5 jel, amiből biztosra veheted, hogy megromlott a mustár

Napi Tipp: A mustár az egyik legelterjedtebb háztartási alapanyag, ami a legtöbb konyhában a végtelenségig a polcokon él. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében azonban érdemes tudni, hogy mennyi ideig lehet használhatni a lejárati dátum után.

Későn értél haza, de gyorsan készítenél még egy mustáros-fűszeres húst. Ám, amint a mustárért nyúlsz, meglátod, hogy már egy hónapja lejárt. Kidobod? Vajon biztonságos a fogyasztása? Egyáltalán megromolhat a mustár? Röviden: igen. A továbbiakban természetesen még bővebben is kifejtjük a témát.

Honnan lehet tudni, hogy megromlott a mustár?

Tehát a mustár is megromlik, hiszen egyetlen élelmiszer sem tart ki örökké. Más kérdés, hogyan lehet megállapítani, hogy a mustár megromlott-e, különösen akkor, ha a lejárati dátum olvashatatlanná vált a címkén. Bár hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az ecet alapú mártások, például a mustár esetében nem történhet olyan nagy baj, ha egy lejárt dátumúból eszel, mégis jobb elkerülni.

A mustár eltarthatósága egyébként elsősorban a típusától, a tárolási módjától és természetesen attól függ, hogy milyen hosszú ideje van nyitva.

Íme egy kis segítség a mustár lejárati dátumán túli eltarthatóságáról:

  • Sima mustár – 1-2 évig használható bontatlanul; 1 évig használható felbontva és hűtőben.
  • Dijoni mustár – 2-3 évig jó bontatlanul; 1 évig használható felbontva és hűtőben.
  • Mézes mustár – 2-3 évig jó bontatlanul; felbontva és hűtőben 1-2 évig jó.

De ne aggódj, mert azért a helyzet nem olyan rossz, vagyis nem feltétlenül kell kidobnod az egy hónapja lejárt mustárt. Ám a 2002-es mártást már tényleg el kell engedned...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is vesd be:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...