Érdekes, hogyan változik az évszakokkal az étkezésünk, hogy éppen mi kerül előtérbe, mi tűnik el néhány hónap erejéig, hogy az újabb naptári váltással ismételten felbukkanjon a tányérunkon. Észreveheti az olvasó is (csakúgy, mint ez írás szerzője teszi), hogy más témájú cikkek, más receptek lépnek a rivaldafénybe nyáron: hideg levesek, könnyed tészták, grillhúsok, fagylaltok árasztják el a képernyőket. De hová tűnnek a többi fogások? Azok, amelyek kénytelenek a nyári ételek árnyékában élni ilyenkor? Természetesen sehová, legalábbis akkor, ha néha-néha foglalkozunk velük, megfőzzük őket időről-időre. Nézzük, mely ételcsoportok érdemelnek több figyelmet nyáron!
Kattints a galériára a nyáron elhanyagolt ételek receptjeiért!
Ne hanyagold ezeket az ételeket, attól, mert nyár van
Zöldségpörköltek
Abban az időben, amikor a lecsó a király, minden más zöldségragura valahogy kevés gondolatot teszünk félre. Ebben a kategóriában pedig főleg a pörköltek érezhetik a legkevesebb törődést: nehézkes, paprikás szaftjukkal, felfújó-eltelítő alapanyagaikkal (borsó, gomba, karfiol) nem épp a legnyáriasabb étkek. Persze, ha mégis rákívánunk egy jó tunkolásra, bátran főzzünk pörköltet, de használjuk hozzá inkább a szezon könnyedebb zöldségeit (pl. cukkini, tök, patisszon, zöldbab), és a köretet is eszerint válogassuk meg – a galuskát, tésztát váltsa fel valamilyen laktató, de könnyed gabona, esetleg ecetes saláta.
Meleg krémlevesek
Krémlevesekből nincs hiány nyáron, csak épp annyi a bökkenő, hogy ezek a levek mind hűvösek. De mit egyen az, aki neadjisten a változatosság kedvéért meleg krémlevest enne? Nos, semmiképp se főzzön sütőtökkel (valószínűleg nem is találna sehol) vagy brokkolival, hanem nyúljon az olyan nyári kedvencekért, mint a paprika, paradicsom, borsó, cukkini, és ezekkel készítse el szíve kívánságát. Persze a meleg krémlevest is lehet könnyedén főzni: használjunk kevesebb (vagy semennyi) tejszínt a krémesítéshez, hagyjuk el a kenyérkockát (cseréljük magokra például) és a sajtot, valamint ne fűszerezzük nagyon erőteljesen az étket.
Minden, ami gombás
Nemcsak azért kerüljük nyáron a gombát, mert alapvetően „őszi” alapanyagként könyvelődik el a fejünkben (erdőillat, hulló levelek, nedves föld, ismerős?), hanem azért is, mert emésztése nehézkes, és a belőle készíthető receptek is általában nagy, súlyos ízekkel operálnak. Pedig igenis válhat a gomba könnyűvé: hideg salátákban, hűtött krémlevesekben, például.
Babbal készül étkek
Ha a gombát képesek vagyunk nyáriasítani, ugyanezt megtehetjük a babbal is – minden az elkészítésen, ízesítésen és prezentáláson múlik. Ha levest főznénk, felejtsük el a zsírt, a szalonnát, a csülköt, és használjunk olyan könnyítő csodaszereket, mint joghurt, citromlé, ecet, zöldfűszerek. Ha főzeléket készítenénk, tegyük azt minimális liszttel, inkább önmagával sűrítsük az étket. Ezen kívül alkossunk hideg babsalátákat, hummuszszerű krémeket zöldségekkel, gabonákkal, magvakkal.
Csípős fogások
Ugyan ki akar ebben az aszfaltolvasztó melegben chilipaprikáktól még jobban izzadni? Valószínűleg senki, ami nagy kár, mert abszolút meglehet a helye a csípős ételek fogyasztásának nyáron is. Készítsünk tüzesen jéghideg leveseket, szórjuk meg chilivel a gyümölcsöket, sőt, akár a desszerteknek is adjunk egy erős ízvonalat.
Íme néhány ízes recept:
Könnyű és selymes zöldborsókrémleves
Talán a legkedvesebb zöldségkrémleves számunkra a borsó - imádjuk, hogy olyan gyönyörű élénkzöld, hogy kevés alapanyagból is remekül elkészíthető, és hogy friss zöldfűszerekkel ...
Zöldfűszeres babsaláta
Azt szeretem ebben a receptben, hogy gyakorlatilag az összes hozzávalót szabadon variálhatjuk annak függvényében, hogy mi van ott. Variálhatjuk a bab fajtáját (sőt, akár csicseriborsóra ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hűsítő-frissítő, nyári ötletek várnak: