Kiderült, egészséges-e minden nap joghurtot enni

Napi Tippünkből választ kaphatsz arra, hogy egészséges-e minden nap joghurtot enni!

Ha egészséges reggelikről van szó, a zab mellett az egyik leggyakoribb alapanyag a joghurt. De persze nemcsak reggel lehet joghurtot enni, hiszen a salátaöntetektől a testesebb fogásokig számos ételben helyet kaphat, sőt, még a tojást is lehet vele helyettesíteni. Valószínűleg a te hűtődben is mindig akad egy-egy doboz joghurt, és akár minden nap kanalazol is belőle. Ha elgondolkoztál már rajta, hogy vajon egészséges-e minden nap joghurtot enni, most eláruljuk a választ!

Kiderült, egészséges-e minden nap joghurtot enni

A joghurt igazi szuperélelmiszer

Az elmúlt években nagy népszerűségre szert tett chiamagot és acaibogyót szuperélelmiszerként emlegetik, de valójában nincs szükség ilyen egzotikus alapanyagokra, hogy tápláló ételeket együnk. Például joghurtot is fogyaszthatunk az egészségünk érdekében. Hogy miért?

A tejalapú joghurt jó forrása a kalciumnak, a B-12-vitaminnak, a riboflavinnak, a káliumnak és a foszfornak.

A joghurt fehérjeforrásként is megállja a helyét, 150 gramm elfogyasztásával 16 gramm fehérjét vihetsz be, bár ez a mennyiség változhat típustól és márkától függően. Sok joghurtfajta tartalmaz probiotikumokat is, azaz az emésztőrendszer számára jótékony baktériumokat. Lényegében ezek a bacik segítenek optimalizálni az egyensúlyt a jó és rossz mikroorganizmusok között a bélrendszerben.

Próbáld ki otthon ezeket a finomságokat:

Egyéjszakás zabkása passiógyümölccsel

Ez egy úgynevezett alaprecept, azaz bárhogy variálható: joghurt helyett tejjel (ebből annyit adjatok hozzá, ami pont ellepi), bármilyen gyümölccsel, édesítő helyett mondjuk mézzel vagy ...

Nem minden joghurt egyforma

Ahogy azonban már említettük, lehet eltérés a különböző joghurtok között. Például a joghurtban természetesen előforduló egészséges baktériumok nagy része elpusztul, amikor a joghurtot pasztörizálják.

Ezért csak abban az esetben élvezheted a probiotikumok előnyeit, ha olyan terméket választasz, amihez utólag ezeket hozzáadták.

Ráadásul egy adott joghurt tápanyagtartalma nagymértékben változik attól függően, hogy mennyi cukrot adnak hozzá. Egy ártatlannak tűnő gyümölcsös joghurt ugyanis meglepően sok hozzáadott cukrot tartalmazhat. Nem hiszed?

Csak nézd meg a címkén a tápérték-táblázatot!

Egy kis inspiráció a reggelidhez:

Joghurtos-körtés zabpehely

Imádom a zabpehely-gyümölcs kombinációkat minden formában, mert a végtelenségig variálhatóak. A joghurttal nagyon finom, krémes ízt kap. Természetesen bármilyen gyümölccsel ...

Kétszínű avokádós-csokis krém

Nagyon szeretem a csokis krémeket, habokat és már régóta terveztem, hogy készítek avokádóból csokihabot. Ez most egy klasszul kinéző, kétszínű krém lett, ráadásul zabpehellyel, ...

Joghurt panna cotta eperzselével

A klasszikus panna cotta frissebb verziója. A joghurttól kicsit savanykás, az eperzselétől pedig édeskés desszert maga a nyárelő. Napsütéses, könnyű, és elkészíteni sem ...

Mire figyelj a joghurt kiválasztásánál?

Van néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartanod, amikor a boltok hűtőpolcai előtt ácsorogsz.

  • Legyen magas fehérjetartalmú: érdemes ezért görög joghurtot vagy skyrt választanod, mivel mindkettő magasabb fehérjetartalmú, és segít, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezd magad. Persze ha a sima natúr joghurt állagát jobban szereted, akkor válaszd azt!
  • Kerüld a hozzáadott cukrokat: hacsak nem akarsz desszertet enni reggelire, válaszd az ízesítetlen natúr joghurtokat az ízesített (azaz édesített) joghurtok helyett. De ha nagyon utálod a natúr joghurt ízét, ne ess kétségbe: keress olyan ízesített változatokat, amelyeknek alacsonyabb a cukortartalma, vagy használj természetes cukoralternatívákat. Akár össze is keverheted a natúr és ízesített joghurtot, így fokozatosan alkalmazkodnak az ízlelőbimbóid.
  • Szavazz a bacikra: hogy minden téren maximálisan kihasználd a joghurt előnyeit, olyan fajtát válassz, amiben van hozzáadott probiotikum. Olyasmi feliratokat keress a csomagoláson, hogy „élő és aktív kultúrák”, illetve ellenőrizd, hogy az összetevők listáján konkrét baktériumtörzsek szerepeljenek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több érdekességről olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...