Vannak alapanyagok, amiket szinte mind nap használunk (liszt, cukor, tojás) és ezért gyakran is vásároljuk őket: mondhatni, a ciklus kiegyensúlyozott, ezáltal felesleggel sem kell számolnunk. Persze a kamránk polcain nem csak ezek foglalják a helyet, hanem egy sor másik, obskúrusabb hozzávaló: olajos magok, gabonák, magvajak, szószok és mártások – mind-mind olyan alapanyagok, amiket egy specifikus receptért, felhasználási mód miatt vettünk és azóta a nyakunkon ragadtak, és nem is valószínű, hogy a közeljövőben el fognak fogyni.
Ha már nagyon elegünk van abból, hogy foglalják a helyet ezek a ritkán használt alapanyagok, süssük őket süteménybe, így édes módon bosszút állva a különcségükön.
Nézd meg galériánkban a kevert süteménybe süthető kallódó alapanyagokat!
5 otthon kallódó alapanyag, ami bármely kevert sütidben landolhat
Magvaj
Talán nem a leggyakoribb vendég a konyhánkban, mégis előfordulhat, hogy valamilyen okból van egy fél üveg tahinink (és épp nem akarunk hummuszt készíteni) vagy neadjisten tökmagvajunk – ezeket bármely ízesítésű kevert süteményünkben elkeverhetjük anélkül, hogy meg kéne változtatnunk bármit a recepten. Már egy kanál magvaj is csodákra képes, így amiatt se aggódjunk, ha épp csak egy kevés szomorkodik az üveg alján: öblítsük ki némi tejjel vagy olajjal és már mehet is a masszába!
Maradék kávé
Egyesek szerint nemlétező fogalom a maradék kávé, persze azért csak előfordul minden konyhában, hogy a kotyogós alján marad egy-két kortynyi hideg kávé, amit már nem szívesen iszunk meg, még felmelegítve sem. Ha épp süteményt sütünk, löttyintsük a maradékot a többi nedves hozzávaló közé – a csokoládés süteményekkel csodákra képes egy leheletnyi kávé, de bármilyen más piskótában is landolhat.
Aszalt gyümölcs
Nem kell feltétlenül gyümölcskenyeret sütni ahhoz, hogy felhasználjuk a szekrény hátuljában megbújó mazsolákat és datolyákat. Ha némi forró vízbe áztatjuk a szemeket, és megvárjuk, míg teljesen felpuhulnak, beleturmixolhatjuk őket a kevert sütemények nedves részébe, az olajjal, cukorral és tojással együtt. Ennek eredménye, hogy kevesebb cukrot kell majd használnunk a receptben, valamint maga a kisült piskóta is ízgazdagabb, szaftosabb lesz az átlagnál.
Kompótlé
Mindegy, hogy otthon eltett vagy boltban vásárolt befőttről beszélünk, a gyümölcskonzervek színes-ízes leve aranyat ér. Ugyan meg is ihatnánk őket egyszerű üdítőként, de ha nagyobb hasznot hajtanánk belőlük, ízesítsük velük a süteményünk tésztáját. Öntsünk a kompótléből nagyjából 100 millilitert a masszához (vegyünk el a többi folyadék mennyiségéből, vagy adjunk hozzá több lisztet), esetleg forraljunk belőle szirupot némi cukorral és locsoljuk meg vele a már kisült piskótát.
Lekvár
Igen egyértelmű elem a listán a lekvár, hiszen sok recept már alapból is beveti a süteménytészták szaftosabbá tételének érdekében. A mostani cikk ezért inkább csak arra buzdít, hogy mindig vizsgáljuk át a hűtőt, mielőtt süteményt sütnénk, hátha bujkál valahol hátul egy árva üveg – mindegy, milyen kevés van az alján, azt is feloldhatjuk némi tejjel vagy olajjal és beleönthetjük a kevert süteményünk masszájába.
Receptek, amelyekben landolhatnak a fenti alapanyagok:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai trükköktél olvasd el ezeket a cikkeket is: