4 szempont, ami segít kiválasztani a tökéletes kovászos kenyeret

Napi Tippünkben hoztunk 4 szempontot, amire érdemes odafigyelni kovászos kenyér vásárlásánál!

Az utóbbi években a kovászos kenyér forradalmának lehettünk tanúi, és miután a járvány alatt mindenki kovásznevelgetésbe fogott, végbe ment a kovász teljes beépülése a mindennapi táplálkozásunkba. Ma már senkire sem néznek UFÓ-ként, ha a reggeli szendvicseit kizárólag kovászos kenyérből hajlandó elkészíteni.

4 szempont, ami segít kiválasztani a tökéletes kovászos kenyeret

Dr. Will Bulsiewicz, gasztroenterológus és a The Fiber Fueled Cookbook című New York Times bestseller könyv szerzője szerint nem minden kovász egyforma. Dr. Bulsiewicz egy friss Instagram posztjában merült el a kérdésben, hogy mégis mire kell figyelni akkor, ha biztosan a legegészségesebb, bélbarát kovászos kenyeret szeretnénk megvásárolni.

Ismerd meg a helyi pékségeket

Ma már ez sokkal könnyebb feladat, mint pár éve volt, hiszen sorra nyíltak a kézműves, kovásszal dolgozó pékségek, így a kenyér kérdésében már nem a szupermarketek felfúvasztott kreációira kell hagyatkoznunk (amiben persze mutatóban sem találunk a bélbarát kovászból). Ez nemcsak azért előnyös, mert elcseveghetsz kenyérvásárlás közben, hanem azért is, mert jobban megismerheted, miből és hogyan készítik a kovászt, illetve a pékáruikat. És emellett még a helyi kisvállalkozásokat is támogatod.

Rusztikus kovászos kenyér

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. ...

Tudd meg, hogy a kenyér kovászból készült-e

A kézműves pékségeknél alapvető elvárás, hogy kovásszal dolgozzanak, de érdemes biztosra menni. Ahhoz, hogy egy kenyér kovászosnak minősüljön, anyakovászból kell készülnie. Azért is fontos ez, mert ebben rejlenek a bélrendszerünk számára előnyös dolgok, köszönhetően a lassú erjedési folyamatnak, amely természetes probiotikumokat (azaz jó bélbaktériumokat) termel.

Dr. Bulsiewicz szerint azonban meglepődnél, ha tudnád, hogy néha ecetet adnak a tésztához, hogy egyszerűen lemásolják a kovász ízét, anélkül, hogy az erjesztett csodaalapanyaggal bíbelődnének, ami lényegében meghiúsítja az egész lényegét. Tehát egyszerűen kérdezd meg a péket, hogy miként készítik a kenyértésztát. És ha a bélrendszer egészsége a célos, mindig az anyakovászból készült veknit válaszd!

Minél rövidebb az összetevők listája, annál jobb

Dr. Bulsiewicz szerint a jó minőségű kenyér másik mutatója a rövid, egyszerű és világos összetevőlista, amin leggyakrabban olyan tételek szerepelnek, mint a búzaliszt, rozsliszt, tönkölyliszt, víz és tengeri só.

Ha kenyérről van szó főleg kovászosról és/vagy kézművesről a kevesebb mindig több, és minél kevesebb tartósítószert vagy felesleges töltelékanyagot használnak, annál jobb lesz a bélrendszer egészségének.

A kovászos kenyeret nem szabad kizárólag élesztővel készíteni

Persze nincs semmi baj az élesztővel, főleg, ha otthon, magadnak gyorsan szeretnél kenyeret készíteni, de így a pozitív hatásokról lemaradsz. Dan Buettner, a National Geographic riportere, a hosszú élet szakértője és a Kék Zónák (ahol a világ legidősebb emberei élnek magas koncentrációban) alapítója nemrég közzétett Instagram posztjában épp arról írt, hogy a kovászos kenyér része a hosszú életet biztosító étrendnek, de minden a megfelelő fajtán múlik. Buettner szerint a kovászos kenyér szerves része az ikariai és a szardíniai étrendnek, olyannyira, hogy minden étkezéshez fogyasztanak belőle. A kulcs az, hogy olyan kovászból készüljön, amely laktobacillust tartalmaz, egy olyan baktériumot, amely a glutén nagy részét elfogyasztja, ezáltal könnyebben emészthetővé válik és a glikémiás terhelése is csökken.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp vár:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...