Amikor muffint sütünk, már a tészta keverése, adagolása és sütése közben azon gondolkozunk, hogy milyen csodás látványt is nyújtanak majd frissen sült süteményeink… az ízélményről nem is beszélve. Persze sajnos néha csúsznak apró bakik az egyenletbe, amelyek keresztbe tesznek a tökéletességnek. Nézzük, mi mindent kell elkerülnünk annak érdekében, hogy a muffinok teteje szép repedésmentes maradjon.
Nézd meg galériánkban a muffinrepedés okait!
Ezért reped meg a muffinod teteje
Túl sok cukor
Nemcsak azért kéne csökkenteni egyes receptekben a cukormennyiséget, mert foglyukasztóan édes végeredményt kapunk, ha túlzásba esünk, hanem bizony a repedés elkerülése végett is. A nagy mennyiségű édesítő a tésztában túlzott karamellizálódást okoz – a muffinok külseje keményebb lesz és kireped.
Túl sok sütőpor
Hasonló problémát okoz a túlzott sütőpor- vagy szódabikarbóna-használat is: az extrém mód felfújt sütemény nem bírja a növekedés sebességét: felül kireped. Még akkor se adjunk többet ezekből az alapanyagokból a masszához, ha kevésnek tűnnek, ugyanis több faktor is szerepet játszik abban, mennyire lesznek aktívak (kezdve a sütő hőmérsékletétől, a többi hozzávaló savasságától).
Túlkevert tészta
Az még hagyján, hogy a túlkevert sütemények kellemetlenül rágósak, gumis állagúak lesznek kisütés után, emellett még attól is tarthatunk, hogy az agyondolgozott piskóták, torták és muffinok kirepednek a forróságban. Mivel túlzottan megerősítjük a glutént a tésztában és több levegőt is keverünk bele, ez a levegő megpróbál majd kiszabadulni a sütőben, de az erősebb gluténszerkezet miatt erre csak nehezen képes, így repedéseket okoz a felszínen.
Túl forró sütő
A sütő hőfokára is érdemes odafigyelni, ugyanis ha túl meleg közegbe tesszük a süteményt, annak külseje hirtelen és előbb fog megsülni, mint a muffin belseje. Így, amikor a belső később megnövekszik, a már keményre sült külsőt megrepeszti. Kövessük a recept leírását a sütésről, és ne feledkezzünk meg az előmelegítésről sem.
Muffinreceptek, amelyeket tökéletesíthetsz:
Csodás csokis muffin
Családunk nagy kedvence ez a recept, amit éveken át egy egyre csokifoltosabb, egyre szamárfülesebb papírról olvastunk le. Maga a sütemény persze maradt ugyanolyan: lustán összedobálós ...
A legegyszerűbb muffin alaprecept
Talán a világ legnépszerűbb édessége a muffin, azonban nehéz megbízható alapreceptet találni. Most azonban mutatunk egy pofonegyszerű verziót, amit pillanatok alatt be lehet keverni, hogy ...
Áfonyalekváros muffin
A muffin az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemény, és pontosan az egyszerűsége miatt szeretjük oly nagyon. Ha kevés az időnk, és szeretnénk meglepni a családot, vagy a vendégeket ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp siet a segítségedre: