Sokféle lehetőség létezik már a hagyományos fehér cukor helyettesítésére a piacon a nádcukortól kezdve az édesítőszerekig. Ezek közé tartozik a kókuszcukor is, ami aranybarna színével és karamellás ízjegyeivel egy izgalmas alapanyag lehet számos ételben. Eláruljuk, hogy mikor érdemes használnod, és mikor kerüld inkább, sőt, arra is kitérünk, hogy egészségesebb-e, mint a kristálycukor!
Mi az a kókuszcukor?
A kókuszcukor, más néven kókuszpálmacukor a kókuszpálmafa nedvéből készül. A fa a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsia más régióiban őshonos. A kókuszcukor előállításához a nedvet felforralják, redukálják, majd szemcsékké granulálják. A főzési folyamat során a cukor karamellizálódik, ami barnás árnyalatot eredményez.
Hogyan használd a kókuszcukrot a receptekben?
A kókuszcukor általában 1:1 arányban helyettesítheti a fehér cukrot a legtöbb receptben. Érdemes azonban a durvább kókuszcukrot előbb konyhai robotgéppel vagy turmixgéppel megőrölni, hogy kisebbek legyenek a szemcsék. Ez biztosítja, hogy sütés közben teljesen feloldódik a tésztában, ami különösen akkor hasznos, ha a kókuszcukrot szuszpenziókban, például habcsókban használod.
Ezt szem előtt tartva a kókuszcukor bizonyos helyzetekben jobban teljesít. Az édesítőszer ideális nedves tésztákhoz és ragacsos, rágód süteményekhez, mivel jól megtartja a nedvességet.
A kókuszcukor emellett arany színt ad a fogásoknak, ami ideális lehet bizonyos receptekhez. továbbá a kókuszcukor íze a barna cukoréhoz hasonló, és finom karamellás jegyekkel jellemezhető. Ez az ízprofil nagyon jól passzol vaníliához, almához, a banán kenyér- vagy fahéjas gofri-, illetve palacsintatésztákhoz.
Szintén jól működik intenzívebb ízekkel, például áfonyával, vörösáfonyával, csokoládéval, kardamommal. Ráadásul a kókuszcukor a délkelet-ázsiai receptekben is remekel, legyen az édes vagy sós.
Mikor ne használd a kókuszcukrot
Kerüld a kókuszcukor használatát olyan könnyű, légies receptek esetében, mint a szuflé, mivel elnehezítheti a tésztát. Ráadásul sütés közben karamellizálódik, így a végén elnyomhatja a lágyabb ízeket. Plusz, míg máshol előny az arany árnyalata, olyan receptekben, amelyeknek halvány színűnek kell lenniük, épp nem annyira előnyös ez a tulajdonsága.
Kókuszcukor vásárlása és tárolása
Figyelj, hogy kókuszcukor vagy kókuszpálmacukor legyen a csomagoláson és ne pálmacukor vagy épp kókuszvirágcukor (mert ahogy a neve is jelzi, ez a fa virágjának nektárjából készül). Ma már sok bioboltban és az interneten is könnyen be lehet szerezni.
Tárold a kókuszcukrot ugyanúgy, mint a hagyományos cukrot; száraz, lezárt edényben a kamrában, és akár egy évig is eláll.
Jobb a kókuszcukor, mint a fehér cukor?
Bár a kókuszcukornak vannak egészségügyi előnyei a hagyományos cukorral szemben, nem feltétlenül a "jobb" választás. A kókuszcukor több tápanyagot tartalmazhat, többek között cinket, vasat, kalciumot, káliumot, C-vitamint és B-vitaminokat. Azonban ezek akkor jelentenének igazi különbséget, ha hatalmas mennyiségű cukrot fogyasztanánk.
Ami viszont a kókuszcukor mellett szólhat, hogy kevésbé feldolgozott, mint a hagyományos fehér cukor. Ha az a célod, hogy kevesebb feldolgozott alapanyagot használj, a kókuszcukor egy jó alternatíva lehet.
Ettől függetlenül minden cukor hasonlóan reagál a szervezetben, függetlenül a forrásától. Ha oda akarsz figyelni a cukorfogyasztásodra, netalán ügyelned kell rá, akkor ugyanúgy közelítsd meg a kókuszcukrot, mint a hagyományos cukrokat.
Te használtál már kókuszcukrot?
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: