Az üveges olívabogyó aljára értél? Szinte természetes, hogy a maradék folyadékot a lefolyóba öntöd, pedig a sós páclé - a só, a víz és az ecet kombinációja, amelybe az olajbogyót csomagolják - önmagában is egy ízbomba. Hoztunk 6 tippet, mihez kezdj az olívabogyó levével a konyhában, és azon túl!
A páclé a pácolás és a tartósítás mellékterméke, ami finom és hasznos sós oldat. Ha egy ételnek jól állna egy mediterrán csavar, az olívapáclé a megoldás!
Bár a zöld olajbogyó folyadéka általában a legsokoldalúbban használható a főzéshez enyhe ízének köszönhetően, érdemes kísérletezni más olajbogyófajták sós lével is. Vedd figyelembe, hogy vannak olyan fajták, amelyek kicsit sósabbak lesznek.
Bármilyen típus is legyen épp kéznél, íme hat módszer, amivel a maximumot hozhatod ki egy üveg olívabogyóból:
Csinálj belőle pácot
Próbáld ki az olívalében pácolt sertéssültet pörkölt olajbogyóval, vagy adj egy kicsit a folyadékból a következő csirkepácodhoz. Ne feledd, hogy a sótartalom márkánként változhat, ezért a receptben lévő só mennyiségét ennek megfelelően érdemes módosítani.
Keverd vinaigrette-be
Az olívabogyó sós leve a vinaigrette savas összetevőjeként is tündökölhet. Nagyon jól működik például salátaöntetekben: ezek általában egy rész savból és két rész olajból állnak, így a savas komponens egy részét vagy egészét egyszerűen helyettesítheted a sós lével.
A salátákban a pikáns olívalé különösen jól párosul az olyan zsírokkal, mint a pácolt húsok, az avokádó és a diófélék.
Legyen mártások kiegészítője
A hús vagy baromfi pirítása után öntsd fel a serpenyőt olívás páclével (bor vagy citromlé helyett), hogy gazdag, pikáns mártást készíthess. Vagy próbáld ki, hogy bárány, marhahús vagy gyökérzöldségek párolásakor a főzőfolyadékhoz adsz egy keveset a sós léből.
Ezekhez is mehet belőle!
Add hozzá levesekhez vagy mártásokhoz
Az olívapáclé másik nagyszerű felhasználási módja, ha levesekhez és szószokhoz adsz belőle, amikor egy kis só és sav kell az élénkebb ízhez. A levesedhez például ahelyett, hogy egy csepp ecettel vagy citromlével tökéletesítenéd a végén, ebből a folyadékból adj egy keveset!
Mivel a páclé sót tartalmaz, fontold meg, hogy a főzés során kicsit csökkented a hozzáadott só mennyiségét. Elvenni már nem fogsz tudni a sóból, de később még adhatsz belőle az ételedhez.
Turbózd fel a Bloody Mary-t
Ha olívabogyóról és alkoholról van szó, az első, ami eszedbe juthat, az a Dirty Martini, de a brunchok klasszikus koktélja, a Bloody Mary is elbírja a sós kiegészítést. Önts egy kanál páclevet a következő Bloody Marydbe, hogy pikánsabbá tedd!
Ezek is elbírják a pikáns sós levet:
+1.: ...használd a kertben, természetes gyomirtóként
A sós lé felhasználására a konyhán kívül is sor kerülhet, az olívabogyólé ugyanis egy szórófejes flakonba töltve + egy kis mosogatószerrel összekeverve szuper természetes gyomirtóként funkcionál. Ki gondolta volna?
További érdekes tippek itt: