Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Még a legegyszerűbb torta vagy piskóta is elrontható akkor, ha nem sütjük elég ideig a masszát – az átsülés helyzetét pedig kívülről bizony nem mindig tudjuk megállapítani egyértelműen. A Napi Tipp segít ebben, pontosabban az alulsült tészták felismerésében.

Azért ilyen nagy ügy a piskóták és egyéb sütemények sütési ideje, mert attól függetlenül, hogy a receptünk mit ír, igen sok tényező befolyásolhatja a tényleges sütési időt. Az eltérő tepsiméret, az alapanyagok folyamatosan változó tulajdonságai vagy a sütőnk hőeloszlása is beleszólhat abba, pontosan mikor sül át a formában lévő massza. Ez a bizonytalanság gyakorta vezethet tévedéshez: nem mindig bízhatunk meg a tűpróbában vagy abban, hogy piskóta látszatra már átsült, érdemes a sütés során az alábbi jelekre is odafigyelni.

Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Enyhén remeg a piskóta

Az alulsültség ellenőrzése mindig azért problémás, mert annak ellenére, hogy kívülről teljesen késznek tűnhet a sütemény, a legbelseje simán lehet nyers. Erre utal az is, ha enyhén megrázva a sütőformát a piskótánkat remegni látjuk.

Természetesen, ha egy sütemény teljesen átsült, már nem fog ide-oda mozogni, azonban már az enyhén folyékony belső is lebukhat, ha elvégezzük ezt a tesztet.

Nem vált el a piskóta széle a formától

Szintén érdemes megvizsgálni a sütés vége felé a piskótánk szélét: mennyire ragaszkodik még továbbra is a sütőforma széléhez? Ha nagyon, az bizony a sütés további szükségességét jelzi, azonban, ha már látunk egy kisebb rést a tészta és a fém között, nemsokára késznek nyilváníthatjuk süteményünket.

Buborékosabb a piskóta felszíne

A sütés során felfelé távozik az elpárolgó nedvesség a tortából, amely folyamat a felszínen buborékok formájában mutatkozik. Nyersen szinte semennyi, majd hirtelen egyre több apró lyukat láthatunk a piskótánkon – egészen addig, míg az teljesen át nem sül.

Egyre csak reped a piskóta

Ugyan nem minden süteményben egészséges a felszíni repedések kialakulása, a legtöbb piskótánál és tortánál elkerülhetetlen ez a jelenség. Szerencsére mindössze esztétikai problémát jelenthet, illetve jelt adhat arról is, mennyit kell még sütni a süteményt.

Ne ijedjünk meg, ha elkezd repedni a piskóta (sok mindent ezen a ponton úgysem tudunk már tenni ellene), inkább figyeljük meg, hogy viselkednek, mélyülnek-e tovább a rések. Ha igen, az belső sületlenséget jelez, láthatjuk is esetleg, hogy a repedések alján még nyers, folyós a tészta.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai furfangot leshetsz el innen:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...