A majonéz kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb mártása, így nem csoda, hogy sokan szeretnék megtanulni, miként lehet otthon is tökéletesen elkészíteni. Összetevőit tekintve igen egyszerű: csak tojásra, olajra, mustárra és citromlére van szükség a majonézhez. Elkészítése már egy kicsivel bonyolultabb, ám, ha egyszer sikerül, és megkóstolod az első adag házi majonézt, akkor soha többé nem akarsz majd boltit venni. Ahhoz azonban, hogy majonézszakértővé válhass, meg kell ismerned a leggyakoribb majonézkészítési hibákat. Íme!
6 hiba, amit mindenki elkövet a házi majonéz készítésénél
1. Azt hiszed, hogy a házi majonéz készítése nagyon bonyolult
Miért hiszik azt sokan, hogy rendkívül nehéz a majonéz elkészítése? A válasz az emulgeálásban, egy egyszerű kémiai folyamatban rejlik, amely azonnal megijeszti az embereket. Pedig az emulgeálás csupán két olyan hozzávaló összekeverésének a folyamata, amik maguktól nem elegyednének el, de kellő erő és egy emulgeálószer segítségével egy krémes, homogén keveréket kapsz majd. Nem is olyan bonyolult, ugye?
2. Úgy gondolod, hogy a majonézt csak botmixerrel lehet elkészíteni
Bár időigényesebb kézzel készíteni a majonézt, ám a botmixerrel nem lehet megfelelően irányítani az emulgeálási folyamatot, mivel a gép felgyorsítja az egész procedúrát. A régimódi kézi keverés azonban lassabb, így könnyebben szabályozható az emulgeálás is.
3. Nem használsz szobahőmérsékletű tojást
A házi majonéz készítése során az egyik leggyakoribb hiba, hogy a tojásokat közvetlenül a hűtőből veszed ki, majd azonnal hozzáadod őket a keverékhez. A hideg tojás azonban lelassítja a folyamatot, így sokkal tovább tart majd a procedúra. Ezért mindig szobahőmérsékletű tojásokat használj!
4. Határozott ízű olajat használsz
Különleges íze és egészségügyi előnyei miatt az olívaolajat általában jobbnak tartják a sima napraforgóolajnál, ám nagy hiba lenne a házi majonéz készítésekor használni. Ennek az az oka, hogy a gazdag, jellegzetes íze könnyen elnyomhatja a többi aromát a mártásban. Szintén fontos, hogy a szobahőmérsékletű étolajat cseppenként kell a keverékhez adni!
6. Bepánikolsz a szétesett majonéz látványától
Vegyél egy mély levegőt, és értsd meg a folyamatot. Több oka is lehet a galibának: lehet, hogy a tojássárgája vagy az olaj túl hideg, vagy esetleg túl gyorsan öntötted hozzá az olajat, ezért félrement az emulzió, vagy csak szimplán túl sok olajat tettél a majonézalapba. A megoldás egyszerű. Kezdj el felverni egy tojássárgáját (igen, mintha újra nekiállnál a majonézkészítésnek), aztán csorgasd hozzá a szétesett majonézt komótos tempóban, de persze közben lendületesen dolgozz a habverővel. Tádám! Túlélted a majonézkatasztrófát!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk: