Nincs is nagyobb öröm annál, amikor az ember mélyen belevájja fogait a nyár első kukoricájába. Aztán, ahogy egymást követik a hetek-hónapok során az újabb és újabb csövek, az érzés elveszti ugyan újdonságjellegét, mégsem halványul el a kukorica okozta élvezet – sőt, csak egyre jobban megjön a kedvünk a szemezéshez, és talán azon is elkezd kattogni az agyunk, hogy milyen fogásokba csempészhetnénk be a nyári kukorica üde napfényét.
Annak érdekében, hogy senki ne kattogjon túl hosszan, jöjjön most egy sor olyan recept, amiben kötelező a friss zöldség és szigorúan tiltott a konzerv. Legalábbis, míg tart a nyár.
Nézd meg galériánkban a friss kukoricával készíthető recepteket!
3 étel, amit nyáron muszáj konzerv helyett friss kukoricából főzni
Kukoricaleves
Mindegy, hogy egy selymes krémlevesről, hűsítő gazpachóról vagy tartalmasabb levesekről beszélünk, alapvetően az összesről elmondhatjuk, hogy nyáron végre kibontakozhatnak és kiteljesedhetnek, ha friss kukoricával készítjük el őket. Egyes esetekben szükséges lehet a zöldség előfőzése – ezt tegyük egészben, magán a csövön, és ne a szemeket főzzük meg külön. Ezzel nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.
Nyárias kukoricasaláta
Annyi alkalommal eszünk majonézes kukoricasalátát az évben: nagy szelet rántott húsok, ünnepélyes pontypatkók mellett landolhat, szendvicsekbe kerülhet, kanalazhatjuk a hűtő mellett guggolva, egy műanyag dobozból… de ha beköszönt a nyár, érdemes néhány változtatást eszközölni a salátával kapcsolatban. Egyrészt váltsunk friss zöldségre, és annak érdekében, hogy ne nyomjuk el kellemes, édes aromáját, szabaduljunk meg a majonéztől, és keverjünk inkább egy ütős, enyhén fanyar vinaigrette-et. Kerülhet mellé lila- vagy póréhagyma, friss kecske- vagy fetasajt, zöldfűszerek, citromhéj.
Pizza
Süssünk nagy, kerek házi pizzákat, és szórjuk meg lepényeinket frissen, azon melegében a csőről lehasított, főtt kukoricaszemekkel. Ha így teszünk, megfeledkezhetünk arról a szomorú élményről, amit a pizza tetején rágósra sült konzervkukorica okoz – ugyanis a zsenge, nyári zöldség aranysárga szemei jóval több nedvességet tartalmaznak, így a sütő hőjében sem aszalódnak meg teljesen, a pizza tetején is kellemesen lédúsak maradnak.
Receptek, amelyekben a friss kukorica uralkodik:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nyári csodák várnak rád itt: