Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Még a legegyszerűbb torta vagy piskóta is elrontható akkor, ha nem sütjük elég ideig a masszát – az átsülés helyzetét pedig kívülről bizony nem mindig tudjuk megállapítani egyértelműen. A Napi Tipp segít ebben, pontosabban az alulsült tészták felismerésében.

Azért ilyen nagy ügy a piskóták és egyéb sütemények sütési ideje, mert attól függetlenül, hogy a receptünk mit ír, igen sok tényező befolyásolhatja a tényleges sütési időt. Az eltérő tepsiméret, az alapanyagok folyamatosan változó tulajdonságai vagy a sütőnk hőeloszlása is beleszólhat abba, pontosan mikor sül át a formában lévő massza. Ez a bizonytalanság gyakorta vezethet tévedéshez: nem mindig bízhatunk meg a tűpróbában vagy abban, hogy piskóta látszatra már átsült, érdemes a sütés során az alábbi jelekre is odafigyelni.

Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Enyhén remeg a piskóta

Az alulsültség ellenőrzése mindig azért problémás, mert annak ellenére, hogy kívülről teljesen késznek tűnhet a sütemény, a legbelseje simán lehet nyers. Erre utal az is, ha enyhén megrázva a sütőformát a piskótánkat remegni látjuk.

Természetesen, ha egy sütemény teljesen átsült, már nem fog ide-oda mozogni, azonban már az enyhén folyékony belső is lebukhat, ha elvégezzük ezt a tesztet.

Zserbótekercs

Megalkottuk a zserbós piskótatekercset, és bizony nem hagyta szégyenben névadó ősét. A zserbóval ellentétben ráadásul ez a zserbótekercs gyorsan és könnyen elkészíthető, így remek ...

Nem vált el a piskóta széle a formától

Szintén érdemes megvizsgálni a sütés vége felé a piskótánk szélét: mennyire ragaszkodik még továbbra is a sütőforma széléhez? Ha nagyon, az bizony a sütés további szükségességét jelzi, azonban, ha már látunk egy kisebb rést a tészta és a fém között, nemsokára késznek nyilváníthatjuk süteményünket.

Buborékosabb a piskóta felszíne

A sütés során felfelé távozik az elpárolgó nedvesség a tortából, amely folyamat a felszínen buborékok formájában mutatkozik. Nyersen szinte semennyi, majd hirtelen egyre több apró lyukat láthatunk a piskótánkon – egészen addig, míg az teljesen át nem sül.

Egyre csak reped a piskóta

Ugyan nem minden süteményben egészséges a felszíni repedések kialakulása, a legtöbb piskótánál és tortánál elkerülhetetlen ez a jelenség. Szerencsére mindössze esztétikai problémát jelenthet, illetve jelt adhat arról is, mennyit kell még sütni a süteményt.

Ne ijedjünk meg, ha elkezd repedni a piskóta (sok mindent ezen a ponton úgysem tudunk már tenni ellene), inkább figyeljük meg, hogy viselkednek, mélyülnek-e tovább a rések. Ha igen, az belső sületlenséget jelez, láthatjuk is esetleg, hogy a repedések alján még nyers, folyós a tészta.

7UP kuglóf

A 7UP kuglóf (angolul 7UP cake) egy klasszikus édesség az amerikai délről, ami eredetileg az üdítőgyártó cég által kiadott receptfüzetben bukkant fel még az ötvenes években. A ...

Csokis cukkinikenyér

Elsőre furcsának tűnhet, hogy még cukkiniből is lehet süteményt készíteni, pedig hasonlóan kell elképzelnünk, mint a répatortát. Magam sem hittem el, de amikor először belekóstoltam ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai furfangot leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...