A fagyasztás az egyik legjobb módja, hogy megelőzd az élelmiszerek kidobását, hiszen extra időt nyersz vele arra, hogy felhasználd azt. Ráadásul több dolgot lehet lefagyasztani, mint gondolnád, például ezek közé tartozik a hummusz is. De akár a sajtot is le lehet fagyasztani, csak nem mindegy, hogy milyen típusról van szó!
Mi történik, ha lefagyasztod a sajtot?
Amikor lefagyasztasz valamit, akkor lényegében megbontod a sejtstruktúráját. Fagyasztás előtt a sajt nedvessége egyenletesen eloszlik a belsejében, a zsírral, fehérjével és ásványi anyagokkal együtt. A fagyasztás során a nedvesség jégkristályokká alakul, ami károsítja a sajt szerkezetét, és befolyásolhatja, hogy a sajt állaga morzsalékos vagy ruganyos, szilárd vagy pépes lesz-e a kiolvasztás után.
A kristályok méretét az határozza meg, hogy a sajt milyen gyorsan fagy meg.
A gyorsabb fagyasztás kisebb jégkristályokat eredményez, amelyek kevésbé befolyásolják a sajt állagát kiolvasztásnál. A kisebb felületű sajtdarabok, például a foszlányok vagy a kis tömbök gyorsabban fagynak meg, mint a nagy tömbök.
A fagyasztás hatással lehet a sajt ízére is. A fagyasztás hatására a sajtban lévő enzimek és élő kultúrák, amelyek az íz kifejlődésében játszanak szerepet, hatástalanodnak, és ezen semmilyen óvatos kiolvasztás nem változtat.
Számít, hogy milyen sajtot fagyasztasz le?
A sótartalom, a nedvességtartalom, a pH-szint, az érlelés módja és a textúra mind befolyásolhatja, hogy egy adott sajt mennyire lesz jó a fagyasztóban. A Center for Dairy Research szerint általában a viszonylag alacsony nedvességtartalmú, félkemény és kemény sajtok - például a Cheddar, a Colby, a Provolone, az alacsony nedvességtartalmú mozzarella és a kemény olasz sajtok, mint a parmezán és a Pecorino Romano - mind jól fagyaszthatók. Összességében elmondhatjuk, hogy minél kevesebb nedvesség van valamiben, annál kevésbé lyukadnak ki a sejtek.
A megfelelő csomagolással és gondos kiolvasztással azonban a fagyasztás nem befolyásolhatja túlságosan az említett típusok teljesítményét, különösen, ha főzni vagy sütni tervezel velük.
Azt mindenképp tartsd szem előtt, hogy kiolvasztás után hogyan tervezed felhasználni a sajtot. Ha később nyersen fogyasztanád el, akkor nem biztos, hogy célszerű a sajtot lefagyasztani, mert még a legkeményebb sajtokban is van elég nedvesség, így a kedvenc sajtod lehet, hogy a szokásosnál kevésbé ízletes lesz, vagy de az állaga is lehet, hogy morzsalékos és szemcsés lesz. Ha azonban egy recepthez használnád, és úgyis megsütöd-főzöd a sajtot, akkor rendben lesz a fagyasztás után is.
Milyen típusú sajtokat nem szabad lefagyasztani?
Ha egy érett, puha camembert-t vagy egy pikáns kéksajtot lefagyasztasz, akkor kiolvasztás után olyan látvány fog fogadni, amitől garantáltan elmegy majd a kedved az evéstől. Az ilyen finom sajtkülönlegességek fagyasztása jelentősen befolyásolhatja a állagukat és az ízüket.
Egy ökölszabályt érdemes megjegyezni: minél feldolgozottabb egy sajt, annál valószínűbb, hogy jól fagyasztható.
Ebben az esetben a feldolgozás jelenthet hozzáadott stabilizátorokat a receptben, valamint további lépéseket, amelyeken a tej a sajtkészítés során áteshet, például standardizálást (a fehérje- és zsírtartalom kiegyensúlyozása) és pasztőrözést. A manufakturális körülmények között, kézzel készített sajtokat ezzel szemben frissen a legjobb elfogyasztani.
Hogyan fagyasztható le a sajt a minőség feláldozása nélkül?
Talán kézenfekvő, hogy ahelyett, hogy egy nagy tömbben fagyasztanád le a sajtot, kisebb kockákra érdemes felvágni a fagyasztáshoz. És az aranyszabály: mindig légmentesen kerüljön a tejtermék a fagyasztóba. Ez lehet egy visszazárható tasak vagy vákuumzáras tárolóedény is akár (ha nagyon profi vagy és jól felszerelt a konyhád). De a reszelt sajt fagyasztásához jó technika, ha először celofánba, majd alufóliába csomagolod szorosan. Mindig címkézd fel a fagyasztóba kerül élelmiszereket, és a dátumot is írd rá a csomagra, hogy később pontosan azonosítani tudd.
Amikor pedig felhasználnád, először győződj meg róla, hogy megfelelően felolvadt. A lassú, fokozatos kiengedés a legjobb módszer, tehát először a fagyasztóból a hűtőbe kerüljön át a sajt, és ne a konyhapultra, mert ez lehetővé teszi, hogy a nedvesség egyenletesen oszoljon el a sajtban.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk: