Korábban már írtunk arról, hogyan érdemes kiolvasztani a halat, most pedig kifejezetten az egyik legkedveltebb halfajtára, a lazacra fókuszálva hozunk tippeket erre.
Ugyan semmi sem tudja felülmúlni a friss lazacot, nem mindig lehet hozzájutni. Ilyenkor a fagyasztott lazac is tökéletes választás, és egy mennyei ebéd vagy vacsora alapja lehet, ha megfelelően fagyasztod ki.
Az alábbiakban eláruljuk, hogyan lehet biztonságosan, gyorsan, de még mindig biztonságosan kiolvasztani a lazacot, és arra is kitérünk, hogy miként tudod a még fagyott lazacot megsütni.
Hogyan olvaszd ki a lazacot: a legbiztonságosabb módszer
A lazac felolvasztására több lehetőséged is van – amik között a legfőbb különbség az idő, tehát az alapján érdemes választani, hogy mennyi idő áll a rendelkezésedre éppen. Ha bőven ráérsz a kiolvasztással, akkor a legegyszerűbb és legbolondbiztosabb módja, ha egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyod, hogy lassan kiolvadjon.
Csak vágj egy nyílást a lazac csomagolására, és tedd a hűtőszekrénybe (okos ötlet, ha egy papírtörlővel bélelt tányérra teszed, mert így nem folyik ki mindenhova leve). Körülbelül 24 óra múlva teljesen ki kell olvadnia a lazacnak.
A legfontosabb betartandó szabály, hogy a lazacot a "veszélyzónán" (5°C és 57°C között) kívül kell tartani, ahol a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak. A lazac akkor kerülhet a veszély zónába, ha túl sokáig szobahőmérsékleten áll, forró vízzel érintkezik, vagy túl gyorsan felolvad a mikróban.
Hogyan olvaszd ki a lazacot gyorsan, de biztonságosan
Ha nem készültél előre vagy elfelejted a lazacot éjszakára a hűtőbe tenni, de még így is van pár órád, a legjobb megoldás, ha hideg vízben felolvasztod, hasonlóan a fagyasztott csirke felolvasztásához.
Ehhez tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel, tedd a halat egy visszazárható műanyag zacskóba, és merítsd bele a vízbe. A vizet 30 perc elteltével cseréld friss hideg vízre.
A lazac méretétől és vastagságától függően körülbelül egy órát vesz igénybe ezzel a módszerrel a felolvasztás.
Hogyan süsd meg a fagyasztott lazacot
A harmadik megoldást arra az esetre tartogasd, ha kevesebb mint egy óra áll rendelkezésedre, hogy összeránts egy fergeteges lazacfogást. Ilyenkor egyenesen a fagyasztóból kivett lazaccal is dolgozhatsz, ami teljesen biztonságos, hiszen így elkerülöd a hőmérséklet-veszély zónát, miközben átsütöd.
A fagyasztott lazac biztonságos megfőzéséhez tedd a fagyasztott lazacfiléket egy tepsibe, és fedd le alufóliával. Süssd a lazacot a 220˚C-os sütőben tizenöt percig, hogy a felolvasztás során gőzölögjön a lazac, de a nedvesség bent maradjon. Ezután távolítsd el a fóliát, és süssd tovább körülbelül nyolc percig, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon. Onnan tudod, hogy a lazac megsült és fogyasztható, ha a belső hőmérséklete eléri a 65°C-ot.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos cikk itt: