A káposzta amúgy is bejáratott szereplője a magyar konyhának, így talán nem sűrűn gondolunk rá a lehetőségek tárházaként. Hiszen már úgyis ismerjük minden felhasználási módját, az elkészítéséhez minden trükköt és furfangot, kóstoltuk az összes lehetséges receptben. De álljunk csak meg egy percre! A káposzta, amit ismerünk csupán egy szelete annak a sokszínű zöldségnek, amit szinte bármilyen módszerrel elkészíthetünk, isteni lesz. Jöjjenek most az elhanyagolt technikák!
Nézd meg galériánkban a káposzta izgalmas elkészítési módjait:
Nyersen, sülve, főve – Így edd a káposztát minden formájában
Nyersen – tekercselve
Ha már nagyon unjuk különböző salátákba tenni a káposzta leveleit, inkább csavarjuk fel őket, és töltsünk beléjük minden jót. Válasszuk a kisebb, zsengébb leveleket, ezek ugyanis kellemesebbek nyersen harapva. Töltelékként használhatunk egyéb nyers zöldségeket, savanyúságokat, főtt gabonát, csírákat és valamilyen könnyed (pl. joghurtos) szószt. Előételnek kiváló és izgalmas ötlet.
Sülve – steak-ként
Ha szép szeleteket vágunk az egész fej káposztából (hagyjuk bent a torzsát, mert az fogja őket összetartani), egy igazán ütős köretet alkothatunk. Süssük meg a szeleteket forró serpenyőben, némi olajon, míg a levelek enyhén meg nem párolódnak, és a káposztaszelet felülete szép aranybarna nem lesz. Sütőben is süthetjük, mindkét formájában istenien mutat húsok mellett. ITT található a recept (kelkáposztával ugyan, de sima káposztával is működik)!
Sülve – tócsniként
A reszelt vagy vékony szálakra vágott káposztát gyors és ínycsiklandó tócsnivá alakíthatjuk. Mindössze annyi lesz a dolgunk, hogy összekeverjük liszttel és tojással, amíg egy nem túl folyós, könnyen kanalazható masszát nem kapunk. Akár olyan más zöldségek is kísérhetik a káposztát, mint a burgonya és a répa. A masszából olajozott serpenyőben süssünk tenyérnyi tócsnikat, amelyeket fogyasszunk frissen, tejföllel, sajttal. Receptért kattints IDE!
Sülve – húsok alatt
Amennyiben tepsis húst (pl. csirkecomb) készítünk a sütőben, mindenképpen helyezzünk a delikvensek alá egy-egy, serpenyőben enyhén előpárolt káposztasteak-et. Miközben sül a hús, a belőle csöpögő zsír átjárja és tökéletesre főzi majd a zöldséget, amit aranybarnára pirulva és álompuhán vehetünk ki majd a tepsiből. A recept ITT található!
Főve – gombócban
Egy gyors párolt káposztával igen sok mindent tehetünk, de a megszokottabb módokat elhagyva, készítsünk belőle inkább gombócot. A tésztája lehet krumplis vagy egyszerű kelt is, amit a töltés és megformázás után főzve vagy párolva tökéletesíthetünk. Recept ITT!
Főve – palacsintában
De más formában is egyesülhet a párolt káposzta a tészták világával: keverhetjük például palacsintamasszába is: az így kisütött lapok kicsit vastagabbak, tartalmasabbak lesznek a zöldség miatt, azonban kiváló alapot adnak mindennemű sós palacsintázásoknak. Töltsük sonkás, húsos, gombás töltelékkel vagy egyszerűen sajttal és tejföllel, mindenhogy isteni. Receptért kattints IDE!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos konyhai tipp vár: