Ettől nem potyog Martha Stewart könnye hagymavágás közben

Napi Tippünkben Martha Stewart trükkjét hoztuk, aminek köszönhetően Amerika kedvenc háziasszonya szerint nem ömlik a könny a szeméből hagymavágás közben.

Valószínűleg, amióta az emberiség hagymát használ a főzéshez, fejtörést okoz: miért könnyezik be az ember, miközben felvágja azt?! Nyilván nem a szomorúság az oka, hiszen épp egy finom étel készül, de akkor mi lehet a gond? Ma már persze tudjuk, hogy a hagymában lévő, és a vágáskor védekezésként felszabaduló illóolajok irritálják a szemünket, amit könnyezéssel próbál orvosolni a testünk. Szerencsére már több bevált módszer is ismert ennek a kellemetlen tünetnek a megelőzésére, most pedig egy újabb érdekes teóriára bukkantunk, nem mástól, mint Martha Stewarttól.

Ezért nem potyog Martha Stewart könnye hagymavágás közben / Fotó: Aaron Davidson/Getty Images

Háziasszonyfurfang

Elöljáróban érdemes elmondani, hogy Martha Stewart tippje nem tudományosan bizonyított, inkább a háziasszonyok megfigyeléseire alapoz, így az eredményessége sem feltétlenül tökéletes. Martha arra esküszik, hogy a hagymát a nyílt lánghoz olyan közel kell felaprítani, amennyire csak lehet, hogy megelőzzük az irritációt.

Ahogy a videóban is látszik, Martha a gáztűzhely mellett közvetlenül vágja fel a hagymát, és vagy vasakarattal rendelkezik, vagy tényleg nem csal könnyeket a szemébe a művelet.

A módszert övező tudomány inkább nagymamák szájhagyományán alapszik, de az elmélet mögötte az, hogy a láng magába szívja a hagymavágás során felszabaduló kémiai vegyületeket, és beszívja őket a tűzbe, mielőtt azok elérnék a szemünket. Mivel Martha, aki régen vendéglátósként is dolgozott, azt állítja, hogy ezzel a módszerrel akár 20-30 kiló hagymát is képes felaprítani könnyezés nélkül.

@marthastewart

What methods have you tried? #onions #cookingtiktok

♬ original sound - Martha Stewart

Nem csak vöröshagymával működik

A kísérletek arra engednek következtetni, hogy vöröshagymával valóban jól működik ez a technika, és segít megakadályozni, hogy patakokban folyjanak a könnyeink, de más hagymáknál nem feltétlenül válik be. Azt is érdemes észben tartani, hogy minden ember szeme egy kicsit másképp reagál a hagymavágás közben felszabaduló vegyi anyagokra, így azért, mert valakinél működik valami, még nem biztos, hogy másnál is fog, és fordítva. Egy biztos, ha amúgy is be van kapcsolva a gáztűzhelyed, érdemes lehet tenni egy próbát!

Forrásunk volt.

Címlapkép: Aaron Davidson/Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek