Házi vajat készíteni a legszebb konyhai baki – Ezt rontsd el hozzá

Míg egyes konyhai kudarcokból nincs kiút, csak a kuka felé, addig mások olyan ajtókat nyithatnak meg, amelyeken nemcsak ajánlott, de szinte kötelező besétálni. Erre a legjobb példa a házi vaj készítése – a Napi Tipp mutatja, mit ronts el ahhoz, hogy a kenyeredre kenhesd.

A helyzet ismerős lehet: ami légies és könnyed tejszínhabnak indult, annak helyét a tálban egy kupac zsíros-darabos massza vette át... ezt mégsem tehetjük a tortánk tetejére. Ha oda nem is, azért valamire mégis tudjuk majd használni: mégpedig házi vaj készítésére. Bizony, a túlvert, kicsapódott tejszín már csak pár lépésnyire van attól, hogy gazdag, kenyérre kenhető vajjá váljon. Nézzük meg most, mik ezek a lépések, és összességében mi minden kell ahhoz, hogy legközelebb ne véletlenül, hanem direkt tudjunk majd házi vajat készíteni.

A házi vaj receptjéért kattints a képre!

A házi vaj készítésének fontos lépései:

  • Minden a tejszínnel indul, de nem akárhogyan: míg a habhoz direkt hűtőhideg tejtermék szükséges, addig a vajhoz használjunk kifejezetten szobahőmérsékletűt, mert ez gyorsabban szétesik majd. Mindemellett fontos, hogy magas zsírtartalma legyen.
  • Használjunk kézi mixert, lehetőleg olyat, ami bírja a strapát, mert egy jó darabig kell majd vernünk vele a tejszínt.
  • A folyamat ugyanúgy kezdődik, mint a habverés, annyi különbséggel, hogy a tejszínt egészen addig kell dolgoznunk, míg az ki nem csapódik: ilyenkor szemcsés lesz, és a sárgás tejzsír láthatóan különválik a fehér, folyékony írótól.
  • A tejszínt halásszuk ki a folyadékból, és hagyjuk lecsöpögni egy sűrűn szőtt szűrön. Ne nyomkodjuk át, mert akkor beleragad a szitába!
  • Természetesen nem keletkezik hulladék a folyamat során, ugyanis az író is használható, például süteményekben. Íme, néhány ötlet a megmentéséhez:

Klasszikus vakondtúrás-torta

A púpos, földkupacra emlékeztető torta szerencsére jóval finomabb, mint egy tényleges vakondtúrás: tejszínes krémet és banánt rejt a gazdagon kakaós piskóta. Elkészíteni pedig a szó ...

  • Ezen a ponton érdemes „kimosni” a vajat. Ez annyit tesz, hogy jeges vízbe áztatjuk a kis gombócunkat, és ott alaposan átmasszírozzuk. A hideg víz kivonja a maradék írót is a vajból, ezáltal az könnyebben formázható és kevésbé romlandó lesz. Ha a mosás közben a víz opálossá, tejessé válna, cseréljük tisztára.
  • Az átmosott vajat tegyük folpackra, és csavarjuk fel benne kis szalámivá. Tároljuk így a hűtőben: egy hétig nagyjából eláll, kivéve, ha gyorsabban megesszük.
A házi vaj receptjéért kattints a képre!
  • Használjuk ugyanúgy, mint a boltban vett vajat: kenjük kenyérre, kalácsra, barheszra – őszintén, így lesz a legfinomabb. De persze, ha úgy döntünk, süthetünk is vele, arra is alkalmas. Végülis a saját kezünk munkája, arra használjuk, amire csak szeretnénk.

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet találsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...