Az olyan kekszes édességek, mint a pohárkrém vagy kekszrakottas kényelemből készülhetnek bolti alapanyaggal, még akkor is, ha például egy házi vajas tésztával vagy piskótával finomabbak lennének. Hisz’ a kekszes édességek lényege épp gyorsaságukban és egyszerűségükben rejlik. Szerencsére az ízekről, a textúrákról (mert lássuk be, ezen a téren a bolti kekszek nem mindig kielégítőek) így sem kell lemondanunk, elég, ha bevetjük az alábbi tippeket.
A kekszrakottasok megmentője: az áztatás
Ha kekszet különböző krémekkel, lekvárokkal és egyéb ízes kiegészítőkkel rétegezünk, egy kekszrakottast kapunk, ami kiváló hűsítő édesség lehet egy nagy nyári ebéd végén. Amennyiben a desszertről a tiramisu jut eszünkbe, nem véletlen – az olasz finomság szerkezete, felépítése ugyanis egyező.
De itt nem áll meg a hasonlóság: az elkészítési technikákból is elleshetünk párat, ha kekszrakottast készítünk.
Ahhoz, hogy a kekszes rétegek garantáltan szaftosak és puhák legyenek, mártsuk meg a bolti korongokat valamilyen folyadékban. Ez lehet kávé, kakaó, de akár te vagy gyümölcslé is. Vigyázzunk azonban, nehogy már a kezünkben szétmálljanak a kekszek!
Pohárkrémekhez kötelező: fűszeres pirítás
A leggyorsabb pohárkrémekhez nem kell külön piskótát keverni, elég, ha kekszet morzsolunk, majd valamilyen gyorsan bekevert krémmel és lekvárral, gyümölccsel rétegezzük. Így is finom desszertet kaphatunk – de ha készen állunk még több ízre, textúrára, süssük meg külön a morzsát.
Daráljuk durvára a kekszet, majd keverjük el olvasztott vajjal és a pohárkrém ízeihez passzoló fűszerekkel. Tegyük egy tepsire, egyenletes rétegben, majd pirítsuk meg 200 fokon, míg ropogós nem lesz. Vigyázzunk, ne kozmáljon oda!
Kekszgolyóknál gondolj az olajos magvakra
Az olyan kekszből gyúrt édes falatok és bonbonok, mint a kókuszgolyó könnyen készíthetőek nagy mennyiségben is, így tökéletes választást jelentenek egy vendégség alkalmával.
Lenyűgözhetjük vendégeinket, ha nemcsak a klasszikus verziót készítjük el, hanem feldobjuk a golyókat némi darált olajos maggal.
A darált diót, mandulát, mogyorót a kekszmorzsával keverjük el (helyettesítsük a morzsa egyharmadát maggal), majd folytassuk a recept utasításai szerint az elkészítést. Darálás előtt mindenképpen pirítsuk meg a szemeket, hogy komplexebb aromát kapjanak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasonló trükköket olvashatsz az alábbi cikkekben is: