A kovászos uborka készítése is kicsit olyan, mint a pörköltalap főzése: minden magyar vérében ott csörgedezik a tudás róla, ezerszer láttuk már, ahogy nagymamánk, anyánk-apánk készíti, egyszóval társadalmi tulajdon ez. Persze nem árt néha-néha felfrissíteni a megtanultakat, nehogy a nagy magabiztosságban egyszer valami félresikerüljön. Hübrisz, ugye. Jöjjön hát most egy gyors lista azokról az apróságokról, amelyekre érdemes odafigyelni, ha kovászos uborkát készítünk.
Nézd meg galériánkban a kovászos uborka készítésének tippjeit, a tanácsokért kattints a képre!
Ezekre figyelj, ha eltennéd a nyár első kovászos uborkáját
Egészséges zöldséget vegyél
Technikailag a kovászolás is valamilyen módon befőzésnek, de minimum tartósításnak számít, és mint ilyen, nagy hangsúlyt kell helyeznünk a folyamat során az alapanyagok épségére. Ne használjunk puha, plöttyedt vagy hibás uborkákat, mert ezektől megromolhat a kovászos, vagy rossz állagú lehet a végeredmény.
Jobb az öregebb kapor
A savanyúság elengedhetetlen része, fűszeres aromájának bástyája a kapor. Főleg nyár közepén-végén juthatunk hozzá a zöldfűszer öregebb, vastagabb szárú, kissé virágzásnak indult, sárgás példányaihoz. Ez jobb az uborkához, mint a friss, zsenge kapor, mert karakteresebb ízt ad.
Legyen tiszta minden eszköz
Még egyszer vissza kell térnünk a higiénia kérdéséhez – igen, tényleg ennyire fontos szempont – gondoskodnunk kell arról, hogy mind a nagy üveg, mind a felhasznált eszközök (lábos, kanál, stb.) teljesen makulátlanok. Egy alapos melegvizes-mosószeres mosás, majd egy forró vizes sterilizálás: ezek után már garantált a siker.
Ne önts forró levet az uborkákra
Amikor elkészítjük a sós (ízlés szerint fűszeres) felöntőlevet, hagyjuk egy darabig, hadd hűljön, ne öntsük forrón a zöldségre. Ez sokkal puhábbá teszi a kovászost, nem lesz olyan kellemesen harsanós, roppanós. A langyos vagy hideg felöntőlé már ideális.
Mindent lepjen el a víz
A hosszú szavatosság és a megfelelő érés érdekében gondoskodjunk arról, hogy kellő mennyiségű lé legyen az uborkákon. Lepje el őket teljesen, maximum csak a kenyér lógjon ki. Így egyenlő mértékben alakul majd az állag és az íz is, illetve a kellemetlen penészedést is elkerülhetjük.
A sok elmélet után következzen a gyakorlat:
Kovászos uborka keleties fűszerezéssel
A legközkedveltebb savanyúságok körébe tartozik a kovászos uborka, amiből nyáron annyit kell eltenni, amennyit csak lehet, de lássuk be, az sem szokott elég lenni! Több féle erjesztési ...
Napon érlelt kovászos uborka
Nem minden uborka, ami fénylik, vagyis nem mindegyik fajta uborka jó kovászolni. Ez egy csoda roppanós, fokhagymamentes savanyúság, ezeket használtam hozzá, nézd meg!
Ropogós kovászos uborka
Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek a nyárra: