A kovászos uborka készítése is kicsit olyan, mint a pörköltalap főzése: minden magyar vérében ott csörgedezik a tudás róla, ezerszer láttuk már, ahogy nagymamánk, anyánk-apánk készíti, egyszóval társadalmi tulajdon ez. Persze nem árt néha-néha felfrissíteni a megtanultakat, nehogy a nagy magabiztosságban egyszer valami félresikerüljön. Hübrisz, ugye. Jöjjön hát most egy gyors lista azokról az apróságokról, amelyekre érdemes odafigyelni, ha kovászos uborkát készítünk.
Nézd meg galériánkban a kovászos uborka készítésének tippjeit, a tanácsokért kattints a képre!
Ezekre figyelj, ha eltennéd a nyár első kovászos uborkáját
Egészséges zöldséget vegyél
Technikailag a kovászolás is valamilyen módon befőzésnek, de minimum tartósításnak számít, és mint ilyen, nagy hangsúlyt kell helyeznünk a folyamat során az alapanyagok épségére. Ne használjunk puha, plöttyedt vagy hibás uborkákat, mert ezektől megromolhat a kovászos, vagy rossz állagú lehet a végeredmény.
Jobb az öregebb kapor
A savanyúság elengedhetetlen része, fűszeres aromájának bástyája a kapor. Főleg nyár közepén-végén juthatunk hozzá a zöldfűszer öregebb, vastagabb szárú, kissé virágzásnak indult, sárgás példányaihoz. Ez jobb az uborkához, mint a friss, zsenge kapor, mert karakteresebb ízt ad.
Legyen tiszta minden eszköz
Még egyszer vissza kell térnünk a higiénia kérdéséhez – igen, tényleg ennyire fontos szempont – gondoskodnunk kell arról, hogy mind a nagy üveg, mind a felhasznált eszközök (lábos, kanál, stb.) teljesen makulátlanok. Egy alapos melegvizes-mosószeres mosás, majd egy forró vizes sterilizálás: ezek után már garantált a siker.
Ne önts forró levet az uborkákra
Amikor elkészítjük a sós (ízlés szerint fűszeres) felöntőlevet, hagyjuk egy darabig, hadd hűljön, ne öntsük forrón a zöldségre. Ez sokkal puhábbá teszi a kovászost, nem lesz olyan kellemesen harsanós, roppanós. A langyos vagy hideg felöntőlé már ideális.
Mindent lepjen el a víz
A hosszú szavatosság és a megfelelő érés érdekében gondoskodjunk arról, hogy kellő mennyiségű lé legyen az uborkákon. Lepje el őket teljesen, maximum csak a kenyér lógjon ki. Így egyenlő mértékben alakul majd az állag és az íz is, illetve a kellemetlen penészedést is elkerülhetjük.
A sok elmélet után következzen a gyakorlat:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek a nyárra: