Ha fáj már a fogad az ősz narancssárga kedvencére, a batátára aka édesburgonyára, de drágállod, vagy egyszerűen nem kaptál a piacon, válts sütőtökre, mert hidd el, csomó-csomó ételben variálhatók! Mindkettő íze hozza a rájuk jellemző kellemes édeskés jegyeket, állaguk is hasonlatos, zöldségként betöltött szerepük szintén hasonló lehet, szóval lássuk, szerintünk mi az az 5 étel, amiben gond nélkül felcserélheted őket:
5 étel, amiben olcsóbb sütőtökre cserélhető a drága édesburgonya
Krémleves
A sütőtökkrémlevesek nem hiába az ország őszi-téli favoritjai, évek óta nincs konyha, ahol ne készülne el, igaz? Olcsó, finom, krémes, feltétekkel szuperül variálható, és jó hír, hogy egy édesburgonya-krémleves sem feltétlenül finomabb nála, ellenben drágább.
Rakottas
Rétegezheted a sütőtököt és a batátát sima krumplival kombinálva, csirkével, darált hússal, egyéb zöldségekkel, tejszínnel, kókuszkrémmel (szintén mindkettőhöz illik, és vegán), annyival számolj, hogy az édesburgonya hamarabb szétfő. Készüljön mondjuk pásztorpite vagy casserole belőlük!
Püré
Semmi esetre se hidd, hogy nem készülhet ugyanolyan színű és hasonló ízvilágú, vágyottan édeskés püré a hús vagy zöldség mellé sütőtökből és batátából is. Főzd meg a zöldséget héj nélkül, nagyobb darabokban, majd adj hozzá sót, borsot, tejszínt vagy vegán tejszínpótlót, mondjuk kókuszkrémet, és mehet a turmix! Zöldfűszerekkel is kombinálhatod őket. Ha előtte megsütöd a zöldéget a sütőben, még finomabb lesz!
Sütőben sült
Ha édesen sült, már-már karamelles őszies ízekre vágysz, egyenesen a sütőből, mindkét delikvenst választhatod, igaz, a sütőtökből ritkábban készül hasábkrumplihoz hasonló nassolnivaló, de miért ne próbálnánk ki? Ő inkább mézzel csorgatva kerül sütés után a szánkba, a sült batáta pedig mártogatóssal egészül ki.
Receptajánlónk:
Ezeket a gasztrocikkeket is olvasd el: