Számos nemzetiség konyhájában alapvető alapanyagnak számít a rizs, ami ráadásul elképesztően sokszínűen felhasználható. Gyakran viszont köretként fogyasztjuk, és a főfogás mellett arra már nem igazán fordítunk figyelmet, hogy a rizs is különleges legyen. Pedig jó pár alapanyag létezik, amelyekkel egészen új szintre emelhetjük ezt a jól bevált köretet. Most néhány híres séf elárulta, mi után érdemes nyúlni, hogy ízesebb legyen a rizs!
Séfek árulták el, hogyan tehetjük ízesebbé az egyszerű rizst
Alaplé
Zouhair Bellout marokkói séf, a Reynolds Lake Oconee kulináris igazgatója az alaplevekre voksol: „Víz helyett használjunk zöldség- vagy csirkehúslevet. Ideális esetben házi készítésűt, de rengeteg előre elkészített típus létezik, ami a kényelmet szolgálja”.
Fokhagyma
Leah Cohen, a híres séf és étteremtulajdonos, aki a The Great American Recipe zsűrije egy jellegzetes filippínó szokást követ, és fokhagymát ad a főtt rizshez, ami szerinte remek umami ízt kölcsönöz neki. Először semleges ízű olajon megpirítja a darált fokhagymát, majd utána adja hozzá a főtt rizst, a sót, illetve a fogás többi hozzávalóját, ételtől függően.
Kurkuma és gyömbér
A rizs főzővizéhez adhatunk egy kis kurkumát és gyömbért is – erre esküszik az Emmy-díjas séf, Ming Tsai. A kurkuma nemcsak az ízéhez, de a színéhez is hozzátesz, ráadásul kifejezetten egészséges fűszer is!
Kardamom
Ha valami igazán különlegeset szeretnénk alkotni, kipróbálhatjuk Shamim Popal, a híres afgán bisztró, a Lapis séfjének tippjét: ő egy kis kardamommal bolondítja meg a rizst. Miután megfőtt, a zúzott fűszert belekeveri, ami egyedi mélységet és ízt ad az egyszerű köretnek.
Olaj
Sokan adnak vajat a főtt rizshez, mikor az elkészül – de mi lenne, ha inkább olajjal próbálkoznánk? Lehet az jó minőségű olívaolaj vagy kókuszolaj, ha hozzáadjuk a kész körethez, azzal kihozhatjuk a rizs édeskés ízét és fényes rizsszemeket kapunk! Jae Choi, a Yakitori Jinbei és a Jinbei West séfje legalábbis erre esküszik!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp vár: