Napi Tippünk főszereplője a kivi: eláruljuk, hogyan és milyen eszközökkel, illetve milyen formákban vágd fel, ha salátában, koktélban vagy bármilyen más ételben szeretnéd felhasználni.
Mi az a kivi?
A kivit a trópusi gyümölcsök között tartjuk számon, és általában olyan gyümölcsök társaságában lelhetjük fel a boltokban, mint az ananász, a mangó és a sárkánygyümölcs. A kivit azonban eredetileg Kína középső és keleti részén termesztették, és kínai egresnek is nevezik. Ezek az ízletes, élénkzöld gyümölcsök indákon nőnek, hogy onnan aztán a tányérunkra kerüljenek.
Milyen eszközökre lesz szükséged?
Vágódeszka: Rögzíts egy kis vágódeszkát csúszásmentes alátéttel vagy néhány réteg nedves papírtörlővel, hogy ne mozogjon vagy csúszkáljon munka közben. A mozdíthatatlan vágódeszka az első, leglényegesebb része az alapanyagok felaprításának – így tudsz majd biztonságosan és gyorsan dolgozni.
Kis hámozókés: Míg a nagy húsok vagy nagyobb gyümölcsök és zöldségek feldarabolásához jó egy nagyobb kés is, mivel a kivi apró gyümölcs, ezért csak egy éles hámozókésre lesz szükséged.
Kanál: Amint azt alább részletezzük, egy kanál segítségével is le tudod szedni a kivi húsát a héjáról. Igyekezz olyan kanalat választani, amely nem túl nagy és nem is túl kicsi, vagyis pontosan passzol az egyes gyümölcsök méretéhez.
Hogyan hámozd meg a kivit
A kivi hámozása meglehetősen egyszerű, de miután eltávolítottad a héját, egy extra kihívást tartogat ez a gyümölcs: a húsa kimondottan csúszós, így nehéz tartani munka közben. De nem kell aggódni, olvass tovább, hogy megtudd, hogyan lesz a kivi előkészítése gyerekjáték.
Fektesd a kivit a vágódeszkára, és a hámozókéssel vágj le körülbelül fél centit a gyümölcs mindkét végéből. A cél az, hogy mindkét oldalon sík felületet kapj, hogy a gyümölcs egyenesen állhasson.
Állítsd fel a kivit függőlegesen. Finoman csúsztasd végig a kés pengéjét a kivi külső oldalán. A kést a gyümölcs húsa és a héj találkozásánál próbáld meg vezetni. Olyan lassan és óvatosan dolgozz, amennyire csak szükséges – csupán a héjat távolítsd el, és igyekezz a húsából a lehető legtöbbet meghagyni. (Ne feledd, a gyakorlat teszi a mestert.)
A kanalas módszer
Egy alternatív módszer a kivi meghámozására a kanál használata. Vágd le a végeit a fentiek szerint, majd fogd meg a kivit a nem domináns kezedben. A kanalat a domináns kézben tartva futtasd végig a kanalat a gyümölcs szélénél a héj és a hús között. Ennek eléggé meg kell lazítania a kivit ahhoz, hogy a kanalat elforgatva ki tudd pattintani a gyümölcsöt a héjából.
A kivi felvágásának 4 módja
Kör: Itt nincs más dolgod, mint a kivit az oldalára fektetve felszeletelni a gyümölcsöt. Ha csak nassolnál, ez az egyik legkényelmesebb és leggyorsabban abszolválható forma, de ha egy koktéllal teli poharat díszítenél kivivel, akkor is ilyen alakra vágd!
Félholdak: A félhold alakú kiviszeletek látványukkal feldobhatják a gyümölcssalátákat, plusz könnyebb is őket harapni, mint a nagyobb köröket. Vágd hosszában ketté a kivit, majd keresztben szeleteld fel, hogy megkapd a félhold alakot.
Apróra vagy kockára vágva: A kivit ugyanúgy feldarabolhatod fél–2 cm-es gyümölcskockákra, mint bármely más gyümölcsöt vagy zöldséget. Ezek mehetnek turmixba italokhoz, vagy felhasználhatod sós salsákhoz.
Kivivirág: Biztosan te is láttál már aprólékosan kidolgozott díszeket, amiket gyümölcsből vágtak ki. Persze vannak ezek között nehezebben elkészíthetőek is, de a kivivirág nem tartozik ezek közé. A kivit függőlegesen tartva a felénél a kés pengéjével kezd el kivágni a cikkcakkos mintázatot. A lényeg, hogy a kést körülbelül félig nyomd be a gyümölcsbe, a közepéig. Figyelj, hogy ne vágj át a túlsó oldalára. Miután körbeértél, húzd szét a kivi két felét, és máris két gyönyörű virágot kapsz.
Tipp: Feldobnád a gyümölcssalátát, esetleg a gyerkőcnek készítesz nassolnivalót? Egy sütikinyomóval a kiviszeletekből bármilyen formájú szeleteket készíthetsz.
Fel lehet előre vágni a kivit?
Röviden a válasz: igen. Nem mindegy azonban, hogyan. A kivit két-három nappal előre meghámozhatod, de ebben az esetben a gyümölcsöt szorosan fóliába kell csomagolnod és a hűtőszekrényben kell tárolnod. A legjobb azonban, ha frissen, fogyasztás előtt vágod fel, hiszen mint például az alma, oxigénnel érintkezve a kivi barnulni kezd a széleinél. Ha lefedve tárolod, az egy kicsit meghosszabbítja az élettartamát, de a frissebb mindig jobb.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai trükköket is lesd el tőlünk: