A szín adott: paradicsomszószos tésztát főzünk, a mártás már majdnem kész, a főzővíz már lobog a spagettihez, kiskanállal kóstolgatjuk a piros, rotyogó szószt, és az istenért sem tudjuk eldönteni, hogy ugyan mi hiányzik belőle. Nem könnyű eldönteni, mert egyszerű ételről van szó, ezért nem áraszthatjuk el rengeteg fűszerrel és aromával, de közben nem hagyhatjuk szerényen, csupaszon sem. Nézzük hát meg, melyek azok a kis kiegészítők, amelyektől egyszer s mindenkorra tökéletes ízű és állagú lesz a paradicsomszósz.
Nézd meg galériánkban a paradicsomszósz tökéletesítőit:
Ezt hiányolja a paradicsomszószod, ha úgy érzed, semmi íze
Ecet
Ugyan a paradicsom önmagában is savas, és sokaknak ez problémát jelenthet, mégis érdemes lehet némi ecettel feldobni a mártásunkat. Mégpedig azért, mert minden, ami savas, beindítja a nyálelválasztásunkat, amitől erőteljesebben érezzük az összes ízt: így a paradicsomét és a fűszerekét is. A balzsamecet kifejezetten jó választás lehet: 1-2 teáskanálnyit öntsünk a lábosba.
Olívaolaj
Utoljára egy borzasztóan egyértelmű alapanyag maradt: olívaolajat amúgy is használunk a szószkészítéshez, azonban valószínűleg egy olyat, amelynek nincsen túl sok aromája. Ezek a főzésre is alkalmas, szűrt olajok ugyan hasznosak, de ízben alig hoznak valamit az asztalhoz. Adjunk a kész mártáshoz 1-2 evőkanál extraszűz olívaolajat, amelynek karakteres aromája van.
Néhány recept a kísérletezéshez:
Scarpariello csupasajtos paradicsomszósszal
Ez a paccheri tésztás recept egy hagyományosan salernoi fogás. A scarpariello szósz koktélparadicsomból készül, és kapcsolódik hozzá egy scarpari, vagyis cipész szokás. Hétfőnként, ...
Scialatelli padlizsános paradicsomszósszal
Sorrentoban ettem ezt a nagyszerű, házi készítésű, friss tésztát, és gyorsan utánajárta a receptjének, hogy veletek is megoszthassam. Sok jó leírást találtam, aztán ez a legjobb ...
Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta
A házi paradicsomszósz tipikusan az a dolog, amire ha egyszer ráérez az ember, többet sose fogja a bolti verziót választani. E recept esetében a titok a lepirított zöldségekben és a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp vár: