Olyan kevés hozzávalóból – többek között az egyik legalapvetőbb zöldségünkből – készül a krumplipüré, mindennek dacára még egy ilyen egyszerű recept is bizonyulhat bonyolultnak. Leginkább azért, mert cseppet sem mindegy, hogyan nyúlunk a szerény alapanyagokhoz, ismert eljárásokhoz. Hiszen csak akkor lehet a sikerünk teljes és a krumplipürénk tökéletes, ha a teljes figyelmünket a folyamatnak szenteljük – így az alábbi buktatók és bakik elkerülése is gyerekjáték lesz.
Nézd meg galériánkban a legnagyobb krumplipüréhibákat!
Az 5 leggyakoribb krumplipüréhiba, ami betesz a köretednek
Nem jó burgonyát választasz
Biztosan találkoztunk már a bolti burgonyák csomagolásán azzal a bizonyos betűs besorolással, ami elárulja nekünk, hogy mire érdemes használni az adott zsákban nyugvó gumókat. Nos, ha pürésítésre adjuk a fejünket, keressük a ’C’ jelzést, ugyanis ezek, a sütnivalók főnek szét olyan könnyen és tartalmaznak kellő mennyiségű keményítőt –egyszóval minden megvan bennük egy tökéletes püréhez.
Kemény marad a zöldség
Amikor a krumplit főzzük, érdemes inkább elengedni az idő gyeplőjét, és hagyni, hogy az egyformára vágott kockák mind megpuhuljanak. Az sem baj, ha kicsit szét is főnek, hisz úgyis krémesítve lesznek a végső termékben. A kemény krumpli azonban a sima püré ellensége: kerüljük el, ellenőrizzük késszúrással az állagot.
Nem szűröd le rendesen
Ne legyünk slamposak, szűrjük le rendesen azt a burgonyát! Hanyagoljuk a fazekas-fedős szűrési módszert és hagyatkozzunk inkább egy szita vagy tésztaszűrő alaposságára. Miután a vizet leöntöttük, hagyjuk a szitában párologni a kockákat pár percig, hogy minél több nedvesség elpárologjon róluk. A víz akadályozza, hogy a hozzávalók emulziót alkossanak, magyarán a krémes-selymes állag egyik nagy gátja.
Gépi módszert használsz
Kiemelten fontos megemlékeznünk arról a tényről, hogy a burgonyapüré készítése egy szigorúan analóg eljárás. Nem szabad hozzá se botmixert, se turmixgépet, se késes aprítót használnunk, ugyanis ezek az – ugyan effektív, de – agresszív masinák túlaktiválják a krumpliban található keményítőt, amitől az egész püré állaga gumis, nyúlós lesz. A legjobb eszköz a főtt zöldség törésére kérdés nélkül a karos krumplinyomó, persze ennek híján az egy fokkal kevésbé effektív burgonyatörő is megteszi.
Túl sok a zsiradék
Mind tudjuk, hogy az igazán gazdag állagú krumplipüré elengedhetetlen része a vaj. Persze ez nem jelenti azt, hogy minél többet pakolunk a köretbe, az annál finomabb lesz – bizony, a pürének is van egy tűréshatára, egy bizonyos mennyiség fölött már nem képes több zsiradékot magába foglalni. Egy közepes adag püréhez ne használjunk 70-100 grammnál több vajat – ha gazdagítani szeretnénk a krumplipüré ízét és állagát, tegyünk bele kevesebb (mondjuk 50 gramm) vajat, a többit pedig egészítsük ki tejszínnel, tejföllel vagy íróval.
Receptek a gyakorláshoz, tökéletesítéshez:
Tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával
Bemutatkozik Showszóró-tehetségkutatónk nyertesének, Pikács Árpinak a videósorozata, az Árpi keni-vágja, amiben Árpi megmutatja, hogy lehet éttermi fogásokat otthoni körülmények ...
Krémes burgonyapüré
Az egyik, ha nem "a" legnépszerűbb köret a krumplipüré. Mindannyian máshogy készítjük, van, aki teljesen csomómentesen szereti, más darabkákkal, sokan vajjal krémesítik, mások tejjel, ...
Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve
A cheddar- és parmezánsajttal sült krumplipüré csak papíron nevezhető köretnek, hiszen extra "sajtosságától", valamint a zsíros tejtől, tejföltől és vajtól krémes állagától ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nagyszerű konyhai tippek, ötletek várnak alant: