5 okos-furfangos tipp, amitől tényleg puha lesz a mézeskalács

A mézeskalácssütés jó móka, és rengetegen imádjuk, a végeredmény viszont tényleg csak akkor élvezhető igazán, ha finom puhára sül. Napi Tippünk ebben segít!

A mézeskalácssütés minden (főleg gyerekkel rendelkező) család egyik kedvenc adventi elfoglaltsága, szuperül leköt mindenkit, jó hangulatú, és akkor az illatokat nem is említettük. A végeredmény viszont, legyünk őszinték, nem mindig a legnagyobb ízélmény: sokszor túlsül, megkeményedik, és beletörik a fogunk. Hogy lesz igazán puha? Ennek jártunk utána mézeskalácssütési és puhító tippjeinkkel:

Mézeskalácsok a képre kattintva!

1.) Méz és vaj aránya

A vaj (illetve margarin) mennyiségének minimális növelésével a tészta puhább lehet.

Ettől ugyan lágyabb lesz a nyers tészta, de ne adjunk hozzá túl sok lisztet a nyújtásnál, mert attól is túlkeményedhet! Tapasztaltunk szerint a több méz illetve cukor keményebb végeredményhez vezet.

2.) Sütés

Tény az is, hogy a túlsütés a keménység egyik fő okozója, így sokan azt tanácsolják, hogy nézegessük folyamatosan, ahogy sül, és ha picit sötétedik az alja, kapjuk ki, mert ha a teteje is színt kap, tuti kemény lesz.

3.) Tárolás

Akadnak tippek a puhításra a tárolásra vonatkozóan is: van, aki szerint egy jól zárható dobozba kell tenni a mézeskalácsokat, és betenni közéjük egy-két cikk almadarabot (vagy akár egy fél almát), majd ezután lezárni. Ami biztos, hogy a trükk, hogy zárható dobozba tegyük puhítás céljából, régóta tatja magát.

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni, hogy aztán ...

Vegán mézeskalács

Az ünnepek és az ünnepi készülődés elmaradhatatlan kelléke a fűszeres mézeskalács. Most megmutatjuk, hogy ezt is könnyedén el lehet készíteni vegán verzióban, tojás, tejtermék és ...

4.) Pihentetés

Megfontolandó az is, hogy a tésztát összeállítás és gyúrás után érdemes hűtőbe tenni folpackba csomagolva egy éjszakára, vagy akár több napra is. Sokan állítják, hogy pihentetés nélkül ugyanaz a tészta kemény lett sütés után.

5.) Langyosítás

Az is segíthet, hogy a mézet összedolgozás előtt meglangyosítjuk, sőt, vannak, akik nem aprózzák el, és még a vajat, margarint (vagy zsírt) is felmelegítik!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ünnepi titok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...