Ha ezt tapasztalod, sürgősen takarítsd ki a kamraszekrényt

A kamraszekrény minden konyhai kincsek őrzője: itt tároljuk a száraz, tartós élelmiszereket, egyszóval mindent, amiből a kedvenc ételeink alapja készül. Épp ezért kiemelten fontos, hogy rendben tartsuk ezt a szentélyt: a Napi Tipp által bemutatott jelek arra utalhatnak, hogy baj van.

Jó esetben a kamraszekrényünk a legideálisabb hely arra, hogy a liszteket, cukrokat, gabonákat és egyéb szárazárut hosszú ideig szavatosan tartsuk. Sötét van, valamennyire jár a levegő, és a kártevők is nehezen jutnak be ide…legalábbis általában. Persze sajnos sosem garancia, hogy a kamraszekrényben tárolt élelmiszerek örökké érintetlenül maradnak – az alábbi jelek például intő jelek, hogy eljött a szekrénytakarítás ideje.

Ha ezt tapasztalod, sürgősen takarítsd ki a kamraszekrényt

Kiömlött valami a kamraszekrényben

Főleg akkor, ha a szekrényünk nagyon tele van pakolva, előfordulhat, hogy egy zacskó elszakad, kiömlik, felborul. Ez nemcsak azért problémás, mert ettől rendetlenség alakul ki a szekrényen belül, hanem a többi élelmiszer szavatossága is veszélybe kerülhet.

Bármilyen jól elzárt helyen tároljuk is az alapanyagainkat, a kiömlött liszt vagy cukor odavonzhatja a kártevőket.

Hangyák, lisztkukacok, de akár csótányok is betalálhatják a szekrényünket, ami pedig tényleg a véget jelenti: ezek az állatok nemcsak egy zacskóba költöznek be, hanem szépen, lassan az összes tárolóba.

Molyok jelentek meg egy zacskóban

Az ételmolyok is így működnek: ha ezt tapasztaljuk, érdemes kipakolni az egész szekrényt, mindent alaposan átnézni, és kidobni a molyok által érintett élelmiszereket. Sajnos, a legtöbbször mindent kukázni kell, ugyanis a kártevőknek semmi sem szent: még a bontatlan csomagolásokba is beférkőznek.

Az ételmolyokat megfigyelhetjük a csomagolások külsején: itt pókhálószerű szálakról lógnak, míg a zacskókon belül szemcséket, hálós, összeragadt gombócokat keressünk.

Túl nagy a rendetlenség a tárolóban

A fentiek is azt bizonyítják, hogy a kamraszekrényben mindig és mindenkor rendnek kell uralkodnia. Ha egy kicsit is elengedjük magunkat, az mindig csak galibához vezet, illetve az élelmiszereink megromlásához.

Főleg akkor tartsunk rendszeres (lehetőleg havi) rendrakásokat, ha a kamraszekrényünk mély, esetleg vannak olyan polcai, amelyeket nehezen érünk el, vagy nem látunk át teljesen. Egy ilyen szanálásnak pozitív előnye is lehet: jobban átlátjuk, mi van a szekrényünkben, így spórolhatunk a következő vásárlásnál, nem kell mindent duplán megvenni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...