napfényes: mindezek a jelzők tökéletesen leírják az alábbi barackos pitét, ami kevesebb, mint 30 perc alatt áll össze. Az aranybarna tészta és a puha gyümölcsök ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nyári tartalamkért pedig kattints ide: