Az olasz ételek nagyszerűsége leginkább abban rejlik, hogy pofonegyszerűek, mégsem trehányak – a receptek lépései csak ritkán igényelnek különleges, bonyolult vagy elérhetetlen konyhai tudást, azonban mindegyik részletnek tényleg fontos szerep jut, legyenek bármilyen aprók is. Ezt érdemes megtanulnunk, ha bármit is szeretnénk úgy elkészíteni, ahogy azt Itáliában eszik: a jelentéktelennek tűnő részletek kiemelését és azok tökéletes megugrását. Erre pedig talán nincs is jobb tanulórecept, mint a minestrone.

Egy zöldségleves mind felett
Első ránézésre a minestrone nem több egy átlagos zöldséglevesnél. Persze a látszat csal, a tévedés pedig csak akkor érik meg a kóstolóban, mikor megízlelte az első kanál gazdag levest. Mint a tradicionális paraszti konyha egyik gyöngyszeme, a minestrone maximumra járatja a „kevésből sokat” filozófiát, úgy tesz laktató és tartalmas ebédet az asztalra, hogy ahhoz nem használ mást, mint az éppen aktuális szezon elérhető zöldségeit.
Fontos megjegyezni, hogy a minestrone egy folyton változó étel, így nem beszélhetünk esetében „eredeti” receptről: Olaszországban is régióról régióra máshogy készítik, kinézete pedig leginkább attól függ, hogy mi kapható a piacon vagy mi található a kamrában.
Emellett mégis akadnak olyan állandó elemek a leves elkészítésében, amelyekről érdemes szót ejteni: ezek biztosítják ugyanis, hogy évszaktól és alapanyagoktól teljesen függetlenül, mindig tökéletes legyen a végeredmény.
Nézd meg videón is a minestrone elkészítését:
Tipp #1: készíts soffrittót
Érdemes mindent az elején kezdeni, mégpedig egy ütős alappal: az olasz konyha megannyi étele soffrittóra alapul, ami nem más, mint hagyma, zeller és répa olajon megpárolt keveréke. A minestrone is akkor lesz tényleg zamatos, ha a többi zöldség előtt egy ilyen keveréket párolunk össze a fazékban.
Fontos, hogy az összes zöldséget nagyjából egyforma kockákra vágjunk, hogy az alap egységes legyen és könnyen megpuhuljon.

Mivel ez egy megengedő leves, hagymából használhatunk, amilyet csak szeretnénk, akár többfélét is adhatunk a soffrittóhoz. A lényeg, hogy a hagyma-zeller-répa trióban nagyjából egyenlőek legyenek a mennyiségek, illetve hogy jó alaposan pároljuk össze a keveréket, mielőtt folytatnánk a főzést.
Tipp #2: a gyakran kidobott csodaszer
Vannak persze olyan alapanyagok is az olasz gasztronómiában, amelyek kevésbé szerények, nem olyan megfizethetőek. A parmezán sajt határozottan egy efféle élelmiszer, érdemes hát vele takarékos módon bánni, ha mégis megajándékoztuk vele magunkat.
Olyannyira, hogy még a sajt kemény héja se landoljon a kukában: ez ugyan fogyasztásra már nem alkalmas, nem nagyon lehet elrágcsálni, azonban ennek ellenére is rengeteg íz található benne. Ha leveskbe, ragukba főzzük, kissé megpuhul és kellemesen só, umamis ízét átadja a szaftnak, a lének.

Éppen ezért, ha akad otthon egy parmezánhéj (érdemes félretenni, lefagyasztani, hogy bármikor bevethessük), mindenképpen adjuk hozzá a minestronénkhoz – a gyorsabban puhuló zöldségekkel, a főzés végén dobjuk a fazékba, ezzel is karakteresebbé téve levesünket.
Tipp #3: mindig maradj szezonális
Ha ezt a fenti két lépést betartjuk, már nagyon nem tudjuk majd elrontani a levesünket. Kivéve azzal, ha olyan zöldségeket szeretnénk beleimádkozni, amelyek a főzés adott időpontjában nincsenek szezonban.
Egy hóka paradicsommal, éretlen cukkinival nem érhetünk el ugyanolyan gazdag ízt, mint az aktuális évszak friss kincseivel. Szerencsére télen-nyáron, mindig adott valamilyen zöldség, amit a fazékba tehetünk.

Kivételt egyedül a konzerv hüvelyesek jelentenek, amelyeket az év bármelyik szakában bevethetünk: persze, ha épp nyáron némi friss fejtett babhoz vagy zsenge borsóhoz jutunk, bátran szórjuk azt is a levesünkbe.
Itt a minestrone teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!