Mindegy, hogy húsos vagy zöldséges lasagnéról beszélünk, a tésztaétel akkor lesz a legfinomabb, ha minél több hozzávalót belepakolunk. Ez a gazdagság teszi oly' laktatóvá, így ha eszünk belőle egy nagy kockát, biztosan órákig elleszünk vele. Akadnak olyan zöldségek, amelyek kiválóan beilleszkednek a lasagne rétegei közé, mindeközben pedig borzasztóan laktatóvá is teszik a fogást. Ismerjük meg őket!
Nézd meg a galériában, mely alapanyagok teszik táplálóvá a lasagnét:
Laktató alapanyagok, amelyeknek lasagnéban a helyük
Gomba: kiválóan megfér más, klasszikus lasagnezöldségekkel (pl. répa, zeller), de a hús mellett is jól mutat. Érdemes előre megpirítani, hogy a nedvesség ne a sütőben távozzon belőle, ezzel eláztatva a tésztát.
Lencse: bármilyen hüvelyes jó kiegészítője lehet a tésztaételnek, mivel sok-sok növényi fehérjét tartalmaz. A lencse pedig kifejezetten találó választás: apró szemei akár a darált húst is helyettesíthetik (állagban és táplálásban is), de vele együtt is szerepelhetnek.
Spenót: krémként és levélként is beletehetjük a rétegek közé, sőt, akár a tésztába is beledolgozhatjuk (persze ehhez házi tésztát kell csinálnunk). Ugyan fehér, besameles lasagnéknál működik a legjobban, de a klasszikus, paradicsomosban is otthonra találhat.
Sütőtök: ugyan csak ősszel és télen dolgozhatunk vele, ebben az időszakban kifejezetten érdemes érte nyúlni. Szinte az összes részbe belecsempészhetjük: a tésztába, a besamelbe, kockára vágva a szószba vagy pürésítve a szósz helyett.
Ricotta: ízben már amúgy is erősen olaszos, paradicsomos ételekben érdemes gyakran használni. A lasagne esetében kiválthatja a besamelt, de ketten is megférnek egy tepsiben, nem feltétlenül muszáj választanunk a kettő közül.
Dió: ezzel egy kicsit trükköznünk kell majd, azonban megéri a munkát. Készíthetünk egy házi zöld vagy piros pestót (a dió amúgy is olcsóbb, mint a fenyőmag), diós paprikakrémet vagy más zöldségkrémet. Kellemes aromát és izgalmas textúrát ad.
Íme, néhány ízletes lasagnerecept:
Vegán spenótos lasagne
A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...
A legfinomabb zöldséges lasagne
A darált húst vöröslencsére, a besamelt cottage cheese-zes szószra cseréltük, megszórtuk sok-sok sajttal és bébispenóttal, majd pillanatok alatt el is fogyott az egész tepsi. Ez a mi ...
Trikolor lasagne
A lasagnénál nincs is jobb kaja, szerintünk bárhol, bármikor jöhet. Most egy kis csavarral készült, hiszen 3 különböző színű rétegből raktuk össze kedvencünket: az első a spenótos ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tippet leshetsz el: