A zöldségek nem megfelelő tárolása néha okozhat fennakadásokat a konyhában – főleg akkor jelent ez kihívást, ha egyszerre szoktunk több mindent bevásárolni, majd abból hosszabb ideig főzni. Egyes zöldségek híresen gyorsan megszomorodnak, ha alkalmatlan helyen töltenek el több időt: ezen a listán pedig előkelő helyet foglal el a padlizsán. Pár napig tárolhatjuk szabad levegőn, papírzacskóban (nem szükséges hűtőbe tenni), azonban már egy héten belül is megjelenhetnek rajta az enyészet első jelei. Ráncos, helyeken megkeményedő bőr, puhuló belső, legrosszabb esetben pedig penészes foltok.
De ijedtségre semmi ok, még ebben a szomorú állapotában is használható a padlizsán: nézzük, mire!
Nézd meg galériánkban az öreg padlizsán felhasználási módjait!
Így mentsd meg az enyészettől a megszomorodott padlizsánokat
Padlizsánkrém
A túlkoros padlizsán egyik legnagyobb problémája, hogy húsa túl puha ahhoz, hogy felszeleteljük, és gyakran a meghámozása is gondokat jelenthet. Éppen ezért bármit is szeretnénk belőle főzni, érdemes olyan receptekben gondolkozni, amelyek teljesen szétsütik a zöldséget. Mondhatni, esetünkben minden a padlizsánkrémmel indul – láthatjuk majd, hogy a soron következő felhasználási módok mind sült zöldségért kiáltanak. Persze, ha semmi komolyabbat nem akarunk készíteni, maradjunk a kenyérre kenhető, mártogatható kencénél.
Curry
A főételek színterére lépve, tulajdonképpen bármilyen húsos vagy zöldséges curryt feldobhatunk a sült padlizsán jelenlétével. Ehhez süssük meg egészben (kevés olajjal bedörzsölve, 200 fokon, amíg meg nem puhul), majd egy kanállal távolítsuk el a krémes zöldségbelsőt. Csak így, szálasan, keverjük a kedvenc egytálételünkhöz, kiváló ízt ad majd neki.
Gabonaköret
Ha pedig épp nem a főfogásba tesszük, akkor keverhetjük a mellé tálalt gabonaköretbe is. Ilyenkor érdemes alapból fűszeresre (pl. currypor vagy kurkuma, chili, gyömbér fokhagyma) ízesíteni a bulgurt, rizst, stb., és a vízen kívül/helyett alaplével, passzírozott paradicsommal rotyogtatni. A sült zöldség a végén kerüljön a fazékba: krémes csíkjai meglepetésként bukkannak majd fel a villára szúrt falatok közt.
Muszaka
Igen, igen, tradicionálisan aranybarnára pirított karikák formájában kerülne a padlizsán a görög rakottasba, azonban, ha épp friss, feszes zöldség híján vagyunk, ellenben meg kéne mentenünk néhány többnapos, ráncos példányt, akkor is ugyanúgy elkészíthetjük. Csupán cseréljük ki a padlizsánszeletek rétegét krémre: az íz ott lesz, csupán az összesütött végeredmény lesz egy fokkal lágyabb, szaftosabb.
Tésztaszósz
Szinte az összes ismert ízesítésű tésztaszószban elkeverhetjük a sült, krémesített padlizsánt. Paradicsomosban kiválóan mutat majd (tegyük bátran fűszeresebbé a receptet fokhagymával, kurkumával, chilivel, leheletnyi fahéjjal), spenóttal és egyéb párolt zöld levelesekkel is vegyülhet, sőt, még tejszínes, sajtos (márványsajt!) mártásokban sem fogja magát kívülállónak érezni. Persze a legszerényebb, kizárólag padlizsánkrémből álló tésztaszósznak is adhatunk egy esélyt.
Receptek öreg padlizsánok megmentésére:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha elakadnál a konyhában, fogadd meg tanácsainkat: