Későn értél haza, de gyorsan készítenél még egy mustáros-fűszeres húst. Ám, amint a mustárért nyúlsz, meglátod, hogy már egy hónapja lejárt. Kidobod? Vajon biztonságos a fogyasztása? Egyáltalán megromolhat a mustár? Röviden: igen. A továbbiakban természetesen még bővebben is kifejtjük a témát.
Tehát a mustár is megromlik, hiszen egyetlen élelmiszer sem tart ki örökké. Más kérdés, hogyan lehet megállapítani, hogy a mustár megromlott-e, különösen akkor, ha a lejárati dátum olvashatatlanná vált a címkén. Bár hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az ecet alapú mártások, például a mustár esetében nem történhet olyan nagy baj, ha egy lejárt dátumúból eszel, mégis jobb elkerülni.
A mustár eltarthatósága egyébként elsősorban a típusától, a tárolási módjától és természetesen attól függ, hogy milyen hosszú ideje van nyitva.
Íme egy kis segítség a mustár lejárati dátumán túli eltarthatóságáról:
- Sima mustár – 1-2 évig használható bontatlanul; 1 évig használható felbontva és hűtőben.
- Dijoni mustár – 2-3 évig jó bontatlanul; 1 évig használható felbontva és hűtőben.
- Mézes mustár – 2-3 évig jó bontatlanul; felbontva és hűtőben 1-2 évig jó.
De ne aggódj, mert azért a helyzet nem olyan rossz, vagyis nem feltétlenül kell kidobnod az egy hónapja lejárt mustárt. Ám a 2002-es mártást már tényleg el kell engedned...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai trükköket is vesd be: