Ettől nem potyog Martha Stewart könnye hagymavágás közben

Napi Tippünkben Martha Stewart trükkjét hoztuk, aminek köszönhetően Amerika kedvenc háziasszonya szerint nem ömlik a könny a szeméből hagymavágás közben.

Valószínűleg, amióta az emberiség hagymát használ a főzéshez, fejtörést okoz: miért könnyezik be az ember, miközben felvágja azt?! Nyilván nem a szomorúság az oka, hiszen épp egy finom étel készül, de akkor mi lehet a gond? Ma már persze tudjuk, hogy a hagymában lévő, és a vágáskor védekezésként felszabaduló illóolajok irritálják a szemünket, amit könnyezéssel próbál orvosolni a testünk. Szerencsére már több bevált módszer is ismert ennek a kellemetlen tünetnek a megelőzésére, most pedig egy újabb érdekes teóriára bukkantunk, nem mástól, mint Martha Stewarttól.

Ezért nem potyog Martha Stewart könnye hagymavágás közben / Fotó: Aaron Davidson/Getty Images

Háziasszonyfurfang

Elöljáróban érdemes elmondani, hogy Martha Stewart tippje nem tudományosan bizonyított, inkább a háziasszonyok megfigyeléseire alapoz, így az eredményessége sem feltétlenül tökéletes. Martha arra esküszik, hogy a hagymát a nyílt lánghoz olyan közel kell felaprítani, amennyire csak lehet, hogy megelőzzük az irritációt.

Ahogy a videóban is látszik, Martha a gáztűzhely mellett közvetlenül vágja fel a hagymát, és vagy vasakarattal rendelkezik, vagy tényleg nem csal könnyeket a szemébe a művelet.

A módszert övező tudomány inkább nagymamák szájhagyományán alapszik, de az elmélet mögötte az, hogy a láng magába szívja a hagymavágás során felszabaduló kémiai vegyületeket, és beszívja őket a tűzbe, mielőtt azok elérnék a szemünket. Mivel Martha, aki régen vendéglátósként is dolgozott, azt állítja, hogy ezzel a módszerrel akár 20-30 kiló hagymát is képes felaprítani könnyezés nélkül.

@marthastewart

What methods have you tried? #onions #cookingtiktok

♬ original sound - Martha Stewart

Nem csak vöröshagymával működik

A kísérletek arra engednek következtetni, hogy vöröshagymával valóban jól működik ez a technika, és segít megakadályozni, hogy patakokban folyjanak a könnyeink, de más hagymáknál nem feltétlenül válik be. Azt is érdemes észben tartani, hogy minden ember szeme egy kicsit másképp reagál a hagymavágás közben felszabaduló vegyi anyagokra, így azért, mert valakinél működik valami, még nem biztos, hogy másnál is fog, és fordítva. Egy biztos, ha amúgy is be van kapcsolva a gáztűzhelyed, érdemes lehet tenni egy próbát!

Forrásunk volt.

Címlapkép: Aaron Davidson/Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...