Wellington azt kéri, hogy bújtasd leveles tésztába a lazacod

Az ünnepek alatt talán többször kerül lazac az asztalra, és ilyenkor (ha tehetjük), szeretjük minél különlegesebbé tenni a halat. Erre egy csodás módszer a Wellington, amivel egyszerűen alkothatunk különlegeset. A mai Napi Tipp hozza a tökéletes receptet.

A lazac Wellington nem más, mint egy leveles tésztába bújtatott, ízes krémekkel megkent halfilé, amit sütőben sütünk szaftosra. Az elegáns kinézet egy borzasztóan egyszerű elkészítési módot takar, így sokan elriadhatnak a recepttől, amikor először meglátják. De nem szabad ijedezni, tényleg szinte elkészíti magát a fogás. Ha valami különlegeset szeretnénk idén a karácsonyi asztal közepére tenni, akkor tegyük le a voksunkat a lazac Wellington mellett, csalódni biztosan nem fogunk benne.

Az ünnepi lazac Wellington receptjéért kattints a képre!

Krémekkel körbevéve

Minden Wellington szinte kötelező jellemzője, hogy a tésztabundába bújtatott bármit (hús, hal, zöldség) különböző krémek veszik körül. A halas verzióba nyilván olyan dolgokat kentünk, amelyek ízben szépen kiegészítik a lazacfilét.

Alulra pikáns magos mustár került, az ezen fekvő halat pedig krémsajtos-spenótos töltelékkel pakoltuk meg.

Az ünnepi lazac Wellington receptjéért kattints a képre!

Tésztába bújtatva

A leveles tésztába borítás egy fantasztikus módszer a konyhában: szinte bármit megsüthetünk így, ráadásul, ha minőségi, bolti tésztát veszünk, még időt is spórolhatunk. Persze néhány dologra érdemes odafigyelnünk a Wellington tésztásításánál.

Ha a felső tésztát is felhelyeztük, akkor vágjuk le a széleket, hogy ne legyen túl sok felesleg. Majd kenjük le alaposan tojással a batyu tetejét, és vagdossuk be, hogy szép rombuszos legyen a felülete. Érdeme egy kis lyukat is vágni a Wellington tetejének közepére, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

Az ünnepi lazac Wellington receptjéért kattints a képre!

Készítsünk ünnepi lazac Wellingtont!

Hozzávalók:

800 g lazac (bőr nélkül), 100 g kapribogyó, 3 ek zsemlemorzsa, 100 g krémsajt, 200 g spenót, szerecsendió ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 g parmezán sajt (reszelve), citromhéj citromból nyert, 1 g fokhagyma, 2 db tojássárgája, 1 kk só (durva szemű), 2 csomag leveles tészta (tejmentes), 4 ek mustár, 1 fél citromból nyert citromlé

Az ünnepi lazac Wellington receptjéért kattints a képre!

A lazacfiléket kevés citromlével átkenjük és sózzuk-borsozzuk, majd félretesszük. Egy serpenyőt szárazon felhevítünk és rádobjuk a spenótot. Félretesszük hűlni, majd jó alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Egy nagy tálba tesszük. Fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Hozzáadjuk a krémsajtot, a zsemlemorzsát, a finomra vágott kapribogyót, a reszelt parmezánt, fokhagymát és citromhéjat.

A két csomag leveles tésztát kinyújtjuk: egyik lesz az alja, a másik a teteje. Az alját megkenjük magos mustárral és a lazacot a tészta közepére helyezzük, majd vastagon megkenjük a spenótos-krémsajtos keverékkel.

Az ünnepi lazac Wellington receptjéért kattints a képre!

Körbekenjük a tésztát tojássárgájával, majd óvatosan ráhelyezzük, és elsimítjuk a másik tésztalapot. A felesleget derelyeszaggatóval levágjuk, a széleit alaposan lenyomkodjuk villával.

Az egészet lekenjük tojássárgájával és éles késsel, finoman beirdaljuk rombuszmintásra. Megszórjuk durva szemű szóval és a közepére egy pici lyukat vájunk (ezen távozik majd a gőz).
180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Miután elkészült, hagyjuk picit hűlni. Sütés alatt akár elkészíthetjük a köreteket, mi párolt zöldbabot és tepsis burgonyát készítettünk hozzá.

Az ünnepi lazac Wellington receptjéért kattints a képre!

Az ünnepi lazac Wellington receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Még több recept Flórától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...