Ha egészséges reggelikről van szó, a zab mellett az egyik leggyakoribb alapanyag a joghurt. De persze nemcsak reggel lehet joghurtot enni, hiszen a salátaöntetektől a testesebb fogásokig számos ételben helyet kaphat, sőt, még a tojást is lehet vele helyettesíteni. Valószínűleg a te hűtődben is mindig akad egy-egy doboz joghurt, és akár minden nap kanalazol is belőle. Ha elgondolkoztál már rajta, hogy vajon egészséges-e minden nap joghurtot enni, most eláruljuk a választ!
A joghurt igazi szuperélelmiszer
Az elmúlt években nagy népszerűségre szert tett chiamagot és acaibogyót szuperélelmiszerként emlegetik, de valójában nincs szükség ilyen egzotikus alapanyagokra, hogy tápláló ételeket együnk. Például joghurtot is fogyaszthatunk az egészségünk érdekében. Hogy miért?
A tejalapú joghurt jó forrása a kalciumnak, a B-12-vitaminnak, a riboflavinnak, a káliumnak és a foszfornak.
A joghurt fehérjeforrásként is megállja a helyét, 150 gramm elfogyasztásával 16 gramm fehérjét vihetsz be, bár ez a mennyiség változhat típustól és márkától függően. Sok joghurtfajta tartalmaz probiotikumokat is, azaz az emésztőrendszer számára jótékony baktériumokat. Lényegében ezek a bacik segítenek optimalizálni az egyensúlyt a jó és rossz mikroorganizmusok között a bélrendszerben.
Próbáld ki otthon ezeket a finomságokat:
Nem minden joghurt egyforma
Ahogy azonban már említettük, lehet eltérés a különböző joghurtok között. Például a joghurtban természetesen előforduló egészséges baktériumok nagy része elpusztul, amikor a joghurtot pasztörizálják.
Ezért csak abban az esetben élvezheted a probiotikumok előnyeit, ha olyan terméket választasz, amihez utólag ezeket hozzáadták.
Ráadásul egy adott joghurt tápanyagtartalma nagymértékben változik attól függően, hogy mennyi cukrot adnak hozzá. Egy ártatlannak tűnő gyümölcsös joghurt ugyanis meglepően sok hozzáadott cukrot tartalmazhat. Nem hiszed?
Csak nézd meg a címkén a tápérték-táblázatot!
Egy kis inspiráció a reggelidhez:
Mire figyelj a joghurt kiválasztásánál?
Van néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartanod, amikor a boltok hűtőpolcai előtt ácsorogsz.
- Legyen magas fehérjetartalmú: érdemes ezért görög joghurtot vagy skyrt választanod, mivel mindkettő magasabb fehérjetartalmú, és segít, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezd magad. Persze ha a sima natúr joghurt állagát jobban szereted, akkor válaszd azt!
- Kerüld a hozzáadott cukrokat: hacsak nem akarsz desszertet enni reggelire, válaszd az ízesítetlen natúr joghurtokat az ízesített (azaz édesített) joghurtok helyett. De ha nagyon utálod a natúr joghurt ízét, ne ess kétségbe: keress olyan ízesített változatokat, amelyeknek alacsonyabb a cukortartalma, vagy használj természetes cukoralternatívákat. Akár össze is keverheted a natúr és ízesített joghurtot, így fokozatosan alkalmazkodnak az ízlelőbimbóid.
- Szavazz a bacikra: hogy minden téren maximálisan kihasználd a joghurt előnyeit, olyan fajtát válassz, amiben van hozzáadott probiotikum. Olyasmi feliratokat keress a csomagoláson, hogy „élő és aktív kultúrák”, illetve ellenőrizd, hogy az összetevők listáján konkrét baktériumtörzsek szerepeljenek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekességről olvashatsz itt: