Meglepő eszközzel lesz maceramentes a kivi hámozása

Napi Tippünk a kivi szeletelést járja körbe alaposan. Mert nem is olyan könnyű feladat, mint gondolnád...

Napi Tippünk főszereplője a kivi: eláruljuk, hogyan és milyen eszközökkel, illetve milyen formákban vágd fel, ha salátában, koktélban vagy bármilyen más ételben szeretnéd felhasználni.

Legyél te is fruit ninja, szeletelj kivit, mint egy profi!

Mi az a kivi?

A kivit a trópusi gyümölcsök között tartjuk számon, és általában olyan gyümölcsök társaságában lelhetjük fel a boltokban, mint az ananász, a mangó és a sárkánygyümölcs. A kivit azonban eredetileg Kína középső és keleti részén termesztették, és kínai egresnek is nevezik. Ezek az ízletes, élénkzöld gyümölcsök indákon nőnek, hogy onnan aztán a tányérunkra kerüljenek.

Milyen eszközökre lesz szükséged?

Vágódeszka: Rögzíts egy kis vágódeszkát csúszásmentes alátéttel vagy néhány réteg nedves papírtörlővel, hogy ne mozogjon vagy csúszkáljon munka közben. A mozdíthatatlan vágódeszka az első, leglényegesebb része az alapanyagok felaprításának – így tudsz majd biztonságosan és gyorsan dolgozni.

Kis hámozókés: Míg a nagy húsok vagy nagyobb gyümölcsök és zöldségek feldarabolásához jó egy nagyobb kés is, mivel a kivi apró gyümölcs, ezért csak egy éles hámozókésre lesz szükséged.

Kanál: Amint azt alább részletezzük, egy kanál segítségével is le tudod szedni a kivi húsát a héjáról. Igyekezz olyan kanalat választani, amely nem túl nagy és nem is túl kicsi, vagyis pontosan passzol az egyes gyümölcsök méretéhez.

Smoothie bowl

Villámgyorsan elkészíthető reggeli vagy brunch, tele gyümölccsel és energiával - ez a smoothie bowl. A lényeg, hogy a krémes, sűrű smoothie alapját képző gyümölcs fagyasztva ...

Hogyan hámozd meg a kivit

A kivi hámozása meglehetősen egyszerű, de miután eltávolítottad a héját, egy extra kihívást tartogat ez a gyümölcs: a húsa kimondottan csúszós, így nehéz tartani munka közben. De nem kell aggódni, olvass tovább, hogy megtudd, hogyan lesz a kivi előkészítése gyerekjáték.

Fektesd a kivit a vágódeszkára, és a hámozókéssel vágj le körülbelül fél centit a gyümölcs mindkét végéből. A cél az, hogy mindkét oldalon sík felületet kapj, hogy a gyümölcs egyenesen állhasson.

Állítsd fel a kivit függőlegesen. Finoman csúsztasd végig a kés pengéjét a kivi külső oldalán. A kést a gyümölcs húsa és a héj találkozásánál próbáld meg vezetni. Olyan lassan és óvatosan dolgozz, amennyire csak szükséges – csupán a héjat távolítsd el, és igyekezz a húsából a lehető legtöbbet meghagyni. (Ne feledd, a gyakorlat teszi a mestert.)

A kanalas módszer

Egy alternatív módszer a kivi meghámozására a kanál használata. Vágd le a végeit a fentiek szerint, majd fogd meg a kivit a nem domináns kezedben. A kanalat a domináns kézben tartva futtasd végig a kanalat a gyümölcs szélénél a héj és a hús között. Ennek eléggé meg kell lazítania a kivit ahhoz, hogy a kanalat elforgatva ki tudd pattintani a gyümölcsöt a héjából.

A kivi felvágásának 4 módja

Kör: Itt nincs más dolgod, mint a kivit az oldalára fektetve felszeletelni a gyümölcsöt. Ha csak nassolnál, ez az egyik legkényelmesebb és leggyorsabban abszolválható forma, de ha egy koktéllal teli poharat díszítenél kivivel, akkor is ilyen alakra vágd!

Félholdak: A félhold alakú kiviszeletek látványukkal feldobhatják a gyümölcssalátákat, plusz könnyebb is őket harapni, mint a nagyobb köröket. Vágd hosszában ketté a kivit, majd keresztben szeleteld fel, hogy megkapd a félhold alakot.

Kanállal is dolgozhatsz

Apróra vagy kockára vágva: A kivit ugyanúgy feldarabolhatod fél–2 cm-es gyümölcskockákra, mint bármely más gyümölcsöt vagy zöldséget. Ezek mehetnek turmixba italokhoz, vagy felhasználhatod sós salsákhoz.

Kivivirág: Biztosan te is láttál már aprólékosan kidolgozott díszeket, amiket gyümölcsből vágtak ki. Persze vannak ezek között nehezebben elkészíthetőek is, de a kivivirág nem tartozik ezek közé. A kivit függőlegesen tartva a felénél a kés pengéjével kezd el kivágni a cikkcakkos mintázatot. A lényeg, hogy a kést körülbelül félig nyomd be a gyümölcsbe, a közepéig. Figyelj, hogy ne vágj át a túlsó oldalára. Miután körbeértél, húzd szét a kivi két felét, és máris két gyönyörű virágot kapsz.

Tipp: Feldobnád a gyümölcssalátát, esetleg a gyerkőcnek készítesz nassolnivalót? Egy sütikinyomóval a kiviszeletekből bármilyen formájú szeleteket készíthetsz.

Fel lehet előre vágni a kivit?

Röviden a válasz: igen. Nem mindegy azonban, hogyan. A kivit két-három nappal előre meghámozhatod, de ebben az esetben a gyümölcsöt szorosan fóliába kell csomagolnod és a hűtőszekrényben kell tárolnod. A legjobb azonban, ha frissen, fogyasztás előtt vágod fel, hiszen mint például az alma, oxigénnel érintkezve a kivi barnulni kezd a széleinél. Ha lefedve tárolod, az egy kicsit meghosszabbítja az élettartamát, de a frissebb mindig jobb.

Frissítő gyümölcssaláta

Biztosan egyetértünk abban, hogy egy nyár sem telhet el gyümölcssaláta nélkül. Ez az egyszerűen összedobható könnyed desszert bármilyen kombinációval megállja a helyét, az évszak ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is lesd el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Top 9 krémesen majonézes tojás és saláta az ünnepekre

A majonézes salátáknál illetve a krémes tojásételeknél semmi nem egészíti ki jobban a rántott pontypatkót és a különféle ünnepi húsokat, ez tény. Ne hezitáljunk, az év végén igenis megérdemeljük a gazdag, tunkolni valóan majonézes finomságokat, sőt, ha szeretjük, csípősen pikánssá is tehetjük őket!

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...