Amerikai filmekben és gasztroműsorokban, receptekben biztosan láttad már, de itthon kevésbé elterjedt (de azért beszerezhető) a Maldon só. A 141 éves ínyenc tengeri só gazdag történettel rendelkezik. A Maldon tengeri sót a megszokottakkal ellentétben az ételek elkészítésének utolsó fázisában használják, és jellegzetes piramisszerű formája mellett tiszta, friss íze és nagy, ropogós pelyhei miatt olyan népszerű. Ugyan a mezei sótól eltérően, Maldon só nélkül is lehetnek finomak az ételek, segítségével a fűszerezés egy új dimenzióját fedezheted fel.
Mi az a Maldon só? És mitől olyan különleges?
A Maldon egy darabos tengeri só, amelyet a kelet-angliai Essexben található Maldon városában gyártanak. A sót a Maldon Salt vállalat értékesíti, és a Blackwater torkolat folyóból gyűjtik be, amely a Spring Tide, azaz "tavaszi dagály" nevű sós vizéről ismert. A Maldon sót világszerte az egyik legfinomabb tengeri sóként tartják számon, és gyakran használják különböző ételeknél és desszerteknél, hogy feltegyék vele az i-re a pontot, akár az ízt, akár a díszítést tekintve. A Maldon só különlegességét emellett a piramis alakú pelyhei és az ókorig visszanyúló betakarítási technika adják.
A sót lényegében úgy állítják elő, ahogy a Nagy-Britannia római kori megszállásának idején: elpárologtatják a tengervizet, amíg nagy sókristályokat nem kapnak. Persze a modern technológiának köszönhetően a folyamat már gyorsabban halad.
A családi vállalkozás története James Osborne-nal és fiával, Cyrillel kezdődött 1882-ben, amikor ők ketten megalapították a Maldon Salt vállalatot. Később az unoka, Clive, és végül a dédunoka, Steve örökölte az üzlet vezetését. Az Osborne család
a régi időkre visszanyúló technikákat, valamint a hőmérséklet és az időzítés nagyra becsült művészetét
alkalmazza a só szüretre, amikor a magas és alacsony vízállás közötti különbség a legnagyobb.
Az évszázados siker egyértelmű: olyan nagytekintélyű üzletek polcain árusították a terméket, mint a Harrods és a Fortnum & Mason. 2012-ben aztán megkapta a vállalat a legmagasabb elismerést: Királyi felhatalmazást kapott, mint Őfelsége, a királynő hivatalos sószállítója. Tehát maga Erzsébet királynő is Maldon sóval szórt ételeket fogyasztott, ráadásul a csomagolásukon is feltüntethették ezután a királyi címert. A só sikere azóta is töretlen, és világszerte gasztrorajongók tízezreinek konyhájában tölt be fontos szerepet.
Mi a különbség a Maldon és más sófajták között?
A Maldon a kóser só után a második helyen áll, ha a különböző sófajták tisztaságát vesszük figyelembe. Mivel tengervíz elpárologtatásával készül, szabálytalan alakú és magasabb ásványi anyag tartalmú, mint az asztali és a kóser só. Nagy, pelyhes kristályai javítják az ételek textúráját, és minden egyes falatnál extra roppanósságot adnak. Akkor tündököl igazán, ha az étel elkészítését követően, tálalás előtt szórjuk rá az ételre.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További őszi tartalmakért olvass tovább: