Sajnos nem mindig egyértelmű, hogy mi az a hiba, amitől kiszárad a piskóta, ezért sokszor fejvakarva, találgatva állhatunk a süteményünk felett, és csak reménykedhetünk abban, hogy a krém majd elrejti a tészta fojtós állagát. Ennél még rosszabb eset, amikor annyira kiszárad a piskóta, hogy ki kell dobnunk. Persze remélhetőleg erre nem kerül majd sor, főleg azután, hogy az alábbi cikket végigolvassuk.
Nézd meg galériánkban a piskóta kiszáradásának okait:
4 bosszantó hiba, amitől kiszárad a piskóta
Túlkeverés
Az alapanyagok elkeverése, pontosabban annak módszere és hossza nagy hatással van a kisült sütemény állagára. Ha túlkeverjük a masszát, az kemény és rágós lesz (mivel túlzottan megerősödik benne a glutén), egy kevésbé légies masszából pedig száraz, fullasztó piskóta születik. Miután hozzáadtuk a lisztet a többi alapanyaghoz, minimalizáljuk a keverést: ha már nem látunk száraz, lisztes részeket, akkor jók vagyunk.
Nem megfelelő forma
Ne csak a hozzávalók mennyiségére vonatkozó utasításokat kövessük pontosan, hanem minden más aspektusnak is szenteljünk ugyanolyan nagy figyelmet. Például a sütőformának: ha túl nagyot választunk, a massza jobban elterül, ilyenkor pedig gyorsabban átsül, majd elkezd száradni. Ilyenkor igazítsunk a sütési időn: tartsuk szemmel a süteményt, majd végezzünk tűpróbát.
Sütési hőmérséklet
Előfordulhat, hogy véletlenül túl magasra csavarjuk a sütőt, vagy elnézünk valamit a receptben: a nagyon forró közegben is könnyen kiszáradhat a süteményünk. Erre csak egyetlen ellenszer van: legyünk figyelmesebbek sütés közben, mindig olvassuk el alaposan a receptet, mielőtt nekikezdenénk a munkának!
Tárolás
Ha mindent tökéletesen csináltunk a konyhában, és megsütöttük életünk legfinomabb piskótáját, sajnos még akkor is félremehet a dolog. A legjobb, ha mindig frissen készítünk süteményt, de ha mégis szeretnénk előre dolgozni, arra is van lehetőség. A korábban megsütött piskótát kívülről kenjük be cukorsziruppal, majd csavarjuk frissentartó fóliába, és tegyük a hűtőbe. Itt egy, maximum két napot kibírnak, de idővel egyre keményebb lesz az állaguk, így vigyázzunk velük.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp a sikerhez: