A helyzet ismerős lehet: ami légies és könnyed tejszínhabnak indult, annak helyét a tálban egy kupac zsíros-darabos massza vette át... ezt mégsem tehetjük a tortánk tetejére. Ha oda nem is, azért valamire mégis tudjuk majd használni: mégpedig házi vaj készítésére. Bizony, a túlvert, kicsapódott tejszín már csak pár lépésnyire van attól, hogy gazdag, kenyérre kenhető vajjá váljon. Nézzük meg most, mik ezek a lépések, és összességében mi minden kell ahhoz, hogy legközelebb ne véletlenül, hanem direkt tudjunk majd házi vajat készíteni.
A házi vaj készítésének fontos lépései:
- Minden a tejszínnel indul, de nem akárhogyan: míg a habhoz direkt hűtőhideg tejtermék szükséges, addig a vajhoz használjunk kifejezetten szobahőmérsékletűt, mert ez gyorsabban szétesik majd. Mindemellett fontos, hogy magas zsírtartalma legyen.
- Használjunk kézi mixert, lehetőleg olyat, ami bírja a strapát, mert egy jó darabig kell majd vernünk vele a tejszínt.
- A folyamat ugyanúgy kezdődik, mint a habverés, annyi különbséggel, hogy a tejszínt egészen addig kell dolgoznunk, míg az ki nem csapódik: ilyenkor szemcsés lesz, és a sárgás tejzsír láthatóan különválik a fehér, folyékony írótól.
- A tejszínt halásszuk ki a folyadékból, és hagyjuk lecsöpögni egy sűrűn szőtt szűrön. Ne nyomkodjuk át, mert akkor beleragad a szitába!
- Természetesen nem keletkezik hulladék a folyamat során, ugyanis az író is használható, például süteményekben. Íme, néhány ötlet a megmentéséhez:
- Ezen a ponton érdemes „kimosni” a vajat. Ez annyit tesz, hogy jeges vízbe áztatjuk a kis gombócunkat, és ott alaposan átmasszírozzuk. A hideg víz kivonja a maradék írót is a vajból, ezáltal az könnyebben formázható és kevésbé romlandó lesz. Ha a mosás közben a víz opálossá, tejessé válna, cseréljük tisztára.
- Az átmosott vajat tegyük folpackra, és csavarjuk fel benne kis szalámivá. Tároljuk így a hűtőben: egy hétig nagyjából eláll, kivéve, ha gyorsabban megesszük.
- Használjuk ugyanúgy, mint a boltban vett vajat: kenjük kenyérre, kalácsra, barheszra – őszintén, így lesz a legfinomabb. De persze, ha úgy döntünk, süthetünk is vele, arra is alkalmas. Végülis a saját kezünk munkája, arra használjuk, amire csak szeretnénk.
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tippet találsz itt: